Kelainan Web Laryngeal Menyukarkan Nafas

Jakarta - Pengesanan awal penyakit adalah wajib. Tujuannya adalah untuk mengetahui apakah ada kelainan pada tubuh, sehingga rawatan dapat dilakukan dan komplikasi yang berkaitan dengan penyakit yang menyerang tubuh dapat dielakkan. Terdapat beberapa penyakit yang agak jarang berlaku dan berlaku pada kanak-kanak, salah satunya adalah jaring laring.

Jaring laring berlaku apabila saluran angin kanak-kanak menjadi sebahagian atau penyempitan, menyukarkan anak untuk bernafas secara normal. Laring mengandungi tisu yang bertanggungjawab untuk mengehadkan jumlah udara yang mengalir masuk dan keluar dari kerongkong. Penyempitan atau penyempitan laring mungkin sangat tipis, tetapi juga boleh menjadi lebih tebal yang menentukan keparahan sekatan pernafasan pada anak.

Sebab dan Gejala Web Laryngeal

Jaring laring sering terjadi kerana kecacatan kongenital, yang bermaksud ia telah wujud sejak bayi dilahirkan. Dalam beberapa kes, gangguan ini dapat dijangkiti oleh seseorang ketika dia dewasa, selalunya disebabkan oleh proses intubasi jangka panjang.

Baca juga: 5 Gangguan Kongenital pada Bayi

Gejala yang paling biasa dari jaring laring adalah sesak nafas dan stridor yang merangkumi bunyi yang bergetar, seolah-olah ada yang menyekat saluran udara sebahagiannya. Gejala lain termasuk kerap mengi, batuk, dan jangkitan dada yang kerap. Sebilangan kanak-kanak juga cenderung mengangkat kepalanya atau meregangkan leher untuk membuka saluran udara sebanyak mungkin untuk menghilangkan rasa sesak yang tidak selesa.

Sesak nafas adalah gejala banyak penyakit. Oleh itu, ibu dan bapa memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat. Segera bawa anak ke doktor sekiranya terdapat sesak nafas diikuti dengan gejala lain yang terasa tidak biasa.

Baca juga: Bantu Byan Fight Rare Laryngeal Web Disorder

Diagnosis dan Rawatan Laryngeal Web

Jaring laring sering menunjukkan gejala yang serupa dengan asma. Ini menyebabkan salah diagnosis yang kerap. Apabila ubat asma atau rawatan lain tidak menyembuhkan gejala anak, ujian lebih lanjut harus dilakukan. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan termasuk:

  • mikolaringoskopi, Ini dilakukan dengan menggunakan teleskop fleksibel kecil untuk mencari jalan udara, untuk mencari gejala jaring laring atau penyumbatan separa.

  • Imbasan CT, dalam beberapa kes, imbasan CT mungkin diperlukan untuk mendapatkan gambaran keratan rentas dada untuk mencari kelainan saluran udara.

Rawatan jaring laring bertujuan menghilangkan penyumbatan dengan menghancurkannya, membiarkan saluran udara terbuka sepenuhnya. Bergantung pada keparahannya, doktor boleh melakukan ini dengan melebarkan trakea dan menggunakan laser atau alat pemotong untuk memecahkan halangan. Sekiranya tisu lebih tebal, doktor mungkin mencadangkan pembedahan terbuka untuk melebarkan saluran udara.

Baca juga: 5 Perkara yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Menghidap Asma

Kaedah pelebaran untuk rawatan jaringan laring dilakukan dengan menggunakan belon kecil yang diletakkan di saluran udara untuk mengembang atau menghancurkan tisu. Prosedur ini mungkin perlu diulang untuk mengelakkan tisu parut terbentuk kembali. Sekiranya perlu, kanak-kanak itu mungkin perlu menjalani rawatan di hospital sehingga pernafasannya benar-benar selamat.

Kini, Byan sedang berjuang untuk pulih dari penyakit web laringnya. Jangan tunggu sehingga menjadi lebih teruk, bawa anak segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pertolongan. Ibu dan ayah boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji secara langsung dengan pakar pediatrik di hospital terdekat.

Rujukan:
Kanak-kanak Cincinnati. Diakses pada tahun 2019. Laryngeal Web.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses 2019. Web Pediatrik Laryngeal.
Anak Yatim. Diakses 2019. Web Laryngeal Kongenital.