Mengalami Gerd Boleh Menyebabkan Esofagitis, Bagaimana Anda?

, Jakarta - Asid perut adalah bahan berasid yang terdapat di dalam perut. Bahan ini membantu perut memecah makanan menjadi lebih lembut, sehingga dapat diproses oleh tubuh. Nah, inilah yang disebut proses metabolik. Sekiranya asid perut mempunyai intensiti tinggi, keadaan ini boleh mencetuskan masalah kesihatan, seperti ulser hingga bisul perut. Pada orang dengan penyakit refluks asid atau GERD, bolehkah keadaan ini menyebabkan esofagitis? Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Baca juga: Bolehkah Penyakit GERD Diatasi sepenuhnya?

GERD Boleh Menyebabkan Esofagitis, Benarkah?

Penyakit refluks asid atau GERD adalah keadaan kesihatan yang dicirikan oleh rasa sakit di lubang perut, serta sensasi terbakar akibat kenaikan asid perut ke dalam esofagus atau esofagus. Esofagus adalah bahagian saluran pencernaan yang menghubungkan mulut dan perut. Penyakit ini adalah salah satu penyakit yang paling biasa.

Seseorang yang menderita penyakit asid perut dapat mengalami beberapa gejala yang muncul dalam bentuk:

  • Sensasi terbakar di dada dan solar plexus. Kesakitan ini akan bertambah teruk ketika membongkok.
  • Refluks asid adalah hasil refluks asid di dalam perut ke dalam esofagus dan mulut.
  • Merasakan sesuatu tersekat di kerongkong ketika menelan.
  • Laringitis, yang merupakan radang laring atau pita suara yang menyebabkan sakit di tekak. Keadaan ini akan membuat suara serak.
  • Mengi, kembung, dan bersendawa.
  • Nafas berbau busuk.
  • Terdapat peningkatan jumlah air liur secara tiba-tiba.

Peningkatan asid perut akan menjadikan tisu di lapisan esofagus dan mulut terganggu oleh asid perut. Oleh itu, apabila anda mengalami beberapa gejala yang telah disebutkan, ada baiknya anda segera mengambil ubat agar gangguan yang anda rasakan menjadi lebih baik. Selain itu, anda juga harus mengetahui beberapa perkara yang boleh menyebabkan asid perut naik.

Baca juga: 4 Rawatan untuk Membantu Melegakan GERD

Penyakit refluks asid umumnya disebabkan oleh kerosakan fungsi LES, otot bulat di bahagian bawah esofagus. LES ini berfungsi sebagai pintu automatik yang akan terbuka ketika makanan atau minuman turun ke dalam perut. LES ditutup setelah makanan masuk untuk mengelakkan asid dan makanan di perut bergerak naik ke kerongkongan.

GERD berlaku apabila LES menjadi longgar dan tidak menutup dengan betul, yang membolehkan asid perut keluar dari perut. GERD juga boleh terjadi kerana keturunan, tekanan, penggunaan ubat-ubatan tertentu, kelebihan berat badan, hiatus hernia, kehamilan, atau makan makanan yang mengandung banyak lemak.

Pada orang dengan penyakit refluks asid akan ada sensasi terbakar di dada atau pedih ulu hati. Keadaan ini akan mengakibatkan perut tidak selesa setelah makan makanan. Selain perut, mulut dan esofagus akan mengalami kesakitan dan kesukaran menelan makanan. Sekiranya keadaan ini berlaku dan GERD berlaku secara berterusan, rawatan serius akan diperlukan.

Lalu, adakah benar esofagitis boleh disebabkan oleh GERD?

Esofagitis adalah komplikasi yang paling biasa pada orang dengan GERD. Esofagitis adalah keradangan pada lapisan esofagus kerana kandungan perut dalam bentuk asid naik ke bahagian atas. Masalah ini bukan sahaja menyebabkan keradangan, tetapi juga kerengsaan pada esofagus.

Dalam kes yang teruk, orang yang mengalami gangguan ini akan mengalami kesukaran untuk menelan, kerana munculnya bisul di kerongkong. Ulser ini akan terbentuk ketika lapisan dinding esofagus terkikis, menyebabkan luka muncul. Dalam kes yang teruk, keadaan ini bahkan boleh menyebabkan barah esofagus.

Baca juga: Tanpa rawatan yang betul, inilah sebab GERD boleh membawa maut

Oleh itu, jika anda menderita gangguan GERD kronik dan terus berulang, lebih baik anda berhati-hati dengan semua kesan buruk yang mungkin berlaku pada masa akan datang dan salah satunya adalah esofagitis. Dengan mengetahui semua gejala dan penyebabnya, diharapkan peluang untuk menderita kedua penyakit ini semakin kecil.

Selain itu, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Esofagitis.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Esofagitis.