Kepentingan Berbuka dengan Manis Semasa Berpuasa

Jakarta - Puasa akan memerlukan banyak tenaga, oleh itu, sebelum menjalankannya, umat Islam disarankan untuk memiliki sahur. Ketika berbuka puasa, saat ini akan ditunggu-tunggu untuk menghilangkan rasa lapar dan dahaga. Nah, makanan dan minuman manis sering disyorkan di atas meja. Tetapi sebelum menggunakannya, ketahui faedah berikut terlebih dahulu!

Baca juga: Diet Semasa Berpuasa, Inilah Caranya

Mengapa Makanan dan Minuman Manis?

Apabila anda makan suhoor, simpanan gula di dalam badan anda akan terus menurun disebabkan oleh pelbagai aktiviti yang anda lakukan. Anda juga tidak mendapat pengambilan tambahan sepanjang hari. Gula darah itu sendiri adalah sumber tenaga utama dalam badan, yang menyebabkan kelemahan dan mengantuk ketika tahap di bawah normal. Nah, untuk menggantikan tenaga yang hilang, anda memerlukan hidangan manis semasa berbuka puasa.

Gula dari makanan atau minuman bergula dapat meningkatkan kadar gula dalam darah yang turun semasa berpuasa. Namun, perhatikan kandungan nutrien dan nutrien yang anda makan dari makanan dan minuman manis ini, ya! Kerana beberapa hidangan manis untuk berbuka puasa yang disajikan atau dijual dengan bebas tidak mempunyai nilai pemakanan yang mencukupi untuk menggantikan nutrien dan vitamin yang juga hilang semasa melakukan aktiviti.

Sekiranya anda makan makanan yang salah semasa anda berbuka puasa, makanan ringan yang anda makan sebenarnya akan menurunkan gula darah anda secara drastik setelah makan. Sekiranya demikian, bukannya badan yang segar, anda sebenarnya akan berasa lemah dan mengantuk setelah berbuka puasa.

Baca juga: Inilah Corak Makan Sihat di Suhoor

Sebab lain adalah mustahak untuk berbuka puasa dengan yang manis

Ketika berpuasa, proses metabolisme badan akan menjadi perlahan, kerana nutrien pada waktu subuh telah banyak hilang setelah seharian melakukan banyak aktiviti. Sekiranya dikira, puasa akan memakan masa 13 jam. Selama itu, seseorang yang berpuasa tidak memakan apa-apa, jadi dia tidak mendapat nutrien dan tenaga yang diperlukan oleh tubuh.

Bukan hanya itu, inilah sebab lain mengapa mustahak berbuka puasa dengan sesuatu yang manis:

  • Makanan Manis Diproses Cepat oleh Badan

Makanan atau minuman manis adalah sumber kalori yang mudah diproses oleh badan. Inilah sebab mengapa anda harus makan sesuatu yang manis ketika berbuka puasa. Dengan cara itu, tenaga dan stamina badan kita yang telah hilang dapat dikembalikan dengan serta-merta. Bukan hanya itu, rasa manis juga dapat meningkatkan kadar gula darah dalam tubuh, sehingga proses metabolik dapat kembali normal.

  • Pengambilan Makanan yang mencukupi

Jangan lapar dan kemudian anda makan semua makanan ketika anda berbuka puasa, okey! Anda harus mengambil makanan dan minuman dengan pemanis semula jadi, seperti kurma, atau buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi. Selain air, buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi dapat membantu memulihkan cairan tubuh yang hilang.

Walaupun disyorkan, tetapi jangan terlalu banyak mengambil makanan dan minuman bergula, ya! Mengonsumsi makanan dan minuman bergula berlebihan sebenarnya tidak baik, kerana akan menyebabkan kegemukan. Pastikan juga makanan atau minuman manis yang anda makan tidak mengandungi pemanis tiruan.

Baca juga: Pilihan Menu Suhoor Sihat Semasa Berpuasa

Pemanis buatan sebenarnya akan menyebabkan kenaikan berat badan selepas Ramadan. Sebenarnya, jika dilakukan dengan diet yang baik dan betul, puasa berkesan menurunkan berat badan. Sekiranya ada yang ingin ditanya mengenai adakah penggunaan makanan dan minuman manis semasa berbuka puasa atau tidak, sila bincangkannya secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya! Selamat berpuasa!

Rujukan:

Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2020. Ramadan yang sihat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Makan Mempengaruhi Gula Darah Anda?
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Fakta Pemakanan Gula pasir.