Orang dengan 7 penyakit ini dilarang menderma darah

, Jakarta - Setelah mengetahui faedah menderma darah, tidak sedikit orang yang ingin melakukannya. Aktiviti ini dikatakan dapat memberikan serangkaian kebaikan untuk kesihatan tubuh. Tetapi berhati-hatilah, ternyata tidak semua orang dapat dan dapat memberikan darah kepada orang lain. Ada orang yang mempunyai sejarah penyakit tertentu yang dilarang menderma darah.

Derma darah hanya dapat dilakukan oleh orang yang dianggap cukup sihat. Darah yang diambil kemudian akan diberikan kepada orang lain yang memerlukan. Dengan kata lain, pendermaan darah tidak dilakukan secara sembarangan. Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan dalam aktiviti pendermaan darah, mulai dari keserasian darah antara penderma dan penerima, hingga keadaan kesihatan calon penderma.

Baca juga: Ingin menjadi penderma darah? Lihat syarat di sini

Sejarah Penyakit Dilarang Menderma Darah

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari pendermaan darah, terutama manfaat kesihatan. Menderma darah secara berkala bukan sahaja dapat membantu menyelamatkan nyawa orang lain, tetapi juga berperanan dalam menjaga kesihatan organ tubuh. Malangnya, tidak semua orang boleh dan harus menjadi penderma darah. Orang yang mempunyai sejarah penyakit tertentu dilarang melakukan ini.

Derma darah sebenarnya boleh memberi kesan buruk jika dilakukan oleh orang yang mempunyai penyakit, seperti:

1. Hipertensi

Orang yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi aka hipertensi dilarang menderma darah. Sebabnya, ini boleh membahayakan diri sendiri. Seseorang dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi jika keputusan pemeriksaan tekanan darah melebihi 180/100 mmHg.

2. Batuk dan Selsema

Derma darah juga tidak boleh dilakukan oleh orang yang menderita batuk atau selesema. Penyakit ini sering dianggap remeh, tetapi kesannya boleh berbahaya jika seseorang memaksa dirinya untuk menderma darah ketika menderita penyakit ini. Semasa menderma darah, badan mesti cergas dan sihat, dan ini biasanya tidak dimiliki oleh orang yang menderita batuk atau selesema.

3. Sejarah diabetes

Kencing manis yang tidak terkawal boleh mencetuskan pelbagai kesan terhadap kesihatan tubuh. Bukan hanya itu, penghidap diabetes juga harus memperhatikan keadaan badan dan harus mengelakkan perkara-perkara yang boleh membahayakan. Memaksa diri untuk menderma darah dapat meningkatkan risiko kesan sampingan bagi kesihatan orang yang menghidap diabetes.

Baca juga: Orang dengan 6 penyakit ini tidak boleh menjadi penderma darah

4. Sejarah Jangkitan Akut

Menderma darah juga harus dihindari jika anda pernah atau sedang mengalami jangkitan akut. Menjalani rawatan untuk jangkitan, seperti mengambil antibiotik, juga mencegah seseorang menderma darah terlebih dahulu. Sebabnya, antibiotik yang dimakan terkandung dalam darah dan dapat disebarkan kepada orang yang menerima derma darah.

5. Jangkitan Menular Seksual

Anda juga tidak boleh memberikan darah kepada orang lain jika anda sedang menjalani rawatan untuk jangkitan kelamin. Sejarah keadaan kesihatan ini, seperti sifilis atau gonore boleh berbahaya. Selepas rawatan, disyorkan untuk menunggu 12 bulan sebelum anda dapat menderma darah.

6. Gangguan Jantung

Mempunyai gangguan fungsi jantung menjadikan seseorang tidak disarankan untuk menderma darah. Kami mengesyorkan agar anda menangguhkan niat menderma darah jika dalam 6 bulan terakhir anda menghidap penyakit jantung, seperti serangan jantung.

7. Penyakit Lain

Orang yang mempunyai sejarah penyakit lain juga harus berhati-hati ketika menderma. Derma darah tidak digalakkan untuk orang yang positif HIV atau membawa hepatitis virus.

Baca juga: Ini adalah 5 Manfaat Menderma Darah bagi mereka yang Bergerak Secara Aktif

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Perubatan UCSF. Diperoleh pada tahun 2020. Derma Darah: Siapa yang Boleh Memberi Darah?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Menderma Darah Sekiranya Saya Menghidap Diabetes?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Harus Diharapkan Semasa Anda Memberi Darah.