Inilah Rawatan untuk Mengatasi Lichen Planus

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami atau mengalami gatal-gatal akibat ruam kecil (merah keunguan) pada kulit? Atau sakit dan tompok putih di mulut, atau vagina? Hmm, ketahuilah bahawa keadaan ini dapat menandakan serangan lichen planus di dalam badan.

Masih tidak kenal dengan lichen planus? Tidak hairanlah, kerana penyakit ini agak jarang berlaku. Kejadiannya adalah sekitar 1 dari 5000 orang. Lichen planus adalah keradangan pada kulit, rambut, kuku, dan membran mukus. Jika menyerang kulit, lichen planus akan menyebabkan ruam dan gatal.

Sementara itu, ketika lichen planus menyerang kawasan mukosa (mulut atau vagina), penyakit ini boleh menyebabkan tompok-tompok putih yang kadang-kadang menyakitkan. Yang perlu diingat adalah bahawa lichen planus bukanlah penyakit genetik, tetapi ia juga bukan penyakit berjangkit atau berjangkit.

Jadi, bagaimana menangani lichen planus?

Baca juga: Selain kulit, Lichen Planus dapat menyerang 4 anggota badan ini

Dari Krim hingga Fisioterapi

Sebilangan besar kes lichen planus akan hilang dengan sendirinya. Secara kasar LP Boleh hilang dalam beberapa bulan atau tahun tanpa rawatan. Namun, jika simptomnya cukup teruk, ini adalah kisah lain.

Dalam keadaan ini doktor biasanya akan melakukan beberapa langkah rawatan. Sebagai contoh:

  • Kortikosteroid. Salap atau krim adalah pilihan rawatan utama untuk lichen planus. Krim ini digunakan terutamanya pada luka kulit dan luka pada rongga mulut. Pada luka yang lebih teruk atau tidak membenarkan penggunaan salap atau krim boleh diberikan suntikan atau ubat oral dalam bentuk tablet.

  • Retinoid . Retinoid digunakan apabila rawatan dengan kortikosteroid gagal. Retinoid ini boleh dalam bentuk salap, seperti salep tretinoin atau retinoid tablet oral, seperti isotretinoin atau acitretin.

  • Imunosupresan . Ubat imunosupresan atau mengurangkan sel-sel imun badan. Imunosupresan, seperti azathioprine, mycophenolate, cyclosporine, dan methotrexate, diberikan kepada LP dalam bentuk tablet. Sementara itu, terdapat juga imunosupresan dalam bentuk krim, seperti tacrolimus.

  • Antihistamin . Jenis ubat ini digunakan untuk merawat gatal pada lichen planus. Antihistamin boleh dalam bentuk tablet atau salap.

  • Fototerapi . Fototerapi yang digunakan untuk merawat lichen planus menggunakan sinar ultraviolet B (UVB) yang hanya menembusi lapisan atas kulit (epidermis). Fototerapi dilakukan 2-3 kali seminggu selama beberapa minggu.

  • Perkara yang perlu diingat, pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat di atas. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Baca juga: Anak Asli Lichen Planus, Ibu Bapa Melakukan 3 Perkara Ini

Seterusnya, bagaimana dengan penyebabnya?

Masalah Segera dengan Sistem Imun

Sehingga kini penyebab lichen planus tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, penyakit ini berkait rapat dengan sistem imun. Kerana lichen planus adalah penyakit autoimun, sel-sel imun menyerang kulit dan selaput lendir menyebabkan reaksi keradangan.

Walau bagaimanapun, terdapat kecenderungan genetik dan keadaan tertentu yang boleh mencetuskan lichen planus. Contohnya, hepatitis C, dan jenis ubat tertentu walaupun mekanisme masih belum jelas.

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor yang difikirkan boleh mencetuskan lichen planus. Sebagai contoh:

  • Pendedahan kepada merkuri logam atau bahan kimia lain.

  • Orang yang mendapat vaksin influenza.

  • Faktor genetik, sesetengah orang dengan LP mempunyai antigen leukosit manusia B7 (Antigen leukosit manusia B7 - HLA-B7.

  • Penggunaan ubat tekanan darah tinggi, ubat anti-malaria (hydroxychloroquine dan chloroquine), ubat kelas perencat pam proton untuk rawatan gangguan gastrik, ubat anti-radang bukan steroid (ibuprofen).

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Lichen Planus.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit & Keadaan. Lichens.
WebMD. Diakses 2019. Oral Lichen Planus: Gejala, Sebab, dan Rawatan.