Inilah 5 Rahsia Hidup Orang Centenari

Jakarta - Ingin menjalani kehidupan yang sihat dan panjang? Jangan risau, anda tidak perlu kaya seperti orang Switzerland atau menjadi doktor untuk mendapatkan kedua-duanya. Sebabnya, terdapat banyak cara yang boleh anda cuba untuk kekal sihat dan menjalani kehidupan yang panjang. Tidak percaya? Berikut adalah contoh rahsia umur panjang dari orang centenarian (seseorang yang telah hidup atau dipercayai berusia 100 tahun) yang boleh anda teladan.

1. Sukan dan Makanan Sihat

Lancarkan Masa Aktif , sekurang-kurangnya terdapat lebih daripada 58,000 orang Jepun yang berumur lebih dari 100 tahun. Ini menjadikan Jepun menduduki tempat pertama sebagai negara yang mempunyai banyak orang yang hidup lebih dari 80 tahun. Jadi, apa rahsia untuk dapat hidup selama itu?

Di sana, ada sebuah pulau kecil bernama Okinawa yang termasuk dalam zona biru. Ini adalah sebutan untuk kawasan yang mempunyai jangka hayat yang tinggi. Di sana, penduduk dengan tekun berjalan pada waktu pagi dan mengajar karate. Anda boleh katakan, mereka sangat aktif secara fizikal setiap hari.

Bukan itu sahaja, menu juga cukup sihat. Setiap hari mereka makan makanan seperti tauhu, rebung, rumput laut, dan acar.

  1. Diet Paling Sihat yang Pernah

Selain Jepun, penduduk Monaco juga mempunyai umur yang agak panjang. Masyarakat di sana, tidak pernah merasa tertekan dengan masalah yang berlaku setiap hari. Inilah yang membuat kesihatan mentalnya terjaga. Jangan membuat kesalahan, tekanan, kemurungan, dan penyakit mental yang lain boleh menyebabkan banyak masalah fizikal dan psikologi.

Di samping itu, penduduk Monaco juga menerapkan diet Mediterranean dalam kehidupan mereka. Menurut pakar, diet ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Lokasi negara yang bersempadan dengan Laut Mediterranean, memudahkan penduduk di sana mendapatkan ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran berkualiti terbaik.

Menurut penyelidikan, diet Mediterranean adalah salah satu diet paling sihat yang pernah ada.

( Baca juga: Kurangkan Berat Badan dengan Mediterranean)

  1. Kemudahan Kesihatan dan Antioksidan

Negara jiran kita, Singapura, mempunyai jangka hayat yang cukup tinggi, iaitu 84.68 tahun. Kerana keadaan ekonomi negara yang sangat baik, Singapura mempunyai sistem kesihatan yang sangat canggih dan efisien.

Bermula dari peringkat awal pencegahan, pengesanan penyakit, hingga pengawasan ketat oleh doktor. Bukan hanya itu, mengapa negara ini mempunyai jangka hayat yang tinggi, ternyata penduduk di sana juga selalu mengambil makanan yang kaya dengan nutrien dan antioksidan.

  1. Utamakan Keluarga dan Rakan

Singapura lain, Itali lain. Jangka hayat di negara ini berkisar antara 82.12 tahun. Menurut para pakar, taraf hidup di negara ini telah meningkat, sehingga penduduknya dapat makanan yang lebih baik. Di samping itu, masalah kemiskinan di Itali lebih rendah daripada di negara lain.

Zon biru negara ini terletak di pulau Sardinia. Di sana, orang tua hidup bahagia kerana merasa dihargai. Ingin mengetahui kunci umur panjang di pulau itu? Sangat mudah, mereka selalu mengutamakan keluarga, ketawa bersama rakan, dan berjalan lebih banyak. Ia mudah, bukan?

  1. Makan dan Tidur yang sihat

Zon biru di Yunani ini terletak di pulau Ikaria. Apa rahsia umur panjang orang di sana? Sangat mudah, mereka tidur siang secara teratur, tidak terburu-buru, dan aktif dalam kehidupan sosial.

Lalu, bagaimana dengan diet? Penduduk di pulau itu selalu makan makanan sihat yang terdiri daripada sayur-sayuran dan minyak zaitun. Menu makan tengah hari hampir selalu merangkumi kacang, kentang, dan sayur-sayuran.

Sementara makan malam cenderung berbeza. Mereka selalu mengambil roti dan susu kambing. Lebih sihat lagi, orang di sana selalu minum teh herba yang mengandungi antioksidan. Tidak hairanlah jangka hayat di Yunani adalah 80.43 tahun.

Sebuah artikel di New York Times memanggil pulau ini "Pulau Di mana Orang Lupa Mati".

Inginkan badan yang sihat dan kualiti hidup yang lebih baik? Anda juga boleh membincangkan masalahnya dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!