Nampaknya, ini adalah 4 kebaikan okra untuk wanita hamil

Jakarta - Menjalani kehamilan adalah saat gembira bagi pasangan yang sudah berkahwin. Wanita hamil tentunya mesti menjaga kesihatan agar pertumbuhan dan perkembangan janin berjalan dengan optimum. Cara menjaga kesihatan semasa hamil tentunya dengan kerap berjumpa dengan pakar sakit puan.

Baca juga: 6 Mesti Makan Makanan Mengandung pada Trimester Pertama

Di samping itu, memperhatikan pengambilan nutrien yang dimakan juga penting untuk kesihatan ibu dan janin dalam kandungan. Banyak sayur-sayuran dan buah-buahan baik untuk dimakan oleh wanita hamil. Namun, tahukah anda bahawa okra atau apa yang dikenali sebagai okra jari wanita adalah sayur yang berguna untuk dimakan oleh ibu hamil. Ini adalah ulasan penuh.

Ketahui Kebaikan Okra untuk Wanita Hamil

Okra, juga dikenali sebagai jari wanita adalah salah satu sayuran yang mempunyai pelbagai jenis kandungan yang baik untuk ibu hamil. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini Sayuran okra juga mengandungi kandungan serat dan mineral yang baik untuk kesihatan ibu hamil.

Dalam 100 gram okra mengandungi 7.5 gram karbohidrat, 3.2 gram serat, 23 miligram vitamin C, 57 miligram magnesium, 82 miligram kalsium, dan 60 mikrogram folat. Oleh itu, tidak ada salahnya wanita hamil menjadikan sayur okra sebagai pilihan yang tepat dan sihat semasa hamil.

Melihat kandungan okra yang baik untuk kehamilan, inilah kelebihan yang dapat dirasakan oleh wanita hamil, iaitu:

1. Memenuhi Keperluan Folat

Dilaporkan dari Garis Kesihatan Folate adalah salah satu bahan yang diperlukan oleh wanita hamil. Folat pada wanita hamil dapat mengurangkan risiko gangguan pada kehamilan, seperti preeklampsia dan keguguran. Bukan hanya itu, folat menjadikan perkembangan bayi di dalam rahim menjadi optimum dan mengelakkan kecacatan kelahiran. Pengambilan okra dapat memenuhi keperluan folat ibu hamil setiap hari. Pastikan semasa memasak okra pada tahap kelembutan yang betul.

2. Menjaga Kesihatan Pencernaan Wanita Hamil

Sayuran okra mengandungi kandungan serat yang cukup tinggi. Kandungan serat sangat diperlukan oleh ibu hamil. Terdapat banyak faedah yang dapat dirasakan oleh wanita hamil ketika memenuhi kebutuhan serat dalam tubuh, seperti mencegah sembelit, mengawal berat badan ibu selama kehamilan, mengatur gula darah dalam tubuh, dan mengurangi risiko penyakit jantung. Jadi, tidak ada salahnya memakan okra sehingga kesihatan ibu dan bayi terjaga.

Baca juga: 4 Sayuran Ini Penting untuk Pemakanan Wanita Hamil

3. Menjaga Pertumbuhan dan Perkembangan Bayi dalam kandungan

Okra adalah sayur dengan kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Kekurangan antioksidan pada wanita hamil, seperti mangan, tembaga, dan zink keadaan ini dapat menghalang pertumbuhan bayi dan menurunkan sistem imun bayi. Selain memakan sayur okra, lakukan pemeriksaan ginekologi secara rutin di hospital terdekat untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan bayi tumbuh dengan optimum. Sebelum pergi ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi .

4. Menurunkan Risiko Diabetes

Dilaporkan dari Garis Kesihatan Sayuran okra dapat mengekalkan gula darah di dalam badan. Sudah tentu, wanita hamil perlu memastikan gula dalam darah tetap stabil. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang dapat terjadi ketika wanita hamil memiliki gula darah yang cukup tinggi, salah satunya adalah diabetes kehamilan. Diabetes kehamilan adalah diabetes yang dialami oleh wanita hamil semasa kehamilan sahaja. Keadaan ini meningkatkan risiko anak dilahirkan dengan berat badan berlebihan.

Baca juga: Berhati-hati, wanita hamil yang menghidap diabetes boleh mengalami keguguran

Itulah kelebihan okra yang perlu diketahui oleh ibu hamil. Bukan hanya okra, pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan juga perlu dimakan untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan wanita hamil dan bayi di dalam kandungan. Selain pemakanan dan pemakanan, juga memenuhi keperluan air supaya keadaan ketuban ibu hamil sentiasa terjaga dengan baik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Faedah Pemakanan dan Kesihatan Okra
Kerajaan Bayi. Diakses pada tahun 2020. Okra Semasa Kehamilan
Menjadi Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Makan Okra Semasa Kehamilan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Faedah dan Kegunaan Okra