Perbezaan Antara Phlegmon dan Abses

, Jakarta - Apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda ketika mendengar keradangan? Mungkin selama ini anda berfikir bahawa keradangan hanya berlaku pada bahagian tubuh tertentu. Sebut saja tekak atau usus, dua organ yang sering diserang keradangan. Tetapi sebenarnya, keradangan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, anda tahu. Sebenarnya, keradangan itu boleh merebak dan merebak ke bahagian tubuh yang lain di bawah kulit. Keradangan di bawah kulit juga dikenali sebagai phlegmon. Walau bagaimanapun, phlegmon sering dikaitkan dengan abses. Walaupun kedua-dua jenis keadaan ini berbeza, anda tahu. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Apa itu Phlegmon?

Phlegmon adalah istilah perubatan untuk keradangan akut yang meluas pada tisu penghubung dan lembut yang disebabkan oleh jangkitan. Pada mulanya, keradangan yang menyebabkan phlegmon biasanya bukan keadaan yang serius, tetapi kerana tidak dirawat dengan baik, ia akhirnya menyebar dengan cepat ke mana-mana bahagian badan. Dalam beberapa kes, phlegmon boleh membawa maut.

Baca juga: Selain menyerang kulit, abses dapat menyerang 6 bahagian badan ini

Apakah Perbezaan Antara Phlegmon dan Abses?

Oleh kerana mereka sering berhubungan satu sama lain, kadang-kadang sukar untuk membezakan sama ada tisu lembut yang dijangkiti mempunyai abses atau kahak. Walau bagaimanapun, kedua-dua syarat itu masih berbeza. Phlegmon adalah keradangan akut yang mengeluarkan nanah dan biasanya berlaku pada tisu penghubung di bawah kulit (subkutan). Sementara abses adalah kumpulan nanah di satu tempat di rongga yang disebabkan oleh kerosakan tisu.

Selain itu, benjolan nanah yang disebabkan oleh abses biasanya dapat dihirup dan dikeluarkan dengan mudah melalui prosedur perubatan yang mudah. Namun, ini tidak berlaku dengan nanah yang dibentuk oleh phlegmon. Pus yang disebabkan oleh phlegmon tidak mudah diserap dan sangat berisiko menyebabkan jangkitan yang mudah merebak ke tisu sekitarnya.

Apa yang Menyebabkan Phlegmon?

Phlegmon disebabkan oleh jangkitan bakteria yang disebut Staphylococcus aureus koagulase positif. Jangkitan jika berlaku phlegmon boleh berlaku di pelbagai lokasi. Contohnya, di bumbung mulut, otot, rongga antara paru-paru kanan dan kiri atau mediastinum, dan di dinding organ berongga.

Gejala Phlegmon yang perlu diperhatikan

Orang yang menderita kahak mungkin mengalami gejala seperti demam disertai dengan menggigil dan keletihan. Selain itu, nanah juga boleh merebak dalam tisu penghubung yang longgar, tanpa batas kawasan keradangan yang jelas. Gejala phlegmon lain yang juga boleh muncul termasuk:

  • Lapisan kulit menjadi merah terang;

  • Ia sangat menyakitkan;

  • Kematian tisu penghubung dan tisu otot yang dijangkiti;

  • Keradangan edematous ringan;

  • Limfangitis ;

  • limfadenitis;

  • Penyebaran abses yang meluas; dan

  • Peningkatan kadar pemendapan eritrosit ( kadar pemendapan eritrosit / ESR).

Baca juga: Ketahui Gejala Phlegmon Anda

Cara Merawat Phlegmon

Kerana phlegmon disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor dapat menetapkan antibiotik untuk melawan dan membunuh bakteria. Sebilangan besar kahak pada tisu kulit dapat dirawat dengan antibiotik selagi jangkitannya tidak menyebar. Namun, kadang-kadang pembedahan juga diperlukan untuk membersihkan tisu yang rosak dan mencegah jangkitan merebak.

Sedangkan phlegmon yang berlaku di bumbung mulut dan sarung tendon, diklasifikasikan sebagai keadaan yang sangat berbahaya. Oleh itu, pembedahan diperlukan untuk mengatasinya. Dalam kebanyakan kes, pembedahan dilakukan lebih awal sebelum phlegmon bertambah buruk dan dapat membantu menyembuhkan phlegmon. Pesakit juga disarankan untuk berehat sepenuhnya ( rehat di atas katil ) untuk membantu mempercepat penyembuhan.

Baca juga: Kenali 4 Jenis Abses Yang Boleh Berlaku di Badan

Nah, itulah penjelasan mengenai perbezaan antara phlegmon dan abses. Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai phlegmon, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Phlegmon: Gejala, Sebab, Diagnosis, dan Rawatan.
(Diakses pada tahun 2019). Phlegmon.