5 Petua Membersihkan Solek Yang degil

, Jakarta - Kerana ingin kelihatan cantik, kebanyakan wanita menggunakan alat solek yang lebih tebal ketika menghadiri acara penting. Semasa anda mahu membersihkan alat solek Yang tebal ini kadangkala degil dan sukar dikeluarkan. Terutama ketika alat solek apa yang anda gunakan adalah kalis air . Jangan kecewa, anda boleh membersihkan alat solek degil lebih mudah dengan petua berikut.

solek kalis air kini sedang dalam mode kerana dapat memberikan hasil solek yang lebih menakjubkan dan tahan lama, walaupun terkena peluh. Namun, kerana formula yang kuat dan tahan lama ini, solek kalis air begitu sukar untuk dikeluarkan. Bila penghilang solekan tidak berfungsi sama ada untuk menghilangkan jenisnya alat solek yang ini, cuba gunakan cara semula jadi ini:

1. Air suam

Rahsianya ialah alat solek degil, terutama solek mata, mudah dibersihkan adalah dengan menggunakan air suam. Caranya, basahi kain lap dengan air suam dan kompres kawasan mata untuk melembutkan solek. Kemudian, teruskan dengan pembersihan alat solek dengan penghilang solekan seperti biasa.

2. Minyak Zaitun

Selain dapat digunakan sebagai masker wajah, minyak zaitun juga efektif untuk menghilangkan rambut solek kalis air , kamu tahu. Anda boleh menggunakan minyak zaitun untuk membersihkan alat solek , bermula dengan maskara kalis air yang melekat erat pada bulu mata anda, pemerah pipi, asas , sehingga Gincu .

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan minyak zaitun untuk memudahkan anda menghilangkan bulu mata palsu. Caranya, mula-mula kukus wajah anda dengan air suam, kemudian gunakan kapas atau Putik kapas untuk mengoleskan minyak zaitun pada mata. Kemudian, perlahan-lahan keluarkan bulu mata palsu dari mata anda. Tetapi, jika jenis kulit anda berminyak, anda harus menggunakan minyak kelapa dan bukannya minyak zaitun. (Baca juga: 5 Masalah Kulit Yang Boleh Diatasi Dengan Minyak Zaitun)

3. Minyak Kelapa

Bahan semula jadi lain yang berguna untuk membuang alat solek yang degil adalah minyak kelapa. Selain membersihkan alat solek Minyak kelapa juga dapat melembapkan kulit dan bulu mata anda. Caranya, jatuhkan sedikit minyak kelapa di jari anda, kemudian urut kelopak mata anda dengan lembut. Lakukan sebentar sehingga alat solek mata mula pudar. Kemudian, bersihkan dengan menggunakan kapas.

4. Syampu Bayi

Syampu bayi yang formula sangat lembut juga boleh digunakan untuk menghilangkannya alat solek degil. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan syampu bayi yang tidak menyakitkan mata anda. Caranya adalah dengan mencampurkan syampu bayi terlebih dahulu ke dalam botol berisi air dengan nisbah 1:10. Kemudian, pukul hingga sebati dan anda boleh menggunakannya sebagai penghilang solekan .

5. Petroleum Jeli

Gincu matte adalah sejenis gincu yang kini popular. Walau bagaimanapun, gincu matte Lebih sukar dibersihkan daripada lipstik biasa, kerana formula melekat di bibir. Kadang-kadang, walaupun anda telah menggosoknya berkali-kali, masih ada beberapa gincu yang tersisa di bibir anda. Selain itu, menghilangkan gincu dengan menggosok bibir dengan kuat juga boleh merosakkan lapisan bibir anda dan menyebabkannya retak.

Nah, untuk menyelesaikannya, anda boleh menggunakan Jeli petroleum . Memohon Jeli petroleum di bibir anda dan biarkan selama beberapa minit. Kemudian, keluarkan gincu dari bibir menggunakan kain lap yang hangat dalam gerakan bulat. Bilas kain lap, kemudian ulangi sehingga tidak ada lagi gincu di bibir anda.

Jangan malas untuk membersihkan alat solek yang anda gunakan setelah melakukan aktiviti, agar kesihatan kulit wajah anda sentiasa terjaga (Baca juga: Inilah Bahaya Tidur Dengan Makeup). Sekiranya kulit wajah anda bermasalah, tanyakan kepada doktor melalui permohonannya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.