Mengapa Pemeriksaan Panorama Diperlukan?

, Jakarta - Pemeriksaan panorama perlu dilakukan untuk menangkap seluruh mulut dalam satu gambar. Ini biasanya dilakukan oleh doktor gigi dan pakar bedah mulut yang bertujuan untuk merancang rawatan gigi palsu, pendakap gigi, pengekstrakan, dan implan.

Pemeriksaan panorama ini tidak memerlukan persiapan khas. Namun, akan lebih baik jika anda memberitahu doktor atau pasukan perubatan anda, jika anda mungkin mengalami kehamilan dan mengeluarkan perhiasan dari badan anda agar tidak mengganggu pengambilan gambar sinar-X. Maklumat lebih lanjut mengenai pemeriksaan panorama boleh dibaca di bawah!

Prosedur Pemeriksaan Panorama

Radiografi panoramik atau juga dikenali sebagai sinar-x panoramik adalah sinar-x gigi dua dimensi yang menangkap seluruh mulut dalam satu gambar, termasuk gigi, rahang atas dan bawah, struktur, dan tisu sekitarnya.

Rahang adalah struktur melengkung yang serupa dengan tapal kuda. Walau bagaimanapun, sinar-X panorama menghasilkan imej rata struktur melengkung. Ia dapat memberikan perincian tulang dan gigi.

Baca juga: Bahaya Sakit Gigi Berpanjangan untuk Kesihatan

X-ray (radiografi) adalah ujian perubatan bukan invasif yang membantu doktor mendiagnosis dan merawat keadaan perubatan. Pengimejan sinar-X melibatkan pendedahan bahagian tubuh kepada dos kecil sinaran pengion untuk menghasilkan gambar bahagian dalam badan.

Tidak seperti sinar-x intraoral tradisional di mana pengesan filem / x-ray diletakkan di dalam mulut, filem untuk sinar-x panorama terletak di dalam mesin. Pemeriksaan ini meliputi kawasan yang lebih luas daripada sinar-X intraoral konvensional dan memberikan maklumat mengenai sinus rahang atas, kedudukan gigi, dan kelainan tulang yang lain. Ia juga digunakan untuk merencanakan perawatan untuk gigi palsu separa penuh, pendakap gigi, pengekstrakan, dan implan.

X-ray Panoramik juga dapat mendedahkan masalah pergigian dan perubatan seperti:

  1. Penyakit periodontal maju.
  2. Kista di tulang rahang.
  3. Tumor rahang dan barah mulut.
  4. Gigi yang terjejas termasuk gigi kebijaksanaan.
  5. Gangguan rahang (juga dikenali sebagai gangguan temporomandibular atau TMJ).
  6. Keradangan membran mukus.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai pemeriksaan panorama, anda boleh bertanya terus ke aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Risiko dan Prosedur Panorama

Tidak ada radiasi yang tersisa di tubuh pesakit setelah pemeriksaan sinar-x panorama. Biasanya sinar-x tidak mempunyai kesan sampingan dalam julat yang ditentukan dalam prosedur ini. X-ray panoramik boleh digunakan untuk kanak-kanak yang masih kecil kerana filem ini tidak harus diletakkan di mulut. Mengenai risikonya, ia hanya berlaku pada wanita yang sedang hamil.

Setelah berunding dengan doktor, biasanya tahap yang anda lalui adalah menyesuaikan kedudukan dan mengencangkan kepala di kawasan alat yang telah ditentukan. Pemeriksaan panorama ini dapat disesuaikan untuk menampung pesakit yang berdiri atau duduk di kerusi roda.

Baca juga: Sakit Gigi Yang Mudah, Kenali 6 Gangguan Mulut Ini

Penyekat gigitan kemudian diletakkan di mulut untuk memastikan keselarasan gigi dengan betul. Kedudukan gigi dan kepala yang betul adalah penting untuk mendapatkan gambaran yang jelas. Anda akan diminta untuk berhenti diam semasa alat berputar bergerak dalam separuh bulatan di sekitar kepala dan gambar sedang diambil. Tempoh pengambilan gambar ini mengambil masa 12 hingga 20 saat.

Pemeriksaan sinar-X panorama tidak menyakitkan, cepat, dan mudah dilakukan. Pemeriksaan ini disarankan pada pesakit yang mengalami refleks muntah pada sinar-X intraoral.

Rujukan:
Maklumat Radiologi.org. Diakses pada tahun 2020. X-ray Gigi Panorama
Senyum Hillard. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anda Memerlukan X-Ray Panorama