Jangan lupa, gembira itu penting!

Jakarta - Rasa kurang gembira? Jangan cari kambing hitam. Menurut pakar dalam buku itu Hidup Tidak Pasti, Makan Pencuci Mulut Pertama!, Setiap orang mempunyai kemampuan berbeza untuk bersenang-senang. Apa yang perlu anda ketahui, kegembiraan adalah langkah pertama menuju kebahagiaan. Menariknya, kesan kesenangan pada kesihatan mempunyai pelbagai keistimewaan.

Lebih senang menjadi kaya daripada senang

Walaupun kebahagiaan lebih mementingkan keadaan yang menyenangkan dalam jangka panjang, kegembiraan dikaitkan dengan kesenangan jangka pendek. Contohnya, anda sekarang berasa gembira, tetapi dalam lima minit anda mungkin tidak.

Walaupun hidup kita selalu mengalir dari kegembiraan ke duka, atau sebaliknya, jika kegembiraan lebih sering daripada kesusahan atau sesuatu seperti itu, kita dapat mengatakan bahawa hidup kita "bahagia". Jadi, kegembiraan dapat membawa kita ke kebahagiaan. Sebenarnya, kegembiraan adalah langkah pertama menuju kebahagiaan. Namun, jangan menyangka kegembiraan itu senang didapat. Tidak percaya?

Memetik buku Koleksi Artikel Psikologi - Pencernaan, menurut ahli psikologi dari University of London, UK, kebanyakan orang lebih senang merasa kaya daripada senang. Menurut para pakar, kebanyakan orang berpendapat bahawa faktor luaran menjadikan mereka tidak senang. Mereka menyalahkan pendidikan ibu bapa mereka atau nasib buruk.

Sebenarnya, pakar mengatakan di atas, sebenarnya sejauh mana kita dapat bahagia sebahagian besarnya ditentukan oleh sifat semula jadi. Pendek kata, setiap orang mempunyai kemampuan asas yang berbeza untuk bersenang-senang.

Ada orang yang pada dasarnya lebih ceria dan tahan terhadap tekanan, ada juga orang yang mudah cemberut, pemarah, dan murung hanya kerana perkara remeh.

Hidup bahagia, badan semakin sihat

Perasaan keseronokan, kegembiraan, atau kebahagiaan ini juga membawa manfaat kepada tubuh. Ini kerana badan dan minda saling berkaitan. Sebenarnya, kedua-duanya sangat intim dan tidak dapat dipisahkan. Dalam dunia sains, hubungan mereka melahirkan cabang sains tepat yang baru, iaitu psiko-neuroimunologi (PNI). Ilmu pengetahuannya meneroka hubungan antara minda, otak, dan sistem ketahanan badan.

Terdapat kajian menarik dari PNI yang telah diterbitkan di Jurnal Perubatan New England . Di sana, para saintis melakukan tinjauan terhadap sukarelawan yang diminta menggunakan semburan hidung. Sebilangan ubat mengandungi virus demam ringan, dan selebihnya hanya mengandungi garam. Walau bagaimanapun, objek kajian tidak mengetahui kandungan apa yang akan mereka perolehi. Keputusan? Mereka yang mengalami tekanan, mengalami gejala selesema.

Kisah lain bagi mereka yang fikirannya baik. Mereka dapat menghadapi dan melawan virus demam ringan ini. Kesimpulannya, kesan kesenangan pada kesihatan juga mempengaruhi keadaan, bahkan fungsi tubuh seseorang.

Ramai pakar bersetuju bahawa tekanan boleh membuat seseorang mudah sakit. Penyelidikan dari PNI menunjukkan bahawa keadaan emosi seperti tekanan, ketakutan, atau kemarahan, akan menghantar isyarat ke kelenjar utama dalam tubuh untuk menghasilkan hormon kortisol, adrenalin, dan epinefrin. Hormon-hormon ini memberitahu sel-sel di dalam badan ketika tiba waktunya untuk bekerja, berehat, bahkan untuk melawan atau berlari.

Nah, hasilnya adalah bahawa tubuh akan 'lupa' seketika tugas memerangi penyakit sehingga tekanan darah meningkat dan dapat terus berjalan dengan cepat. Berlari dengan pantas di sini bermaksud berlari untuk menyelamatkan diri dalam kehidupan seharian. Namun, berapa kerap anda perlu berlari untuk menyelamatkan diri dalam kehidupan seharian?

Ini kerana aktiviti seperti ini telah digantikan oleh ketakutan yang tidak berkesudahan. Bermula dari rasa takut gagal, takut dipecat, hingga takut jatuh dari segi kewangan. Nah, itulah keadaan yang sentiasa memaksa badan anda bekerja, sehingga anda mudah jatuh sakit. Macam mana boleh jadi?

Sebabnya mudah, kerana keadaan tertekan seperti yang berlaku di atas akan membuat tubuh melupakan virus atau bakteria berjangkit yang masuk ke dalam badan.

(Baca juga: 5 Petua untuk Romantik Selalu Harmoni)

Mempunyai masalah kesihatan mental dan ingin meminta nasihat doktor? anda boleh menghubungi doktor pakar melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan penyelesaian masalah anda . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.