9 Fobia yang biasa berlaku pada manusia

, Jakarta - Fobia adalah ketakutan yang tidak rasional terhadap sesuatu yang tidak mungkin menyebabkan bahaya. Apabila seseorang mengalami fobia, maka dia mengalami ketakutan yang kuat terhadap objek atau situasi tertentu. Fobia berbeza dengan ketakutan biasa kerana ia menyebabkan kesusahan yang besar, yang boleh mengganggu kehidupan di rumah, tempat kerja, atau sekolah.

Orang dengan fobia secara aktif menghindari objek atau keadaan fobia atau menahannya dalam ketakutan atau kegelisahan yang kuat. Fobia sosial (gangguan kecemasan sosial) dan agoraphobia termasuk dalam jenis gangguan kecemasan ini, sementara fobia lain dianggap sebagai "fobia spesifik", yang berkaitan dengan objek atau situasi tertentu.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Bahaya Kanak-kanak Menguntung Nomophobia

Jenis Fobia yang biasa

Fobia biasa biasanya melibatkan persekitaran, haiwan, ketakutan suntikan dan darah, dan situasi lain. Lebih lengkap, berikut adalah jenis fobia yang biasa dialami oleh seseorang:

  • Arachnophobia

Fobia ini adalah ketakutan terhadap labah-labah dan arachnid lain. Melihat labah-labah boleh mencetuskan tindak balas ketakutan, tetapi dalam beberapa kes, hanya melihat gambar labah-labah atau memikirkan labah-labah boleh menyebabkan ketakutan dan panik yang melampau.

  • Ophidiophobia

Ini adalah fobia ular. Fobia ini agak biasa dan sering dikaitkan dengan sebab evolusi, pengalaman peribadi, atau pengaruh budaya. Sebilangan orang berpendapat bahawa ular kadang-kadang beracun, jadi anda harus menjauhinya untuk terus hidup. Haiwan ini cenderung mencetuskan tindak balas jijik, yang mungkin menjelaskan mengapa fobia ular sangat biasa.

  • Acrophobia

Akrofobia atau ketakutan ketinggian mempengaruhi lebih daripada 6 peratus orang. Ketakutan ini menyebabkan serangan kegelisahan dan penghindaran dari tempat tinggi. Orang yang mempunyai fobia ini mungkin berusaha keras untuk mengelakkan tempat tinggi seperti jambatan, menara, atau bangunan tinggi.

Ketakutan akan ketinggian mungkin disebabkan oleh pengalaman traumatik. Walaupun fobia ini sangat biasa, ia melibatkan ketakutan yang teruk yang boleh mengakibatkan serangan panik dan tingkah laku penghindaran.

  • Aerofobia

Seseorang yang menghidap aerofobia takut untuk terbang atau menggunakan pengangkutan udara. Fobia ini mempengaruhi 10 hingga 40 peratus orang dewasa. Kira-kira 1 dari 3 orang mempunyai tahap ketakutan untuk terbang. Penderita akan mengalami beberapa gejala biasa, seperti kegelisahan, berpeluh, peningkatan degupan jantung, muntah, mual, dan mengalami gangguan pencernaan, seperti pedih ulu hati.

Baca juga:4 Trik Ini untuk Mengenal & Mengatasi Fobia

  • Cynophobia

Ketakutan terhadap anjing ini sering dikaitkan dengan pengalaman peribadi tertentu, seperti digigit anjing semasa kecil. Kejadian seperti itu boleh menjadi trauma dan menyebabkan tindak balas ketakutan yang berterusan hingga dewasa. Fobia tertentu boleh menjadi perkara biasa.

  • Astraphobia

Ini adalah bentuk fobia guruh dan kilat. Orang dengan fobia ini mengalami perasaan ketakutan yang melampau ketika mereka menghadapi fenomena yang berkaitan dengan cuaca. Gejala astraphobia sering serupa dengan fobia lain, termasuk gegaran, degupan jantung yang cepat, dan peningkatan pernafasan.

  • Trypanophobia

Trypanophobia adalah ketakutan suntikan. Keadaan ini kadang-kadang menyebabkan seseorang itu menghindari jururawat perubatan dan doktor. Seperti fobia lain, ketakutan ini sering tidak dapat diatasi kerana orang itu mengelakkan objek dan situasi yang mencetuskan. Anggaran menunjukkan bahawa sebanyak 20 peratus hingga 30 peratus orang dewasa dipengaruhi oleh fobia jenis ini.

  • Fobia Sosial (Gangguan Kecemasan Sosial)

Fobia ini melibatkan ketakutan terhadap situasi sosial dan boleh melemahkan. Fobia ini boleh menjadi sangat teruk sehingga orang-orang menghindari kejadian, tempat, dan orang-orang yang kemungkinan besar akan mencetuskan serangan kecemasan.

  • Agoraphobia

Fobia ini melibatkan ketakutan untuk bersendirian dalam situasi atau tempat di mana melarikan diri mungkin sukar. Fobia jenis ini mungkin merangkumi ketakutan terhadap kawasan yang sesak, tempat terbuka, atau situasi yang cenderung mencetuskan serangan panik. Orang yang mempunyai fobia ini kadang-kadang berhenti meninggalkan rumah sepenuhnya.

Baca juga: 4 Trik Ini untuk Mengenal & Mengatasi Fobia

Ini adalah fobia yang sangat biasa pada manusia. Sekiranya anda mempunyai fobia yang ingin anda atasi, cubalah membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Tanpa perlu keluar rumah, interaksi dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. 10 Fobia yang paling biasa
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Ketakutan yang biasa dan unik dijelaskan