4 Cara Mencapai Ketenangan untuk Mengurangkan Kegelisahan

, Jakarta - Kecemasan adalah keadaan manusia yang dialami setiap orang. Keadaan ini wajar jika dialami sekali-sekala. Sekiranya anda mengalaminya secara berterusan, itu adalah petanda bahawa anda perlu melakukan sesuatu untuk menghilangkan kegelisahan. Sebabnya, kegelisahan yang tidak dapat diatasi dengan segera dapat menyebabkan kemurungan yang tentunya dapat berkembang menjadi keadaan yang lebih serius.

Dilancarkan dari Psychology Today, penyelidikan yang dilakukan oleh Harvard Medical School mendapati bahawa teknik relaksasi yang diamalkan secara berkala, dapat mengubah pembinaan otak yang gelisah dengan mengecilkan amigdala yang membuat ketakutan dan menguatkan korteks yang lebih rasional dan tenang. Nah, berikut adalah beberapa cara lain yang boleh anda lakukan untuk mencapai ketenangan untuk mengurangkan kegelisahan.

Baca juga: Menghidap Gangguan Kecemasan, Ini Kesannya pada Tubuh

Petua untuk Mencapai Ketenangan untuk Mengurangkan Kegelisahan

  1. Lakukan Teknik Relaksasi

Salah satu pertahanan tubuh yang paling besar terhadap kegelisahan kronik adalah mencetuskan tindak balas relaksasi badan. Apabila anda mencetuskan tindak balas fisiologi ini, ketegangan otot berkurang, degupan jantung melambat, tekanan darah menurun, dan tahap hormon tekanan menurun. Cuba amalkan teknik bersantai sekurang-kurangnya 10 minit setiap pagi. Anda boleh melakukan ini dengan menarik nafas panjang dan menghembuskan nafas perlahan atau mendengar lagu-lagu lembut.

Melakukan teknik pernafasan selalunya merupakan penyelesaian terbaik. Sebabnya, orang yang cemas dan tertekan biasanya mempunyai nafas yang cetek. Sebenarnya, minda yang penuh dengan kegelisahan dan ketegangan terasa lebih teruk apabila tubuh tidak teroksigen dengan betul. Menahan nafas dan bernafas secara cetek juga menyumbang kepada ketegangan otot yang teruk. Nah, cara melegakannya ialah anda boleh melakukan teknik pernafasan "4-6-8" di pinggir jalan.

Caranya, tarik nafas melalui hidung untuk hitungan 4, tahan dengan hitungan 6, dan tarik nafas melalui mulut untuk hitungan 8, dan rasakan badannya rileks.

  1. Tangani Masalah Satu demi Satu

Sekiranya kegelisahan yang anda alami disebabkan oleh masalah yang dihadapi, cuba atasi satu persatu. Apabila anda cuba memikirkan semuanya, semua perkara yang membimbangkan ini dapat menyukarkan badan anda untuk pulih kerana hormon tekanan dan ketegangan otot terus meningkat. Cuba atur setiap hari untuk memikirkan dan menuliskan kebimbangan yang anda alami.

Kemudian, biarkan diri anda merasa jengkel dan memikirkan senario terburuk. Sekiranya anda mula risau dan taksub, cuba hentikan diri anda dan simpan kebimbangan anda untuk waktu yang ditetapkan pada keesokan harinya. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghentikannya, minta bantuan orang lain.

Baca juga: 15 Gejala Yang timbul daripada Gangguan Kecemasan

Penulisan ekspresif, atau menuliskan emosi yang anda miliki, terbukti berguna. Anda boleh menetapkan masa yang tetap setiap hari untuk menuliskan perasaan anda tentang perkara-perkara sukar yang berlaku. Telah terbukti dapat membantu mengatasi kemurungan dan kegelisahan ringan hingga sederhana. Sekiranya anda mengalami insomnia kerana kegelisahan, anda boleh melakukan ini sebelum tidur.

  1. Lakukan Gaya Hidup Sihat

Kebimbangan kadang-kadang juga disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Sekiranya anda suka tidur lewat dan minum kafein, perbaiki tabiat itu mulai sekarang. Biasakan tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Selain mendapat tidur yang cukup, latihan dapat menyembuhkan otak yang gelisah dan melepaskan ketegangan fizikal dari kebimbangan. Lakukan senaman, sekurang-kurangnya 20-30 minit setiap hari.

Anda juga harus menjauhi makanan yang diproses, alkohol, dan makanan yang tinggi gula. Otak sangat sensitif terhadap jenis bahan bakar yang diberikan. Untuk itu, pilih makanan sihat untuk memberikan bahan bakar terbaik untuk otak. Anda juga perlu mengatur pengambilan kafein agar jumlahnya tidak berlebihan. Potong semua sumber kafein, termasuk coklat, sedikit demi sedikit.

Baca juga: 5 Gangguan Keperibadian dengan Kegelisahan Berlebihan

  1. Minta pertolongan

Sekiranya kegelisahan anda mempengaruhi kehidupan anda atau hubungan dengan orang lain, jangan fikirkan sendiri. Lihat doktor untuk menilai sama ada kegelisahan anda disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Sekiranya ini semata-mata psikologi, rawatan kaunseling, seperti terapi tingkah laku kognitif dapat sangat membantu.

Sekiranya anda merancang untuk diperiksa, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 7 Cara untuk Menenangkan Fikiran Anda yang Bimbang dan Mengurangkan Kegelisahan.
Life Hacks. Diakses pada tahun 2020. 40 Cara Mencari Ketenangan Fikiran dan Tenang Batin.