Hati-hati, sifilis mudah dijangkiti pada kanak-kanak

, Jakarta - Sifilis, juga dikenal sebagai Lion King Disease, adalah gangguan kesihatan yang terjadi akibat jangkitan kuman pada kulit, alat kelamin, mulut, dan sistem saraf. Penyakit ini sering menyerang orang dewasa, terutama mereka yang sering menukar pasangan semasa hubungan seks atau tidak menggunakan perlindungan.

Walaupun begitu, sebenarnya, penyakit kelamin ini mudah menyerang kanak-kanak, terutama bayi. Sebenarnya, jangkitan dan penularan boleh berlaku ketika bayi masih janin di dalam kandungan. Sekiranya demikian, ini bermaksud bahawa ibu telah dijangkiti dan menyebarkannya kepada si kecil yang masih dalam kandungan.

Sifilis kongenital yang mengancam bayi

Sifilis kongenital, yaitu penyakit yang rentan terhadap jangkitan pada bayi disebut. Sekiranya ini berlaku, gangguan kesihatan ini dapat mengancam nyawa bayi, kerana ia memberi kesan terhadap terjadinya kecacatan seumur hidup.

Baca juga: Kenali 8 Gejala Sifilis pada Wanita

Jenis bakteria Treponema pallidum adalah penyebab jangkitan sifilis. Sekiranya ibu mengandung mengandung, kemungkinan besar janin dalam kandungan juga dijangkiti. Penularan berlaku melalui plasenta ke janin.

Penyakit ini menyerang pelbagai sistem organ janin yang masih berkembang di rahim. Organ yang boleh terkena penyakit kelamin ini adalah tulang, otak, dan sistem limfa. Penularan boleh berlaku dengan cepat, terutamanya jika ibu tidak mendapatkan rawatan dengan segera ketika penyakit itu didiagnosis pada trimester kedua kehamilan.

Sifilis kongenital pada wanita hamil yang tidak segera dirawat mempunyai risiko berbahaya, seperti bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, mempunyai berat lahir rendah, keguguran, dan kelahiran mati. Hampir 40 peratus bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan sifilis yang tidak dirawat masih lahir atau mati akibat jangkitan selepas kelahiran.

Gejala Sifilis Kongenital pada Bayi, Balita, dan Kanak-kanak

Pada mulanya, bayi akan dilahirkan secara sihat dan normal, walaupun ibu positif sifilis. Tetapi tidak lama kemudian, gejala mulai muncul, seperti pembesaran hati, gangguan tulang, anemia, meningitis, ruam kulit, keputihan dari hidung, dan lengan dan kaki yang tidak bergerak.

Baca juga: 4 Penyakit Menular Seksual pada Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Sementara itu, gejala yang boleh muncul pada kanak-kanak dan kanak-kanak seperti gangguan kornea mata yang menyebabkan kebutaan, gangguan tulang, pembengkakan sendi, kehilangan pendengaran yang menyebabkan pekak, hingga gangguan yang terjadi pada kulit di sekitar alat kelamin, dubur, dan mulut.

Bagaimana ia dikendalikan?

Rawatan sifilis pada wanita hamil terhad kepada pemberian antibiotik penisilin. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya diberikan jika sifilis ibu masih di peringkat awal. Sebabnya ialah rawatan penyakit kelamin ini pada peringkat akut boleh membahayakan janin, yang boleh menyebabkan pengguguran spontan.

Sementara itu, jika bayi berjaya dilahirkan, rawatannya masih menggunakan antibiotik, kira-kira pada usia 7 hari selepas kelahiran. Pemberian berdasarkan berat badan bayi dan sejarah perubatan dan ubat ibu.

Baca juga: Apakah Gejala Sifilis pada Wanita Hamil?

Agar sifilis tidak berlaku pada ibu dan menular ke janin, ibu mesti kerap memeriksa keadaan kesihatannya kepada doktor. Oleh itu, sebarang kelainan yang berlaku dapat dicegah dan diatasi seawal mungkin. Ibu boleh bertanya semua perkara mengenai kehamilan secara langsung kepada doktor. Sudah tentu melalui aplikasi . Ia mudah, hanya muat turun permohonan dan pilih perkhidmatan Berbual dengan Doktor. Ibu boleh berhubung terus dan bercakap dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Sifilis Kongenital.