Harus Tahu, 5 Khasiat Susu Kambing untuk Kesihatan

Jakarta - Bosan dengan susu lembu? Kini terdapat banyak produk tenusu lain yang boleh anda cuba, salah satunya adalah susu kambing. Jangan salah, susu dari haiwan yang satu ini juga mempunyai pelbagai ciri untuk kesihatan tubuh. Ingin tahu? Berikut adalah faedah menurut pakar:

1. Mudah dicerna oleh badan

Sebenarnya, kandungan asid lemak dalam susu kambing lebih banyak daripada susu lembu atau soya. Walaupun begitu, susu kambing mengandungi lebih banyak asid lemak rantai pendek dan sederhana. Nah, inilah yang menjadikan susu ini lebih mudah untuk dicerna oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Kesannya, tidak terkubur sebagai lemak atau kolesterol.

Terdapat kajian menarik mengenai susu ini untuk kanak-kanak. Menurut satu kajian, anak-anak yang diberi susu ini mempunyai berat badan yang lebih tinggi, kepadatan tulang, kalsium, plasma darah vitamin A, dan kepekatan hemoglobin daripada anak-anak yang diberi susu lembu.

2. Baik untuk Kecantikan Kulit

Untuk menjaga kesihatan kulit, bukan hanya melalui produk kecantikan, anda tahu. Menurut doktor kecantikan, kandungan asid laktik di dalamnya dapat menjana semula kulit dan membantu menghilangkan kulit mati.

Bukan hanya itu, susu ini juga dapat mencerahkan kulit kusam, mengekalkan kekencangan kulit, mencegah kesan negatif radikal bebas, menyamarkan garis halus dan kedutan, dan merangsang pertumbuhan kulit baru.

3. Tinggi kalsium

Bagi anda yang keliru mencari sumber kalsium dan fosforus yang diperlukan oleh tubuh, anda boleh mendapatkannya dari susu ini. Pakar mengatakan, susu ini lebih tinggi kalsiumnya berbanding susu lembu atau soya. Pengambilan segelas susu kambing sahaja dapat memenuhi 32.6 peratus keperluan kalsium dan 27 peratus keperluan fosfor setiap hari. Ingat, kalsium sangat penting untuk pertumbuhan dan mengekalkan kepadatan tulang, anda tahu.

4. Mencegah Migrain dan Mengatur Tekanan Darah

Menurut pakar dalam The American Journal of Clinical Nutrition, kanak-kanak perempuan yang baru sahaja mengalami haid harus diberi pengambilan susu ini. Tujuannya, untuk mengekalkan kandungan kalsium dalam badan. Bukan hanya itu, manfaat kalsium lain juga dapat mencegah migrain dan mengawal tekanan darah.

Protein dalam susu kambing, yang tidak jauh berbeza dengan susu lembu, adalah unsur yang tidak boleh dilupakan. Protein ini adalah nutrien yang sangat diperlukan oleh anak-anak dalam proses pertumbuhan dan perkembangan. Bagi orang dewasa, protein berperanan dalam menjaga tisu dan menggantikan sel-sel badan yang rosak. Menariknya, kerana ia tinggi kalium, susu ini dipercayai dapat mengatasi tekanan darah tinggi, anda tahu.

5. Baik untuk Sistem Pencernaan

Susu kambing mempunyai kapasiti penyangga yang lebih baik, menjadikannya baik untuk anak-anak dengan gangguan pencernaan. Buffer itu sendiri adalah bahan yang dapat mengekalkan kestabilan pH badan. Di samping itu, susu ini mengandungi sejumlah kecil asid orik. Ingat, kandungan sebatian yang rendah ini baik untuk pencegahan sindrom hati berlemak. Oleh itu, susu kambing sangat baik untuk menjaga kesihatan hati. Malangnya, susu ini mengandungi kurang asam folat dan vitamin B12 berbanding susu lembu.

Walaupun begitu, bagi anda yang mempunyai keadaan intoleransi laktosa, kegemukan, dan kolesterol tinggi, anda harus mengelakkan susu ini. Sebabnya, susu ini tinggi laktosa dan kolesterol sehingga tidak digalakkan bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti di atas.

Ada aduan kesihatan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara di atas? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Khasiat Susu untuk Muka dan Resipi Masker
  • Adakah benar Susu Kambing Boleh Membuat Kulit Cerah?
  • 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya