Bosan dengan mudah? Boleh menjadi gejala penyakit jantung

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Penerbitan Kesihatan Harvard Keletihan atau keletihan yang berterusan boleh menjadi gejala atau tanda penyakit jantung.

Terutama jika anda baru sahaja menaiki lima tangga, anda mula merasa letih dan kehabisan nafas, ini boleh menjadi tanda penyakit jantung yang ketara. Maklumat lanjut mengenai gejala penyakit jantung boleh dibaca di bawah!

Keletihan dan Gejala Penyakit Jantung

Sebenarnya, badan bergantung pada pengepaman jantung untuk menyampaikan darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien ke sel-sel badan. Apabila sel diberi makan dengan betul, tubuh dapat berfungsi dengan normal.

Hati yang lemah tidak dapat membekalkan sel dengan cukup darah. Ini menyebabkan keletihan dan sesak nafas dan bagi sesetengah orang boleh mencetuskan batuk. Aktiviti harian seperti berjalan kaki, menaiki tangga, atau membawa barang-barang boleh menjadi sangat sukar apabila anda menghidap penyakit jantung.

Baca juga: Kesan Minum Kopi Terlalu Banyak Pada Kesihatan Jantung

Sekiranya anda merasa letih setelah melakukan aktiviti yang biasa dilakukan, seperti berjalan kaki dari rumah ke pasar raya berdekatan, mungkin sudah tiba masanya untuk berbincang dengan doktor anda mengenai kemungkinan penyakit jantung.

Keletihan mudah lain yang harus anda perhatikan sebagai gejala penyakit jantung adalah ketika anda bangun pada waktu pagi dan merasa letih seperti kehilangan tenaga. Sebenarnya, mudah merasa letih adalah masalah universal dalam penyakit jantung.

Keletihan ini disebabkan oleh pengurangan aliran oksigen dan darah ke otak dan otot. Jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan tisu badan. Tubuh juga mengalihkan darah yang seharusnya dihantar ke organ yang dianggap kurang penting, seperti otot di kaki, dihantar ke jantung dan otak.

Menurut National Institutes of Health, hubungan antara keletihan dan penyakit jantung dijelaskan oleh kelainan dalam metabolisme otot, sistem saraf autonomi, kesan deconditioning, dan disfungsi endotel, yang semuanya berkaitan dengan sistem kerja jantung.

Bagaimana mengatasi keletihan kerana gejala penyakit jantung? Maklumat lebih terperinci boleh diminta melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Atasi Keletihan Mudah Kerana Gejala Penyakit Jantung

Sekiranya anda mudah letih kerana penyakit jantung, ada baiknya anda mula menerapkan diet yang sihat. Makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, daging tanpa lemak, kacang-kacangan dan kurang gula, lemak tepu, lemak trans, dan alkohol.

Mulailah bersenam mengikut cadangan doktor untuk jenis latihan dan tempohnya. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan tidur sebentar apabila anda merasa terlalu letih.

Baca juga: Adakah Insomnia Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung?

Rehat sebentar dapat mengembalikan tenaga, memberi rehat pada jantung, dan menolong akal memulihkan minda. Pastikan anda menetapkan penggera dan hadkan tidur siang sekitar satu jam agar tidak mengganggu tidur malam anda.

Cuba sertai jenis latihan seperti yoga atau meditasi untuk mengatasi tekanan dan kegelisahan. Tidur dan kualiti malam yang baik juga dapat membantu mencegah keletihan berlebihan.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Berkaitan Keletihan pada Pesakit Dengan Gagal Jantung
hati.org. Diakses pada tahun 2020. Tanda Amaran Kegagalan Jantung
Abbot.com. Diakses pada tahun 2020. 5 CARA MENGHADAPI LEMAK DARI KEGAGALAN HATI KONSESTIF