Bilakah Gangguan Kecemasan Mendapat Rawatan?

Jakarta - Kecemasan adalah salah satu emosi atau tindak balas semula jadi yang dimiliki oleh manusia. Namun, kegelisahan juga dapat mengganggu, jika dirasakan terlalu sering, berlebihan, dan tanpa alasan yang jelas. Dalam istilah perubatan, keadaan ini dipanggil gangguan kebimbangan atau gangguan kecemasan.

Orang yang mengalami gangguan kebimbangan sering merasa bimbang dengan pelbagai perkara. Ketika dia sebenarnya berada dalam keadaan normal alias tidak berbahaya. Dalam kes yang teruk, gangguan kecemasan juga boleh mengganggu aktiviti harian penderita. Oleh itu, bilakah gangguan ini harus mendapat rawatan?

Baca juga: Gangguan Kecemasan Menjadi Mimpi Buruk, Inilah Sebabnya

Masa yang tepat untuk memeriksa gangguan kecemasan

Gangguan kegelisahan tentu bukan suatu keadaan yang boleh dipandang ringan. Segera dapatkan bantuan profesional seperti psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan, sekiranya:

  • Sentiasa dipenuhi dengan kebimbangan, untuk mengganggu aktiviti harian.
  • Ketakutan, kebimbangan, dan kegelisahan yang dialami sukar dikawal.
  • Mengalami tekanan yang berpanjangan, ketagihan alkohol, menggunakan ubat-ubatan, atau mempunyai masalah kesihatan mental yang lain.
  • Rasa ingin mencederakan diri sendiri atau membunuh diri.

Perlu diingat bahawa perasaan kegelisahan dan kebimbangan yang dialami mungkin tidak hilang dengan sendirinya. Ia boleh menjadi lebih buruk dari masa ke masa, jika anda tidak meminta pertolongan dengan segera. Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa doktor, psikologi, atau psikiatri sebelum gejala gangguan kecemasan bertambah buruk.

Proses rawatan dan penyembuhan akan lebih mudah jika anda mendapatkan bantuan perubatan seawal mungkin. Anda boleh bermula dengan muat turun permohonan untuk berbincang dengan ahli psikologi melalui berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja. Sekiranya anda mahukan rawatan lebih lanjut, anda boleh membuat temu janji dengan psikologi atau psikiatri di hospital, melalui permohonan juga.

Baca juga: Mempunyai Kebimbangan Sosial? Cuba atasi perkara ini

Apakah Rawatan untuk Gangguan Kecemasan?

Secara umum, terdapat dua kaedah rawatan utama untuk menangani gangguan kecemasan, iaitu:

1. Psikoterapi

Psikoterapi adalah salah satu rawatan utama untuk gangguan kecemasan. Terdapat banyak jenis terapi, tetapi yang paling sering digunakan untuk mengatasi gangguan kecemasan adalah terapi tingkah laku kognitif (CBT).

Terapi tingkah laku kognitif memberi tumpuan kepada hubungan antara masalah, corak pemikiran, dan tingkah laku. Melalui terapi ini, anda akan diminta untuk membuka dan membicarakan semua keluhan yang anda hadapi. Kemudian, anda akan dibimbing dan dijemput untuk mencari akar masalah yang ingin anda selesaikan dan matlamat akhir yang ingin dicapai.

2. Dadah

Sebagai tambahan kepada psikoterapi, doktor anda juga boleh menetapkan ubat-ubatan tertentu untuk menghilangkan gejala kegelisahan anda, seperti ubat antidepresan dan anti-kegelisahan.

Perlu diingat, gangguan kecemasan menyerupai keadaan perubatan lain. Keadaan ini tidak akan hilang dengan cepat, kerana memerlukan proses dan masa yang lama. Oleh itu, penting untuk memahami keadaan anda dan mengikuti rancangan rawatan yang telah dibuat oleh doktor anda.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Kecemasan yang Perlu Anda Ketahui

Selain terapi dan ubat-ubatan, ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan di rumah untuk membantu meredakan gejala gangguan kecemasan, termasuk:

  • Melakukan meditasi atau beribadah, untuk menenangkan fikiran.
  • Mandi air suam untuk merehatkan otot yang tegang.
  • Bersenam secara teratur setiap hari, selama kira-kira setengah jam. Ini dapat mengurangkan kegelisahan, membuat anda lebih tenang, dan lebih yakin.
  • Urut menggunakan minyak pati atau gunakan aromaterapi untuk tidur.
  • Selalunya melakukan hobi yang anda sukai atau mencuba perkara baru yang belum pernah dilakukan sebelumnya, asalkan positif.
  • Berkongsi cerita dengan orang yang paling dipercayai, sama ada keluarga, pasangan, atau rakan terdekat.

Itu sedikit penjelasan mengenai gangguan kecemasan. Selanjutnya, anda boleh meminta doktor atau ahli terapi yang mengendalikan rawatan. Keinginan dan disiplin yang kuat dalam menjalankan rawatan akan menjadikan orang-orang dengan gangguan ini dapat memiliki kualiti hidup yang baik.

Rujukan:
Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apakah itu gangguan kecemasan?
Perikatan Nasional mengenai Penyakit Mental. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan.