Athelia berisiko dijangkiti oleh seorang lelaki

, Jakarta - Setiap orang biasanya mempunyai sepasang puting, baik lelaki dan wanita. Bentuk puting setiap orang berbeza. Malah, ada juga orang yang mempunyai puting yang masuk ke dalam. Namun, bagaimana dengan orang yang tidak mempunyai puting susu sama sekali? Keadaan ini juga dikenali sebagai Athelia. Bukan hanya pada wanita, lelaki juga berisiko mengalami keadaan ini. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai athelia.

Apa itu Athena?

Athelia adalah keadaan yang jarang berlaku di mana seseorang dilahirkan tanpa satu atau kedua puting susu. Keadaan athelia yang berlaku pada setiap penderita boleh berbeza, bergantung pada penyebabnya. Walau bagaimanapun, biasanya orang dengan athelia tidak mempunyai puting dan areola, yang merupakan lingkaran berwarna di sekitar puting susu. Puting juga mungkin hilang pada satu atau kedua-dua belah badan.

Orang yang berisiko tinggi untuk athelia adalah mereka yang mengalami sindrom Poland dan displasia ectodermal. Nah, sindrom Poland lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Walau bagaimanapun, displasia ectodermal boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Itulah sebabnya, lelaki juga berisiko terkena athelia.

Menyedari Punca Athelia

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat dua keadaan yang boleh mencetuskan athelia, iaitu sindrom Poland dan displasia ectodermal. Baiklah, penting bagi anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kedua-dua keadaan ini agar keadaan athelia dapat dicegah.

1. Sindrom Poland

Sindrom Poland dinamakan sempena pakar bedah Inggeris yang pertama kali menjumpainya pada tahun 1800-an, iaitu Alfred Poland. Walaupun diklasifikasikan sebagai gangguan yang agak jarang berlaku, tetapi sindrom ini cukup membimbangkan. Sebabnya, dianggarkan kira-kira 1 dari setiap 20,000 bayi baru lahir menghidap sindrom Poland.

Penyelidik tidak tahu dengan tepat apa yang menyebabkan sindrom ini berlaku. Namun, mereka mengesyaki sindrom ini disebabkan oleh masalah dengan aliran darah di rahim yang berlaku pada minggu keenam kehamilan. Sindrom Poland boleh mempengaruhi arteri yang membekalkan darah ke dada janin yang sedang berkembang. Penyumbatan aliran darah ke dada ini menyebabkan dada berkembang secara tidak normal.

Walaupun jarang berlaku, sindrom Poland juga boleh disebabkan oleh perubahan gen yang diturunkan melalui keluarga.

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan keadaan ini biasanya tidak mempunyai otot dada atau otot dada di satu sisi badan kurang berkembang. Orang dengan athelia biasanya juga kehilangan sebahagian otot dada yang dikenali sebagai pectoralis major, iaitu di mana otot-otot payudara melekat.

Gejala sindrom Poland termasuk:

 • Tulang rusuk hilang atau kurang berkembang pada satu sisi badan.

 • Payudara atau puting yang hilang atau kurang berkembang pada satu sisi badan.

 • Jari web dengan satu tangan ( sindiket kulit )

 • Tulang pendek di lengan bawah.

 • Rambut kurang tumbuh di ketiak.

2. Displasia ektodermal

Displasia ectodermal adalah kumpulan lebih daripada 180 sindrom genetik yang berbeza. Sindrom ini boleh mempengaruhi perkembangan kulit, gigi, rambut, kuku, kelenjar peluh dan bahagian badan yang lain. Semua itu berasal dari lapisan ectoderm, yang merupakan lapisan dalaman perkembangan embrio awal. Dengan kata lain, displasia ectodermal berlaku kerana lapisan ectoderm tidak berkembang dengan baik.

Orang dengan displasia ektodermal biasanya mengalami gejala berikut:

 • Rambut nipis.

 • Gigi tidak tumbuh dengan baik.

 • Tidak dapat berpeluh ( hipohidrosis ).

 • Kekurangan kemampuan melihat atau mendengar.

 • Kelainan pertumbuhan jari atau kuku.

 • Harelip.

 • Tona kulit yang tidak biasa.

 • Kesukaran bernafas.

Selain gangguan perkembangan pada lapisan ectoderm, displasia ectodermal juga dapat disebabkan oleh mutasi genetik. Gen ini boleh diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak atau bermutasi semasa bayi dalam kandungan.

3. Punca Lain

Sebagai tambahan kepada dua keadaan di atas, terdapat beberapa keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang tidak mengalami puting, termasuk sindrom progeria, sindrom yunis varon, sindrom puting telinga-kulit kepala, dan sindrom Al-Awadi-Rass-Rothschild.

Rawatan Athelia

Sebenarnya, athelia tidak perlu dirawat, kecuali keadaan ketiadaan puting mengganggu anda. Sekiranya anda tidak mempunyai payudara sama sekali, anda boleh menjalani pembedahan payudara menggunakan tisu dari perut, punggung, atau punggung anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit athelia, tanyakan kepada pakar secara langsung melalui aplikasi . Doktor orang yang dipercayai bersedia untuk menolong anda Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Sakit Puting? Mungkin inilah sebabnya
 • 4 Tanda Perubahan Puting Yang Perlu Anda Ketahui
 • Puting "Tenggelam"? Inilah Yang Harus Dilakukan Oleh Ibu Menyusu