Ini adalah alasan penting untuk menyatakan kasih sayang kepada anak-anak

, Jakarta - Tahukah anda, menyatakan cinta kepada anak-anak sama pentingnya dengan menjaga dan memenuhi keperluan utama mereka, anda tahu. Lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Mengasihi anak bermaksud sebisa mungkin untuk menjaga keharmonian keluarga dan membiarkan mereka tumbuh dalam persekitaran yang selamat dan positif yang bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Mengasihi anak-anak juga termasuk menyatakan kasih sayang, seperti membelai, mengucapkan kata-kata manis, mencium, dan memuji mereka. Berikut adalah faedah menyatakan kasih sayang kepada anak-anak:

1. Meningkatkan Keyakinan Anak

Setiap kanak-kanak memerlukan cinta. Tidak kira seberapa kerap anda memanjakan, menidurkan mereka, atau memeluk mereka, anak-anak akan selalu gembira dan menginginkan kehangatan dari ibu bapa mereka setiap hari.

Berkat ungkapan kasih sayang ini, ikatan antara ibu bapa dan anak-anak juga dapat terjalin pada tahun-tahun awal kehidupan dan biasanya akan kekal selamanya.

Penting juga untuk diketahui bahawa ketika anak kecil menghampiri anda untuk mencium atau membelai kepalanya, dia bukan hanya mencari cinta dan perlindungan daripada anda atau kedamaian dan ketenangan ketika anda menggosok kepalanya. Namun, si kecil anda juga membina keyakinan diri dan keyakinan diri. Segala-galanya adalah kualiti diri yang akan memastikan kesihatan mental si Kecil.

Baca juga: Cara tinggal dekat dengan anak-anak walaupun mereka adalah ibu yang bekerja

2. Membantu Anak Berkembang

Sekiranya kita melihat kembali masa kecil kita dan membandingkannya dengan siapa kita hari ini, kita mungkin menyedari bahawa nilai, perasaan, dan perlakuan yang diberikan oleh ibu bapa kita pada peringkat awal perkembangan sangat mempengaruhi kita hari ini.

Begitu juga, ungkapan kasih sayang yang anda berikan kepada anak-anak hari ini akan memberi kesan kepada watak mereka dan membantu mereka berkembang secara emosi. Kata-kata manis, pujian untuk pencapaian, belaian dan tindakan manis setiap anak yang anda lakukan akan menjadi asas watak seperti apa yang akan dibesarkan anak anda di kemudian hari.

3. Meningkatkan Kebolehan Kanak-kanak untuk Bergaul

Anda mungkin pernah bertemu dengan beberapa orang yang merasa sukar untuk berhubungan dengan orang lain. Dalam beberapa kes, akar masalahnya terletak pada masa kecil mereka, di mana mereka tidak mendapat cukup kasih sayang dan sokongan daripada ibu bapa dan orang-orang di sekitar mereka.

Inilah sebab mengapa menyatakan kasih sayang kepada anak-anak adalah cara yang berkesan untuk memastikan kemahiran sosial mereka.

Tahap kasih sayang yang anda berikan kepada anak anda akan membuatnya belajar tentang kepuasan dalam tindakan memberi dan menerima, baik secara material dan rohani dengan orang lain. Dengan kata lain, apabila anak-anak menerima banyak cinta, mereka juga akan memberikan banyak kasih sayang kepada orang-orang di sekeliling mereka.

Baca juga: Inilah Cara Mengajar Anak Kecil Anda Yang Malu Bergaul

Jadi adakah menyatakan kasih sayang itu penting? Ya, itu sangat penting, mungkin lebih penting daripada yang anda fikirkan. Jadi, jangan takut untuk menunjukkan kasih sayang kepada anak anda. Ciuman, pelukan, dan belaian tidak akan menjadikan anak anda manja atau bergantung pada anda. Sebaliknya, anda mendidik mereka dan memperkuat keyakinan dan harga diri mereka.

Sebilangan ibu bapa berpendapat bahawa ketika seorang anak lebih tua, mereka harus mengurangkan jumlah kasih sayang yang mereka perlihatkan kepada anak mereka. Kenyataannya adalah sebaliknya. Semakin tua anak, semakin banyak kasih sayang yang harus anda berikan kepadanya. Apabila mereka semakin tua, mereka mula berfikir lebih banyak dan mula membentuk nilai dan pendidikan mereka dalam kecerdasan emosi.

Beri kasih sayang kepada anak anda dan ajarkan dia untuk menghormati orang lain. Tetapkan batasan tingkah laku untuk mereka dan tegur anak-anak setiap kali mereka bertindak melulu. Tunjukkan kasih dan pengertian anda kepada si kecil. Dengarkan masalahnya dan berikan kepadanya semua perkara penting yang dia layak. Dedikasikan sepanjang masa untuk anak anda dan hormati pendapatnya.

Baca juga: Manfaat Memeluk Ketika Anak Anda Tidak Baik

Ibu juga membincangkan cara menjaga anak dengan pakar dengan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Anda Ibu. Diakses pada tahun 2020. Seberapa Pentingkah Menyatakan Kasih sayang?