Langkah-Langkah Mencegah Penyakit Kutu di Rumah

, Jakarta - Anda tidak boleh mengabaikan gatal-gatal dan kemerahan badan ketika anda bangun atau setelah duduk di sofa. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami gigitan serangga, salah satunya adalah pepijat katil atau dikenali sebagai bed bug. Jangan malas membersihkan tilam dan sofa secara berkala untuk menjauhkan anda dari kutu tidur di rumah.

Baca juga: 6 Jenis Racun Yang Berkesan Untuk Menghilangkan Batang Tidur

Selain tilam dan sofa, bug tempat tidur juga cenderung berada dalam beg pakaian, peralatan rumah tangga, hingga almari pakaian. Tubuhnya yang sangat kecil dan rata menjadikan kutu katil mudah bergerak. Inilah yang menyebabkan pepijat merebak dengan mudah. Ketahui tanda-tanda pepijat di rumah dan pencegahan penyebaran kutu di rumah.

Kenali Tanda-tanda Penyakit Kutu di Rumah

Pepijat katil sangat kecil dan rata. Ini menjadikan kutu katil mudah masuk dan berada di celah-celah terkecil, salah satunya adalah tilam. Bug katil terutamanya pada waktu malam dan biasanya menggigit orang semasa mereka tidur.

Jangan risau, anda dapat mengesan bug tempat tidur di rumah anda dengan melihat tanda-tanda berikut:

  1. Kehadiran kutu tidur dapat ditunjukkan dengan tanda gigitan pada badan. Pepijat tempat tidur menyebabkan tanda gigitan berada dalam garis atau di satu kawasan badan manusia. Melancarkan dari Garis Kesihatan, tanda gigitan kelihatan merah dan membengkak secara semula jadi. Tanda gigitan juga terasa sangat gatal disertai dengan sensasi terbakar. Elakkan menggaru bekas gigitan ini kerana boleh menyebabkan kerengsaan yang mengakibatkan jangkitan pada kulit. Segera tanyakan kepada doktor secara langsung melalui permohonan untuk mengetahui cara merawat gigitan kutu tidur secara bebas di rumah.
  2. Perhatikan tilam yang biasa digunakan untuk berehat setiap hari. Melancarkan Web MD, kehadiran bug tidur dapat dikesan dengan munculnya noda darah di tilam. Selain itu, serpihan halus di tilam atau sofa boleh menjadi tanda kotoran kutu busuk, cangkang bedbug, atau kulit telur bedbug.
  3. Kadang-kadang bau apak di tilam atau sofa juga boleh menjadi tanda kehadiran pepijat di rumah. Oleh itu, anda harus segera mengambil langkah berjaga-jaga agar kutu tempat tidur dapat hilang dari dalam rumah.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Jangkitan Kulit Berdasarkan Sebabnya

Langkah-Langkah Mencegah Penyakit Kutu di Rumah

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kutu tidur di rumah anda. Melancarkan dari Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat , selalu perhatikan kebersihan barang, seperti sofa, tilam, atau pakaian, yang anda beli dari orang lain. Barang-barang ini boleh menjadi perantara untuk bug tidur ke dalam rumah.

Jangan lupa membersihkan tilam, sofa, almari pakaian, dan barang-barang lain yang mungkin mengandungi pepijat. menggunakan vakum supaya kebersihan barang menjadi optimum.

Bukan hanya keadaan kotor, kutu katil juga seperti bilik yang tidak kemas, memudahkan mereka bersembunyi. Jadi, anda harus kerap membersihkan barang di rumah dan mengelakkan keadaan tidak kemas.

Baca juga: Anak Kecil Anda Digigit Serangga, Inilah Cara Mengatasinya

Pencegahan lain yang boleh dilakukan dengan sesekali mengeringkan tilam atau sofa yang digunakan di rumah. Mengeringkan beberapa barang pada suhu yang hangat secara berkala membantu anda menyingkirkan pepijat dari barang-barang di dalam rumah.

Selain beberapa cara ini, anda boleh memberikan penyegar bilik dengan aroma minyak pokok teh , lavender, serai, dan pudina untuk mengelakkan pepijat di bilik dan bilik lain di dalam rumah.

Rujukan:
Zing oleh Quicken Loans. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Kesalahan Tidur Dari Rumah Anda
Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat. Diakses pada tahun 2020. Melindungi Rumah Anda Daripada Bed Bugs
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjauhkan Bug Tempat Tidur dari Tempat Tidur dan Rumah Anda
Klinik Mayo. Diakses 2020. Bed Bugs
WebMD. Diakses 2020. Bed Bugs