Ketahui tempoh subur yang tepat untuk hamil dengan cepat

Jakarta - Ingin mempunyai keturunan dengan cepat? Ini dapat dilakukan dengan menganggarkan dan mengira masa subur selepas haid, kamu tahu . Bagi pasangan yang baru sahaja berkahwin dan ingin mempunyai anak tidak lama lagi, anda perlu mencatat haid anda setiap bulan. Biasanya, kitaran haid yang normal berlaku setiap 21-35 hari. Adakah terdapat cara untuk mengetahui masa subur seorang wanita sehingga dia dapat melahirkan anak dengan cepat?

Baca juga: 2 Cara Mengetahui Masa Subur Wanita

Bagaimana mengetahui tempoh subur wanita

Bagi mereka yang ingin menjalankan program kehamilan, penting untuk mengesan tempoh subur wanita. Untuk hamil, telur mesti disenyawakan dalam masa 12-24 jam dari ovulasi. Tempoh subur seorang wanita itu sendiri umumnya dikira berdasarkan catatan dan kitaran haid selama 8 bulan terakhir. Ini adalah kira-kira skema jangka masa subur apabila dikira dengan formula:

  • Ketahui kitaran haid terpendek. Contohnya, kitaran pendek adalah 27 hari. Jumlahnya dikurangkan sebanyak 18, dan mendapat hasilnya 9. Ini bermakna, hari ke-9 selepas kitaran haid adalah hari yang paling subur.

  • Ketahui kitaran haid terpanjang. Contohnya, kitaran terpanjang adalah 30 hari. Angka itu dikurangkan sebanyak 11 orang, dan mendapat hasilnya 19. Itu bermaksud, hari ke-19 selepas kitaran haid adalah hari terakhir dalam tempoh subur.

Dari formula ini, dapat disimpulkan bahawa dengan kitaran haid rata-rata 27-30 hari, wanita akan mempunyai masa subur pada hari ke-9 hingga 19 setelah haid mereka. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya! Bagi anda yang menjalankan program kehamilan, mengetahui tempoh subur anda adalah langkah utama yang boleh anda ambil.

Baca juga: Mengetahui Masa Subur Wanita Mempunyai 3 Kebaikan Ini

Adakah terdapat tanda-tanda khas ketika seorang wanita dalam masa suburnya?

Secara semula jadi, setiap wanita akan merasakan perbezaan dalam tubuhnya, ketika memasuki masa subur setelah haid. Masa subur itu sendiri berbeza dengan sindrom pramenstruasi, ya! Kerana sindrom pramenstruasi dialami setelah proses ovulasi. Ini menunjukkan bahawa dinding rahim akan cepat reput, jika anda tidak hamil. Berikut adalah tanda-tanda istimewa ketika seorang wanita dalam masa suburnya:

  • Terdapat kenaikan suhu badan, biasanya 0.5-1 darjah Celsius di atas suhu badan normal.

  • Hormon lutein meningkat, hormon yang berperanan penting dalam sistem pembiakan wanita.

  • Pendarahan dari faraj.

  • Keputihan dengan tekstur berair, jernih, dan kenyal, seperti putih telur.

  • Kekejangan perut bawah.

  • Sakit payudara.

  • Kembung.

Baca juga: Cara mengira tempoh subur wanita

Tanda-tanda tempoh subur akan berbeza bagi setiap wanita. Langkah paling berkesan dalam menentukan tempoh subur adalah dengan menggunakan alat pengesan tempoh subur di institusi kesihatan terdekat. Mengetahui tempoh subur wanita dapat meningkatkan peluang wanita hamil. Selain mengetahui masa subur, pasangan diharuskan melakukan hubungan seksual 2-3 hari sebelum proses ovulasi bermula.

Langkah ini terbukti dapat meningkatkan peluang kehamilan sebanyak 20-30 peratus. Bagi pasangan yang melambatkan melahirkan anak, mengetahui masa subur juga penting untuk mencegah kehamilan. Ini adalah kaedah kontraseptif semula jadi, sehingga pasangan dapat menghindari hubungan seks selama masa subur. Ovulasi pada wanita boleh berlaku cepat atau lambat setiap bulan.

Rujukan:

NHS. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Mengandung Sejurus Selepas Tempoh Saya Tamat?

Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Peluang Anda Mengandung Setiap Hari dalam sebulan.

Kesuburan Anda. Diperoleh pada 2020. Kesuburan Anda Masa yang tepat untuk Seks.