Masalah Paru-paru, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

, Jakarta - Kadang-kadang sebilangan orang masih sering mengabaikan masalah kesihatan, atau bingung tentang langkah apa yang harus diambil ketika mengalami masalah kesihatan. Mengabaikan gejala yang ada, membuat anda tidak menyedari bahawa ada masalah kesihatan. Ini juga termasuk mengesan gangguan paru-paru.

Penyakit paru-paru kronik pada umumnya dapat diubati dengan baik apabila dikesan lebih awal. Semakin lama penyakit ini berkembang, semakin sukar untuk dirawat dan semakin buruk hasilnya bagi tubuh penghidap. Sekiranya anda merasa tidak selesa pada paru-paru, maka itulah masa terbaik untuk berjumpa doktor.

Baca juga: Jangan Meremehkan Penyakit Paru-Paru Basah! Inilah ciri & petua untuk mencegahnya

Berjumpa doktor apabila anda merasakan simptom masalah paru-paru

Sekiranya anda mempunyai gejala yang menunjukkan penyakit paru-paru, berbincanglah dengan doktor anda secepat mungkin. Oleh itu, bilakah anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah paru-paru?

Perhatikan simptomnya. Gejala berterusan, seperti batuk, sesak nafas, atau kesukaran bernafas, boleh disebabkan oleh kerosakan atau penyakit pada paru-paru dan tisu sekitarnya. Masalah paru-paru juga dapat dipicu oleh masalah di bahagian lain sistem pernafasan, seperti kotak suara atau saluran angin.

Semasa berjumpa doktor, lakukan pemeriksaan untuk melihat berapa banyak udara yang dapat anda pegang di paru-paru anda dan seberapa pantas badan anda bernafas. Anda juga mungkin diminta untuk bersenam untuk melihat bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap peningkatan keperluan udara.

Masalah-masalah berikut di paru-paru yang perlu diketahui, iaitu:

  • Batuk Kronik

Sekiranya anda mengalami batuk lebih dari sebulan, secara perubatan dianggap batuk kronik. Hampir semua penyakit paru-paru mempunyai batuk kronik sebagai salah satu gejala utama. Ini adalah tanda amaran bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada paru-paru.

  • Susah bernafas

Pada sesetengah orang, akan mengalami sesak nafas ketika melakukan latihan fizikal. Sekiranya anda mula kehabisan nafas dalam situasi yang pelik, walaupun anda melakukan perkara yang tidak melibatkan anda secara fizikal, lebih baik berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

  • Paru-paru Menghasilkan Lendir Berlebihan

Lendir adalah pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan dan perengsa di saluran udara. Sekiranya anda menghidap selesema atau selesema, normal jika anda mempunyai banyak kahak atau lendir.

Tetapi, jika paru-paru kerap mengeluarkan banyak lendir, maka terdapat penumpukan zat di paru-paru. Ini dapat menunjukkan penyakit paru-paru kronik.

  • Mengi

Mengi atau bernafas dengan kuat adalah tanda bahawa ada sesuatu yang menyekat saluran udara di paru-paru atau sesuatu yang menyempitkannya.

  • Darah Batuk

Batuk darah boleh menjadi gejala jangkitan pada sistem pernafasan atas atau paru-paru. Bagaimanapun, ini adalah isyarat yang jelas bahawa ada sesuatu yang salah dan tidak boleh diabaikan.

  • Sakit dada

Sebarang sakit dada yang tidak dapat dijelaskan atau rasa sesak di dada semasa menyedut dan menghembus nafas harus diperiksa oleh doktor. Terutama jika keadaan ini berterusan selama lebih dari beberapa minggu.

Baca juga: 4 Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat

Cara Menjaga Kesihatan Paru

Cara yang boleh dilakukan agar paru-paru dapat berfungsi dengan optimum dan menghindari pelbagai penyakit, kita perlu menjaga kesihatannya. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan:

  1. Berhenti merokok. Merokok adalah penyebab utama penyakit paru-paru, seperti barah paru-paru dan penyakit paru obstruktif kronik (COPD). Selain berhenti merokok, anda digalakkan untuk tidak terdedah kepada asap rokok. Sebabnya adalah kerana perokok pasif yang menyedut asap rokok mempunyai risiko penyakit yang sama dengan perokok aktif.
  2. Basuh tangan dengan sabun dan air mengalir. Risiko dijangkiti virus dan bakteria dapat dielakkan dengan mencuci tangan sebelum setiap makan, setelah makan dan setelah membuang air besar.
  3. Elakkan pencemaran udara dan jaga kebersihan udara. Pencemaran udara boleh menjengkelkan atau memusnahkan tisu paru-paru. Sebenarnya, pencemaran udara pada tahap rendah boleh menyebabkan masalah kesihatan.
  4. Bersenam secara berkala. Lakukan senaman secara teratur selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk menjaga kesihatan paru-paru, menjaga kestabilan emosi, dan membantu menguruskan tekanan.

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai masalah paru-paru dan bila perlu berjumpa doktor. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai masalah paru-paru lain, tanyakan kepada Dr Ahmad Aswar Siregar M. Ked (Lung), Sp.P (K) dalam aplikasi . Dr. Ahmad Aswar adalah Pakar Pulmonologi dan Pakar Pernafasan yang berlatih di Mitra Sejati Hospital Medan dan Malahayati Islamic Hospital. Beliau lulus dari Pakar Pulmonologi dan Respirasi di Fakulti Perubatan, Universiti Sumatera Utara, Medan. Doktor Ahmad Aswar juga merupakan anggota Persatuan Doktor Paru Indonesia.

Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Kuil. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Berjumpa Doktor
Berita Bronchiectasis Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 6 Tanda Amaran Anda Mungkin Menghidap Penyakit Paru