Ibu Menyusui, Lakukan Urutan Oksitosin untuk Melancarkan Susu Payudara

Jakarta - Ibu yang menyusui akan melakukan pelbagai cara untuk menyokong pengeluaran susu. Beberapa cara yang biasanya dilakukan adalah mengekspresikan susu ibu, makan makanan berkhasiat seimbang, minum penggalak susu ibu, atau melakukan urutan di sekitar kawasan payudara. Urut ini dikenali sebagai urutan oxytocin. Mengurut dengan teknik ini bukan sahaja dapat melancarkan susu ibu, tetapi juga dapat membuat ibu berasa lebih santai. Berikut adalah faedah urutan oxytocin dan hubungannya dengan penyusuan.

Baca juga: 5 Petua untuk Menyusu ketika Ibu Corona Positif

Apakah Hubungan antara Oksitosin dan Penyusuan Ibu?

Sebelum mengetahui apa faedah urut oxytocin, lebih baik bagi ibu untuk mengetahui hubungan antara hormon oxytocin dan penyusuan. Penyusuan susu ibu adalah aktiviti yang dapat merangsang pembebasan oksitosin dari otak. Pembebasan oksitosin semasa menyusu akan membuatkan ibu berasa mengantuk dan santai. Ini dapat menaikkan suhu badan, sehingga kadang-kadang ibu merasa panas, dahaga, dan bahkan sakit kepala ketika menyusu.

Prosesnya seperti ini, apabila mulut bayi menyentuh puting, sel dan tisu di payudara akan menghantar isyarat ke otak untuk melepaskan oksitosin. Setelah maklumat disampaikan, oxytocin akan mencetuskan kontraksi pada otot di sekitar kelenjar penghasil susu di payudara. Apabila bayi anda terus menghisap susu, semakin banyak oksitosin akan dilepaskan, sehingga susu terus mengalir keluar dari payudara. Persoalannya, adakah anda tahu jika oxytocin boleh menyebabkan susu ibu tidak keluar semasa menyusu?

Walaupun oxytocin bertanggungjawab untuk masuknya susu semasa penyusuan, ia tidak ada kaitan dengan jumlah susu yang dihasilkan. Hormon yang mempengaruhi berapa banyak susu yang dihasilkan adalah prolaktin. Ibu, ketahui beberapa tanda pelepasan oksitosin semasa menyusu:

  1. Kesemutan di sekitar payudara.
  2. Kekejangan di rahim.
  3. Mendengar bayi menelan susu ibu.
  4. Kebocoran susu.
  5. Senang dan tenang setelah menyusukan bayi.

Baca juga: Sebab-Sebab Ibu Menyusui untuk Mengelakkan Makanan yang Berat Gula

Kelebihan Urutan Oksitosin untuk Ibu Menyusu

Seperti penjelasan sebelumnya, urutan oxytocin mampu mendorong penghasilan hormon oxytocin dan prolactin yang berperanan dalam proses penyusuan. Inilah faedah utama urut oxytocin. Bukan hanya itu, urutan dapat menjadikan ibu tidur lebih lena dan mengatasi tekanan yang telah terkumpul. Sekiranya dilakukan dengan berhati-hati selepas pembedahan caesar, melakukan urutan oksitosin dapat mempercepat proses pemulihan.

Urut oksitosin secara berkala boleh mempengaruhi sistem saraf periferi, yang membantu mengurangkan kesakitan. Bukan hanya itu, ibu juga mendapat faedah lain, iaitu aliran darah ke semua tisu badan, sehingga mereka akan merasa lebih santai, tenang, tidak tertekan, dan tidur lebih nyenyak. Inilah caranya:

  1. Posisikan badan bersandar ke depan sambil memeluk bantal. Lakukan kedudukan ini dengan senyaman mungkin
  2. Beri urut di kedua-dua belah tulang belakang dengan penumbuk, dan ibu jari menunjuk ke hadapan.
  3. Urut dengan lembut. Lakukan dalam gerakan bulat.
  4. Selepas itu, urut bahagian tulang belakang ke bawah sehingga sampai ke dada. Lakukan pergerakan dari leher ke bilah bahu.
  5. Lakukan urut selama 3 minit sehingga ibu berasa selesa.

Baca juga: 7 Mitos Tentang Penyusuan Ibu Yang Perlu Anda Ketahui

Untuk menyokong kesihatan dan kelancaran susu ibu, ibu boleh mengambil makanan tambahan atau multivitamin. Tetapi sebelum itu, ibu perlu membincangkannya dengan doktor, ya. Sekiranya anda ingin membeli makanan tambahan atau multivitamin untuk menyokong aktiviti penyusuan, sila gunakan ciri "beli ubat" dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2021. SESI 2 Asas fisiologi penyusuan susu ibu.
Researchgate.net. Diakses pada tahun 2021. Kesan Urut Oksitosin terhadap Penghasilan Susu Payudara pada Ibu Bersalin di Kawasan Kerja Pusat Kesihatan Awam Pejeruk, Kota Mataram pada tahun 2017.
Penerbitanilmiah.ums.ac.id. Diakses pada tahun 2021. Urut Oksitosin Menyusu.