Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara kemurungan dan gangguan kecemasan

“Gangguan depresi dan kegelisahan adalah dua keadaan perubatan yang berbeza, baik dari segi gejala, penyebab, dan rawatan. Untuk membezakan antara keduanya, penting untuk memahami tanda dan gejala masing-masing. Dengan cara itu orang yang mengalami gangguan kesihatan mental dapat mendapatkan rawatan yang tepat. "

, Jakarta - Istilah "kemurungan" dan "kegelisahan" sering digunakan dalam perbualan untuk menunjukkan masalah emosi. Kedua-duanya adalah emosi yang normal untuk dialami, terjadi secara rutin sebagai tindak balas terhadap situasi berisiko tinggi atau berpotensi berbahaya (dalam kes kecemasan) atau keadaan yang menjengkelkan (dalam kes kemurungan).

Penting untuk memahami bahawa kemurungan dan kegelisahan adalah dua keadaan perubatan yang berbeza, dan gejala, sebab, dan rawatan mereka sering bertindih. Sesiapa sahaja perlu mengetahui perbezaan antara dua syarat ini. Inilah ulasannya.

Baca juga: Kegelisahan Berlebihan, Berhati-hati dengan Gangguan Kecemasan

Perbezaan Antara Kemurungan dan Gangguan Kecemasan

Kebimbangan dan kemurungan adalah masalah biologi. Keadaan kegelisahan atau mood yang dialami oleh seseorang yang mengalami kecemasan klinikal dan gangguan mood melibatkan perubahan fungsi neurotransmitter. Tahap rendah serotonin dianggap berperanan dalam kedua-duanya, bersama dengan bahan kimia otak lain seperti dopamin dan epinefrin.

Walaupun asas biologi masalah ini serupa, kegelisahan dan kemurungan dialami secara berbeza. Perbezaan antara kedua emosi ini dapat dikenali dari tanda atau ungkapan setiap keadaan:

Tanda-tanda Kebimbangan

Orang yang mengalami kegelisahan mungkin mengalami:

  • Risau akan masa depan atau jangka masa panjang.
  • Mempunyai fikiran yang tidak terkawal dan berlumba dengan sesuatu yang tidak betul.
  • Elakkan situasi yang boleh menyebabkan kegelisahan sehingga perasaan dan fikiran tidak menjadi beban.
  • Berfikir tentang kematian, dalam erti takut takut mati kerana dirasakan bahaya gejala fizikal atau bahaya yang dijangkakan.

Bergantung pada sifat kegelisahan, gejala gangguan mental ini boleh berbeza-beza. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai gangguan kecemasan umum mungkin bimbang tentang pelbagai topik, peristiwa, atau aktiviti. Seseorang yang mempunyai gangguan kecemasan sosial cenderung takut akan penilaian negatif atau penolakan oleh orang lain dan menjadi bimbang untuk bertemu orang baru atau situasi sosial yang mencabar.

Obsesi adalah fikiran yang tidak realistik atau dorongan mental yang melampaui kebimbangan setiap hari. Keadaan ini adalah manifestasi masalah mental dari kegelisahan pada orang dengan gangguan obsesif-kompulsif (OCD).

Baca juga: Menghidap Gangguan Kecemasan, Ini Kesannya pada Tubuh

Tanda-tanda kemurungan

Seseorang yang mengalami kemurungan mungkin mengalami:

  • Sering merasa putus asa dengan anggapan bahawa tidak ada perkara positif yang akan berlaku di masa depan untuk diri sendiri, orang lain, atau dunia.
  • Rasa tidak berharga, seolah-olah siapa mereka atau apa yang mereka lakukan tidak berharga.
  • Berpikir tentang kematian kerana kepercayaan yang berterusan bahawa hidup tidak bernilai hidup atau anda merasa seperti beban kepada orang lain. Dalam kes kemurungan sederhana hingga teruk, pemikiran bunuh diri yang lebih spesifik mungkin berlaku.

Dalam gangguan kemurungan utama, jenis pemikiran ini berterusan sepanjang hari atau berminggu-minggu. Sekiranya perasaan berkurang antara keadaan mood yang sangat rendah dan sangat tinggi, maka diagnosis gangguan bipolar mungkin berlaku. Untuk setiap jenis gangguan mood, keadaan mood rendah cenderung dicirikan oleh jenis pemikiran yang dijelaskan di atas.

Baca juga: Sulli mati, inilah sebab kemurungan boleh mencetuskan bunuh diri

Bercakap dengan Doktor

Sekiranya anda mengalami kemurungan, kegelisahan, atau keduanya, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat, terapi, atau kombinasi keduanya. Rawatan yang berkesan untuk kegelisahan atau kemurungan adalah menjadualkan temu janji secara berkala dan berterusan dengan ahli psikologi sekurang-kurangnya dalam jangka masa yang pendek (enam hingga 12 bulan).

Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa dengan ahli psikologi yang anda percayai. Anda boleh menghubungi ahli psikologi terbaik melalui aplikasi . Perkara yang paling penting bagi orang yang mengalami kegelisahan dan kemurungan adalah bahawa kedua-dua keadaan sangat baik. Jangan takut untuk mendapatkan bantuan profesional apabila anda mengalami ini.

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Kebimbangan vs. Simptom dan Rawatan Kemurungan.
Psycom. Diakses pada tahun 2021. Kegelisahan vs. Depresi: Cara Mengenal Perbezaannya.