3 Jenis Mainan untuk Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak

, Jakarta - Meningkatkan kecerdasan kanak-kanak dapat dilakukan dengan cara yang sederhana dan mudah, iaitu melalui permainan. Kanak-kanak cenderung menyukai permainan dan menghabiskan masa dengan mainan kegemaran mereka. Bukan hanya menyeronokkan, malah ada beberapa jenis permainan yang dapat membantu meningkatkan kecerdasan dan kemampuan otak kanak-kanak.

Keupayaan otak adalah perkara penting dan sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan si Kecil. Atas sebab ini, sangat penting bagi ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka mendapat rangsangan terbaik, terutama yang berkaitan dengan otak. Selain pengambilan nutrien yang mencukupi, terdapat beberapa aktiviti sederhana yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk meningkatkan kecerdasan anak mereka. Untuk lebih jelas, lihat perbincangan dalam artikel berikut!

Baca juga: 6 Petua Mendukung Kecerdasan Kanak-kanak

Mainan Berguna untuk Kecerdasan Kanak-kanak

Merangsang otak untuk meningkatkan kecerdasan kanak-kanak dapat dilakukan sejak usia dini, bahkan sejak anak masih dalam kandungan. Sebenarnya, 1000 hari pertama anak, dari dalam kandungan hingga 2 tahun, adalah masa yang tepat untuk merangsang kecerdasan dan kemampuan otak. Bapa dan ibu dapat membantu anak-anak berkembang pada usia ini dengan menyediakan makanan berkhasiat dan aktiviti lain, termasuk melalui permainan.

Ini kerana dalam 1000 hari pertama, otak anak dapat berkembang hingga 80 persen dari kapasitas otak orang dewasa. Dan apabila kanak-kanak mendapat cukup rangsangan pada usia itu, perkembangan otak mereka akan berlaku dengan optimum dan dapat membina kecerdasan emosi. Selain makanan dan permainan, melibatkan anak dalam pekerjaan harian juga dapat dilakukan untuk membina rasa tanggungjawab dan kecerdasan emosi anak-anak.

Menyediakan mainan yang sesuai dengan usia bermanfaat untuk merangsang kemahiran deria dan motorik. Terdapat pelbagai jenis mainan yang dapat diberikan untuk membantu perkembangan otak dan kecerdasan kanak-kanak, termasuk:

1. Mainan yang mengeluarkan bunyi

Bapa dan ibu boleh memilih jenis mainan yang diberikan sesuai dengan usia anak. Mulakan lebih awal, pada usia 1-3 bulan. Pada usia ini, pilih mainan yang mengeluarkan bunyi dan mudah digenggam. Bayi cenderung lebih berminat dan ini dapat membantu mengembangkan respons anak terhadap pendengaran. Pastikan mainan yang anda pilih terbuat dari bahan yang selamat untuk bayi.

2. Dolls

Apabila usia bayi mulai meningkat, jenis mainan yang diperlukan akan berubah. Bagi kanak-kanak yang berumur lebih dari 3 bulan, ibu boleh mencuba memberikan mainan yang mempunyai pelbagai tekstur, seperti anak patung. Ibu bapa juga boleh memberikan mainan dalam bentuk haiwan atau makanan untuk membantu anak-anak mereka mengenali bentuk objek di sekelilingnya.

3. Blok Penutup atau Penumpukan

Apabila anak anda berusia lebih dari 9 bulan, cubalah memberikannya jenis mainan yang lebih pelbagai dan kompleks, seperti teka-teki dan susun blok. Mainan jenis ini akan membantu merangsang otak anak dan melatih kemahiran berfikir dan ketangkasan berfikir si kecil.

Baca juga: Adakah benar kecerdasan anak diwarisi dari ibu?

Walaupun begitu, anda harus mengelakkan memaksa anak-anak melakukan perkara yang tidak mereka sukai. Perlu diingat, menjaga tubuh yang sihat dan pengambilan makanan berkhasiat juga penting untuk membantu perkembangan otak. Sekiranya anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya! Hubungi ahli psikologi atau psikiatri melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan cadangan untuk membeli ubat agar anak anda pulih lebih cepat. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Panduan Anda untuk Mainan yang Sesuai dengan Umur.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Membesarkan Bayi yang Cerdas.