5 Makanan Orang yang Mengidap Fenilketonuria Harus Dielakkan

, Jakarta - Phenylketonuria adalah gangguan genetik pada seseorang yang dialami sejak lahir. Gangguan genetik yang dialami membuat penghidapnya tidak dapat memecah fenilalanin asid amino dengan betul di dalam badan. Phenylalanine adalah bahan yang diperlukan oleh tubuh untuk membentuk protein.

Keadaan ini boleh membahayakan sekiranya badan tidak dapat memecah fenilalanin kerana asid amino dalam badan terkumpul di dalam darah dan otak. Akibatnya, keadaan ini membawa pelbagai penyakit serius kepada penghidapnya.

Beberapa komplikasi penyakit yang dialami oleh penderita seperti kerosakan otak yang kekal, gangguan saraf seperti tumor atau sawan dan ukuran kepala yang lebih kecil kelihatan tidak normal seperti biasa.

Baca juga: Phenylketonuria Berlaku Kerana Mutasi Genetik pada Kanak-kanak Sejak Lahir

Tanda dan Gejala Phenylketonuria

Keadaan fenilketonuria telah wujud sejak lahir, tetapi gejala tidak dapat dikesan sejak orang itu dilahirkan. Biasanya, gejala awal muncul beberapa bulan setelah penghidapnya dilahirkan.

Kehadiran gangguan kulit, kekuatan tulang, pertumbuhan perlahan, kelainan pada ukuran kepala, warna kulit, mata dan rambut yang menjadi lebih ringan dan kerap epilepsi adalah gejala yang perlu diperhatikan.

Sekiranya ibu melihat beberapa gejala di atas pada si kecil, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut. Sebelum mengunjungi hospital, ibu membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan .

Sekatan makanan untuk penghidap fenilketonuria

Phenylketonuria tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, rawatan dan ubat dapat dilakukan untuk mengurangkan kesan atau akibat penyakit ini. Biasanya dengan diet yang sihat, penghidap dapat menjalani kehidupan mereka dengan normal.

Pesakit tidak dapat mengurai protein dengan betul, jadi disarankan untuk makan makanan yang mengandung protein rendah. Melancarkan dari Verywell Health, makanan berikut harus dielakkan oleh penderita fenilketonuria, yaitu:

1. Telur

Orang dengan fenilketonuria harus mengelakkan telur atau makanan yang mengandungi telur untuk dimakan. Telur adalah sejenis makanan yang mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi di dalamnya. Sebiji telur mengandungi 6 gram protein.

2. Kacang

Kacang-kacangan adalah salah satu makanan yang harus dihindari oleh pengidap fenilketonuria, terutama kacang almond. Badam adalah sejenis kacang yang mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi. Satu ons badam mengandungi 6 gram protein.

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

3. Susu

Semasa mengambil susu, orang yang mengalami fenilketonuria mesti memahami dosnya mengikut keperluan badan mereka. Susu mempunyai kandungan protein sebanyak 3.4 gram protein dalam 100 gram susu.

4. Daging

Daging adalah salah satu makanan yang harus dielakkan oleh penderita fenilketonuria. Daging mempunyai protein yang cukup tinggi kerana mengandungi 22 gram protein dalam 85 ons daging lembu.

5. Makanan yang Mengandungi Pemanis Buatan

Bukan hanya makanan yang mengandungi protein tinggi, makanan yang mengandungi pemanis buatan perlu dielakkan oleh penghidap fenilketonuria. Minuman berkarbonat adalah salah satu minuman yang mengandungi pemanis buatan sehingga perlu dielakkan.

Pemanis buatan yang dimakan oleh pengidap fenilketonuria boleh berubah menjadi fenilalanin dalam badan. Namun, dengan keadaan tubuh yang tidak dapat memecah fenilalanin dengan betul, ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan penghidapnya.

Baca juga: Ini adalah komplikasi yang mungkin berlaku akibat fenilketonuria

Selain menghindari beberapa makanan di atas, orang yang menderita fenilketonuria harus rajin mengonsumsi asid amino penting untuk memenuhi keperluan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh.

Orang dengan fenilketonuria mesti mengekalkan tahap fenilalanin yang stabil di dalam badan. Pemeriksaan darah dan kesihatan secara berkala disarankan untuk mencegah komplikasi.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada 2019. Apa yang Perlu Dimakan Apabila Anda Mempunyai PKU.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Phenylketonuria (PKU).