Inilah sebab seseorang boleh pingsan secara tiba-tiba

, Jakarta - Pingsan adalah keadaan apabila seseorang tiba-tiba menjadi tidak sedarkan diri. Keadaan ini dapat dialami oleh semua peringkat umur, dari kanak-kanak, orang dewasa, hingga orang tua. Mungkin anda juga pernah mengalaminya ketika anda menghadiri upacara bendera semasa kecil atau ketika anda terperangkap dalam situasi yang penuh sesak dan sesak.

Pingsan secara tiba-tiba tentu saja boleh membuatkan orang-orang di sekitar anda panik. Apa yang sebenarnya menyebabkan seseorang pengsan tiba-tiba? Lihat penjelasannya di sini.

Secara sederhana, pengsan adalah keadaan kehilangan kesedaran yang berlaku apabila otak tidak mendapat aliran darah dan oksigen yang mencukupi. Dalam beberapa kes, pengsan bukanlah keadaan yang serius dan tidak memberi kesan jangka panjang terhadap kesihatan seseorang. Walau bagaimanapun, masih perlu diketahui sebab mengapa seseorang boleh pingsan secara tiba-tiba untuk menilai sama ada keadaannya berbahaya atau tidak.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila badan anda pengsan

1. Gangguan Peredaran Darah

Pengsan tiba-tiba paling sering disebabkan oleh gangguan darah yang berkaitan dengan fungsi saraf yang disebut saraf vagus . Dalam kes ini, degupan jantung tidak cukup pantas untuk mengekalkan aliran darah ke otak. Keadaan ini berlaku kerana saluran darah yang melebar dan daya pam jantung yang lebih besar.

Pengsan disebabkan oleh saraf vagus Ini juga dikenali sebagai pengsan vasovagal dan biasanya berlaku dalam keadaan seperti cuaca yang sangat panas dan sesak, tekanan, dehidrasi, dan keletihan.

2. Situasi Tertentu

Pengsan secara tiba-tiba juga dapat terjadi dalam situasi tertentu tertentu, seperti batuk atau bersin terlalu kuat dan ketika membuang air kecil atau buang air besar.

3. Perubahan drastik dalam Tekanan Darah

Pengsan secara tiba-tiba juga sering berlaku apabila seseorang tiba-tiba berdiri dari posisi berbaring. Ini disebabkan oleh perubahan tekanan darah yang drastik dan mendadak akibat graviti dan perubahan postur badan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa orang boleh pingsan kerana tekanan darah menurun

4. Penyakit Jantung

Penyakit jantung juga merupakan penyebab biasa pengsan secara tiba-tiba. Sekiranya seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung tiba-tiba menjadi tidak sedarkan diri, anda harus waspada, kerana keadaan ini sering menjadi keadaan serius dan memerlukan rawatan perubatan secepat mungkin.

Penyakit jantung yang boleh menyebabkan pengsan secara tiba-tiba, termasuk aritmia atau degupan jantung yang tidak teratur, penyumbatan saluran darah jantung, atau kegagalan jantung.

5. Gangguan Saraf

Penyebab lain pengsan secara tiba-tiba adalah disebabkan oleh gangguan saraf atau saraf. Contohnya, strok atau serangan iskemia sementara (pukulan mini). Di samping itu, masalah kesihatan yang kelihatan sederhana, seperti migrain dan vertigo juga boleh menyebabkan penghidap pengsan secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku.

6. Masalah Psikologi

Pengsan secara tiba-tiba kadang-kadang disebabkan oleh keadaan mental, seperti panik, kegelisahan, atau tekanan. Walau bagaimanapun, keadaan ini perlu dibezakan daripada orang yang berpura-pura tidak sedarkan diri dalam keadaan tertentu yang lebih berkaitan dengan keadaan mental.

7. Alkohol

Ramai orang kehilangan kesedaran setelah minum sejumlah alkohol. Ini kerana selain mempunyai kesan penenang (menenangkan), alkohol juga dapat membuat orang sering membuang air kecil yang mencetuskan dehidrasi dan melebarkan saluran darah. Akibatnya, tekanan darah akan berkurang dan memicu orang itu pingsan secara tiba-tiba.

8. Ubat-ubatan

Dadah yang boleh menyebabkan seseorang pingsan tiba-tiba termasuk nitrat (mengurangkan tekanan darah dengan cepat), perangsang (menaikkan suhu badan), dan opiat (menurunkan tekanan darah dan melambatkan pernafasan).

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Menolong Orang yang Pingsan

Itulah 8 sebab mengapa seseorang boleh pingsan secara tiba-tiba. Sekiranya anda mengalami pengsan secara tiba-tiba, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui penyebabnya. Oleh itu, sekiranya terdapat masalah kesihatan yang serius di sebalik pengsan anda secara tiba-tiba, doktor boleh segera mengatasinya. Anda juga boleh bertanya mengenai masalah kesihatan yang anda alami dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.