Darah sukar untuk membeku, apa akibatnya?

Jakarta - Darah yang sukar membeku dikenali sebagai hemofilia. Darah akan membeku ketika ada luka atau luka sehingga Anda tidak berdarah dalam jumlah besar. Pada penderita hemofilia, darah sukar untuk membeku sendiri. Ini disebabkan oleh gangguan darah kerana tubuh kekurangan protein pembekuan darah.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu Cara Mencegah Pendarahan pada Hemofilia

Komplikasi Hemofilia

Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, hemofilia boleh menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit, seperti:

  • Anemia

Bagi penghidap hemofilia harus berhati-hati ketika melakukan aktiviti. Kemalangan atau kecederaan yang menyebabkan pendarahan akan sukar dihentikan, menyebabkan anemia. Ini boleh berlaku apabila sel darah merah keluar dalam jumlah besar.

Kekurangan sel darah merah di dalam badan boleh membuat anda merasa letih secara berterusan, badan terasa lemah dan sakit kepala. Apabila anda mengalami anemia teruk, perjalanan darah dapat menjadi rawatan yang berkesan.

  • Hematuria

Keadaan hemofilia yang tidak dirawat segera menyebabkan seseorang berisiko mengalami hematuria. Keadaan ini menyebabkan air kencing bercampur dengan darah. Keadaan hematuria menyebabkan kesakitan atau kesakitan ketika hendak membuang air kecil.

Ini kerana air kencing yang keluar dari pundi kencing disekat oleh pembekuan darah. Keadaan hematuria boleh membahayakan kesihatan jika tidak dirawat dengan segera. Kenali beberapa gejala hematuria lain seperti air kencing yang terlalu merah atau berwarna coklat. Air kencing biasa berwarna kuning pucat atau jernih.

  • Sindrom Kompartmen

Keadaan ini mengakibatkan peningkatan tekanan pada otot akibat pendarahan akibat kecederaan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini menyebabkan kerosakan tisu, kehilangan fungsi tubuh yang mengalami sindrom ini, dan yang paling parah adalah kematian.

Bagi penderita hemofilia, sentiasa berhati-hati dalam setiap aktiviti fizikal atau sukan yang cukup berat. Ini bertujuan untuk mengelakkan kecederaan yang mengakibatkan pendarahan atau pembengkakan pada salah satu otot dalam badan. Lakukan aktiviti fizikal atau sukan mengikut peraturan dan cadangan.

Baca juga: Lelaki lebih cenderung kepada hemofilia, inilah sebabnya

  • Pendarahan dalam Sistem Pencernaan

Keadaan hemofilia yang tidak dirawat dengan segera menyebabkan seseorang mengalami pendarahan pada sistem pencernaan. Biasanya, penghidap mendapati najis atau muntah bercampur darah.

  • Kerosakan Sendi

Pendarahan dalam jumlah yang banyak dan berterusan sebenarnya akan menyebabkan radang pada sendi. Ini mengakibatkan kerosakan sendi jika tidak dirawat dengan baik.

  • Pendarahan di Otak

Bagi penderita hemofilia, benjolan atau kesan yang berlaku di sekitar kepala boleh menyebabkan pendarahan di otak. Ini menyebabkan kerosakan otak dan juga kematian.

Bagi penghidap hemofilia, anda boleh melakukan beberapa cara ini untuk mengelakkan kemalangan atau kecederaan yang menyebabkan pendarahan. Pemeriksaan kesihatan rutin adalah sesuatu yang perlu anda lakukan agar rawatan dapat dilakukan lebih awal apabila anda mengalami kecederaan dalaman atau luaran.

Elakkan sukan yang terlalu berat atau melibatkan hubungan fizikal untuk mengelakkan luka dan kecederaan. Jaga kebersihan gigi untuk mengelakkan penyakit gigi dan mulut yang menyebabkan pendarahan.

Tidak ada salahnya untuk meminta doktor secara langsung melalui permohonan itu semasa anda berdarah sebagai pertolongan cemas. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Ketahui 3 jenis hemofilia dan simptomnya