Ini adalah Menu Iftar yang Sihat untuk Penghidap Hipertensi

"Seseorang yang menderita darah tinggi tentu tidak boleh makan makanan secara sembarangan ketika berbuka puasa. Sebabnya, memilih makanan yang salah sebenarnya boleh mencetuskan peningkatan tekanan darah. Makan makanan yang sihat adalah kunci untuk mengawal tekanan darah. Oleh itu, orang yang menghidap hipertensi disarankan untuk meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan mengelakkan makanan tinggi lemak. ”

, Jakarta - Setelah menahan dahaga dan lapar sepanjang hari kerana berpuasa, kebanyakan orang cenderung ingin makan makanan manis dan berlemak. Sebenarnya, makanan jenis ini tidak boleh dimakan oleh penghidap darah tinggi kerana boleh memburukkan lagi gejala. Salah satu kunci untuk mengawal tekanan darah adalah makan makanan yang sihat.

Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi (DASH) adalah sejenis diet yang disarankan untuk penderita hipertensi. Melalui diet ini, penderita diminta makan lebih banyak buah dan sayur-sayuran, menghindari lemak tepu, hadkan garam dan hadkan makanan yang terlalu manis. Di samping itu, diet DASH juga mengesyorkan unggas daripada daging merah dan pengambilan biji-bijian dan kekacang.

Baca juga: Orang yang menghidap darah tinggi boleh berpuasa, berikut adalah faedahnya

Menu Iftar untuk Penghidap Hipertensi

Tidak sukar untuk menerapkan diet DASH ke menu memasak harian anda. Sekiranya anda masih keliru, berikut adalah beberapa menu iftar yang sihat yang boleh menjadi pilihan:

1. Bayam

Bayam adalah salah satu menu iftar yang sangat selamat untuk dimakan oleh penghidap darah tinggi. Sayuran ini disyorkan untuk penghidap hipertensi kerana kandungan kaliumnya. Apabila badan menerima pengambilan kalium, mineral membantu memendapkan natrium dalam darah dan mengeluarkannya dengan air kencing. Dengan begitu, tekanan darah yang cenderung meningkat setelah berpuasa dapat menurun dengan perlahan.

2. Tarikh

Kurma terasa seperti menu "wajib" untuk berbuka puasa di bulan Ramadhan. Menariknya, buah ini sesuai untuk dimakan ketika berbuka puasa bagi penghidap darah tinggi, kamu tahu . Kurma adalah buah yang tinggi kalium dan magnesium. Kedua-dua sebatian ini berguna untuk menjaga keseimbangan badan, mengawal degupan jantung, dan menurunkan tekanan darah. Orang yang menghidap darah tinggi hanya makan empat biji kurma setiap hari. Empat biji kurma sudah memenuhi 668 miligram kalium, bersamaan dengan 14 peratus keperluan kalium harian pada orang dewasa.

3. Jus Buah

Menu iftar yang sihat untuk penghidap darah tinggi bukan hanya makanan berat. Bagi anda yang tidak terbiasa makan makanan berat segera ketika berbuka puasa, anda boleh mencuba jus buah. Contohnya, jus delima dapat menurunkan tekanan darah secara semula jadi. Menariknya, buah ini juga berkesan meningkatkan imuniti pada seseorang yang menjalani dialisis buah pinggang.

Baca juga: Petua untuk Mencegah Tekanan Darah Meningkat Secara drastik

Selain buah delima, anda juga boleh mencuba jus pisang untuk membantu mengawal tekanan darah semasa berpuasa. Satu pisang sederhana dapat menyediakan satu peratus kalsium, 8 persen magnesium, dan 12 peratus kalium yang anda perlukan setiap hari.

4. Kompot pisang

Menu iftar yang sihat ini adalah takjil kegemaran pada bulan Ramadhan. Walau bagaimanapun, anda perlu memperhatikan kandungan santan dan gula dalam kompot. Kedua-duanya boleh mencetuskan peningkatan kolesterol dan gula darah. Oleh itu, buatlah kompot sihat anda sendiri menggunakan susu skim (bebas lemak) atau yogurt dan bukannya santan. Susu skim dan yogurt tinggi kalsium dan rendah lemak. Kedua-dua nutrien ini dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi ketika berpuasa.

5. Tuna Panggang

Tuna adalah salah satu ikan yang baik untuk penghidap darah tinggi. Ikan ini mengandungi asid lemak omega-3 yang dapat mencegah plak pada saluran darah, menurunkan kadar trigliserida di dalam badan, dan mengurangkan keradangan. Nah, apabila saluran darah bebas dari plak, aliran darah menjadi lebih lancar dan tidak memerlukan tekanan yang berlebihan untuk mengalirkan darah ke organ penting dalam badan.

Baca juga: 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi

Selain menjaga pengambilan makanan, makanan tambahan dan vitamin juga penting untuk meningkatkan sistem imun. Sekiranya anda memerlukan makanan tambahan dan vitamin, beli di kedai kesihatan hanya. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup klik telefon pintar Kemudian pesanan akan dihantar terus ke alamat tujuan. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diet DASH dan Tekanan Darah Tinggi.
Klinik Mayo. Diakses pada 2021. Contoh menu untuk diet DASH.