Ini adalah Gangguan Personaliti Antisosial di Kdrama Psycho Tetapi Tidak apa-apa

, Jakarta - Bagi anda pencinta drama Korea (drakor), tentu anda sudah biasa dengan drama berjudul " Psycho Tetapi Tidak mengapa " Drama terbaru ini cukup menarik perhatian banyak orang untuk menontonnya, kerana selain dibintangi oleh pelakon dan pelakon terkenal, " Psycho Tetapi Tidak mengapa ”Juga dianggap memiliki kisah yang tidak biasa dengan menampilkan watak-watak yang unik.

Salah satu watak yang mencuri perhatian dalam drama tersebut adalah Go Mun Yong, yang dilakonkan oleh pelakon cantik, Seo Ye Ji. Go Mun Yong dikatakan sebagai wanita yang suka melemparkan kata-kata yang tajam kepada pembicaranya, sehingga dia tidak disukai oleh banyak orang.

Dia juga tidak mempunyai rasa empati terhadap orang lain, malah anak-anak kecil. Ini adalah ciri-ciri orang yang mempunyai gangguan keperibadian antisosial atau gangguan kepribadian antisosial gangguan personaliti antisosial (ASPD). Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai gangguan keperibadian ini di bawah.

Mengenali Gangguan Personaliti Antisosial

Gangguan keperibadian antisosial atau kadang-kadang disebut sosiopati adalah gangguan mental di mana seseorang secara konsisten berkelakuan tanpa mengira betul dan salah, dan mengabaikan hak dan perasaan orang lain. Orang dengan gangguan keperibadian ini cenderung untuk memusuhi, memanipulasi, atau memperlakukan orang lain dengan kasar atau menunjukkan sikap tidak peduli. Mereka juga tidak merasa bersalah atau menyesal atas tingkah laku mereka.

Orang dengan gangguan keperibadian antisosial juga sering melanggar undang-undang atau menjadi penjenayah. Mereka mungkin berbohong, berkelakuan ganas atau impulsif, dan menghadapi masalah penggunaan dadah dan alkohol. Kerana ciri-ciri ini, orang dengan gangguan ini biasanya tidak dapat memenuhi tanggungjawab dalam keluarga, pekerjaan, atau sekolah.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Gangguan Introvert dan Antisosial

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mempunyai Gangguan Personaliti Antisosial?

Keperibadian adalah gabungan pemikiran, emosi, dan tingkah laku yang menjadikan setiap orang unik. Orang cenderung melihat, memahami dan berhubungan dengan dunia luar, dan melihat diri mereka berdasarkan keperibadian mereka. Keperibadian dibina semasa kecil dan kemudian dibentuk melalui interaksi kecenderungan bawaan dan faktor persekitaran.

Penyebab sebenar gangguan personaliti antisosial tidak diketahui, tetapi faktor berikut disyaki mempunyai pengaruh terhadap terjadinya gangguan tersebut:

 • Faktor Genetik. Gen boleh menentukan seseorang mengalami gangguan keperibadian antisosial, dan situasi kehidupan dapat memicu perkembangannya.

 • Perubahan Fungsi Otak. Ini mungkin berlaku semasa perkembangan otak.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, terdapat juga beberapa faktor yang dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan keperibadian antisosial:

 • Diagnosis gangguan tingkah laku kanak-kanak.

 • Sejarah keluarga gangguan keperibadian antisosial atau gangguan keperibadian lain atau gangguan kesihatan mental.

 • Pernah menjadi mangsa penderaan atau pengabaian semasa kecil.

 • Mempunyai keadaan keluarga yang tidak stabil, ganas, atau huru-hara semasa kecil.

 • Lelaki lebih berisiko mengalami gangguan keperibadian antisosial daripada wanita.

Apakah Gejala Gangguan Personaliti Antisosial?

Berikut adalah gejala yang biasanya ditunjukkan oleh orang dengan gangguan keperibadian antisosial:

 • Mengabaikan betul dan salah.

 • Berbohong atau menipu untuk mengeksploitasi orang lain.

 • Tak berperasaan, sinis, dan tidak menghormati orang lain.

 • Menggunakan daya tarikan atau kepintarannya untuk memanipulasi orang lain untuk kepentingan atau kesenangannya sendiri.

 • Bertindak sombong dan sangat degil.

 • Mempunyai masalah berulang dengan undang-undang, termasuk tingkah laku jenayah.

 • Berulang kali melanggar hak orang lain melalui intimidasi dan ketidakjujuran.

 • Impulsif dan tidak dapat merancang masa depan.

 • Kurang empati terhadap orang lain dan tidak menyesal ketika menyakiti orang lain.

Baca juga: Selalunya Impulsif, Gejala Awal Gangguan Keperibadian Sempadan

Itulah gangguan personaliti antisosial yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mengemukakan lebih banyak soalan mengenai gangguan keperibadian ini, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya apa sahaja mengenai kesihatan, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan keperibadian antisosial.