Panduan COVID-19

Apa itu Virus Corona?

Coronavirus atau virus korona adalah keluarga besar virus yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan atas ringan hingga sederhana, seperti selesema. Ramai orang dijangkiti virus ini, sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

COVID-19 atau juga dikenal sebagai Novel Coronavirus (menyebabkan wabak radang paru-paru di kota Wuhan, China pada bulan Disember 2019, dan merebak ke negara lain hingga Januari 2020.

Baca juga: Kemas kini mengenai Kes COVID-19 di Indonesia

Langkah-langkah untuk Mencegah Penularan

Semua jenis virus, termasuk COVID-19, masih boleh aktif di luar tubuh manusia selama berjam-jam, bahkan berhari-hari. Mereka dapat menyebar melalui tetesan, seperti ketika bersin, batuk, atau ketika penderitanya berbicara. Pembasmi kuman, pembersih tangan, tisu basah, gel, dan krim yang mengandungi alkohol dapat digunakan untuk membunuh virus ini. Walaupun begitu, mencuci tangan dengan sabun adalah kaedah paling berkesan untuk mencegahnya.

Jarak Fizikal

Tidak cukup sekadar bergantung Kebersihan diri , Jarak Fizikal juga penting. Dengan pelaksanaan jarak jauh fizikal, diharapkan orang akan terus bersosial untuk menjaga kesehatan mental, tetapi menjaga jarak untuk mencegah penyebaran virus korona.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami simptom?

Gejala Ringan

Pastikan penyakit anda bukan disebabkan oleh virus korona. Sekiranya anda mengesyaki diri anda atau ahli keluarga anda mempunyai jangkitan virus korona, atau sukar untuk membezakan gejala COVID-19 dari selesema, segera tanyakan kepada doktor anda.

Simptom yang teruk

Sekiranya gejala COVID-19 terus berkembang atau membuat penghidapnya sakit semasa proses karantina, segera berjumpa doktor atau pegawai perubatan. Minta nasihat mereka mengenai cara pemindahan yang betul.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya gejala jangkitan virus korona tidak bertambah baik dalam beberapa hari, atau simptomnya semakin teruk, tanyakan kepada doktor anda dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Diagnosis dan rawatan yang tepat dan tepat dapat meningkatkan kemungkinan penyembuhan jangkitan virus.

Mengapa anda perlu bertanya sebelum pergi ke hospital? Setiap doktor di aplikasi dapat memberikan diagnosis awal, maka jika perlu, anda boleh segera membuat rujukan ke hospital untuk Corona yang paling dekat dengan tempat tinggal anda.

Ujian Pantas

1. Apa itu perkhidmatan ujian pantas disediakan oleh ?

Dalam usaha untuk membantu pemerintah menekan kadar kenaikan kes COVID-19, sekarang memberi perkhidmatan ujian pantas yang boleh diakses oleh orang yang tinggal di Jakarta . Pemeriksaan ujian pantas Ia menggunakan sampel darah untuk diuji. Darah yang diambil akan digunakan untuk mengesan imunoglobulin, yang merupakan antibodi yang terbentuk ketika tubuh mengalami infeksi. Dengan cara itu, pesakit pada peringkat awal jangkitan dapat dikenali dengan lebih cepat.

2. Siapa yang berhak melakukan ujian pantas disediakan oleh ?

Anda boleh lakukan ujian pantas disediakan oleh atas rujukan doktor. Umumnya, anda yang mempunyai simptom yang mencurigakan atau berisiko tinggi, seperti melakukan hubungan langsung dengan orang dengan COVID-19 akan dirujuk untuk menindaklanjuti ujian pantas . Baca langkah-langkah untuk melakukan ujian pantas di sini.

Rujukan:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada 2020. Coronavirus Novel 2019 (2019-nCoV), Wuhan, China.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada tahun 2020. Soalan Lazim Mengenai SARS.
IDI - Siaran Akhbar Persatuan Doktor Indonesia. Diperoleh pada tahun 2020. Wuhan Virus Wuhan Pneumonia.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Apakah peranan coronavirus dalam etiologi radang paru-paru virus?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Coronavirus
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus.