5 Penyakit Kerana Tidak Memakai Topeng Semasa Beraktiviti

, Jakarta - Pada akhir 2019, Jakarta disenaraikan sebagai salah satu bandar dengan kualiti udara terburuk di dunia. Isu ini mesti ditangani, kerana pencemaran udara terbukti memberikan kesan negatif terhadap keadaan kesihatan. Tidak hairanlah jika banyak orang di Jakarta memilih untuk menggunakan topeng ketika melakukan aktiviti luar.

Gas dan partikel berbahaya di udara berasal dari pelbagai sumber, termasuk asap ekzos dari kenderaan, asap dari arang batu atau gas yang terbakar, dan asap tembakau. Sekiranya seseorang terus terdedah kepada pencemaran udara, ia boleh membahayakan kesihatannya. Walaupun penggunaan topeng tidak dapat sepenuhnya mencegah penyakit yang disebabkan oleh pencemaran udara, tetapi tindakan ini dapat membantu mengurangkan kesan pencemaran udara.

Selalunya Jangan Menggunakan Topeng, Berhati-hatilah dengan Penyakit Ini

Nah, berikut adalah jenis penyakit yang boleh dialami kerana tidak memakai topeng ketika melakukan aktiviti luar, iaitu:

Baca juga: 5 Tumbuhan yang Boleh Melawan Pencemaran Udara

  1. Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik

Pendedahan kepada bahan pencemar zarah boleh menyebabkan penyakit paru obstruktif kronik (COPD). Menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pencemaran udara menyumbang 43 peratus kes dan kematian COPD di seluruh dunia. COPD adalah penyakit yang menyebabkan sekumpulan gejala, seperti kesukaran bernafas (emfisema dan bronkitis kronik).

Penyakit ini menyekat saluran udara dan menyukarkan seseorang untuk bernafas. Sayangnya, belum ada penawar untuk COPD, tetapi rawatan tertentu dapat membantu mengurangkan simptom dan meningkatkan kualiti hidup orang dengan COPD. Sekiranya anda mengalami gejala masalah pernafasan, anda harus segera berjumpa dengan hospital terdekat. Anda boleh membuat temu janji doktor secara langsung dengan permohonan tersebut . Ingat, rawatan yang dilakukan sejak awal dapat membantu anda mengelakkan pelbagai komplikasi.

  1. Asma

Anda mesti biasa dengan "asma". Walaupun ada pendapat yang mengatakan bahawa asma adalah kongenital, tidak mustahil asma juga disebabkan oleh pencemaran udara. Orang yang sihat dapat menghidap asma yang menyerang secara tiba-tiba kerana radang paru-paru.

Nah, keradangan paru-paru ini biasanya disebabkan oleh udara tercemar yang seseorang bernafas. Apabila asma kambuh, penderita dapat mengalami sesak nafas, batuk kering, hingga munculnya suara yang berat ketika menghembus nafas. Dalam kes yang teruk, terdapat rasa sesak pada otot dada, menyebabkan sukar bernafas.

Baca juga: 7 Faktor Yang Menyebabkan Asma Yang Anda Perlu Tahu

  1. Kanser paru-paru

Menurut WHO, pencemaran udara menyebabkan 29 peratus daripada semua kes dan kematian akibat barah paru-paru. Bahan pencemar zarah cenderung menyumbang kepada angka ini dengan ketara kerana ukurannya yang kecil memungkinkannya mencapai saluran pernafasan bawah.

  1. Penyakit kardiovaskular

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa tinggal di kawasan dengan tahap pencemaran udara yang lebih tinggi dapat meningkatkan risiko kematian akibat strok . Sebabnya adalah kerana badan menjadi lebih sukar untuk mendapatkan oksigen.

Kajian 2018 menunjukkan bahawa Kajian Beban Penyakit Global menganggarkan bahawa pencemaran udara bertanggungjawab terhadap 19 peratus kematian kardiovaskular pada tahun 2015. Pencemaran udara juga merupakan penyebab sekitar 21 peratus kematian akibat strok dan 24 peratus kematian akibat penyakit jantung koronari.

  1. Kelahiran Pramatang

Menurut kajian yang dipaparkan di Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Alam Sekitar dan Kesihatan Awam , pendedahan kepada udara yang tercemar juga boleh membuat wanita hamil lebih cenderung untuk bersalin lebih awal. Para penyelidik mendapati bahawa kemungkinan kelahiran pramatang dikurangkan sekiranya pendedahan kepada pencemaran udara dikurangkan.

Baca juga: Bolehkah Pencemaran Udara Menyebabkan Kemandulan?

Mencegah Penyakit dengan Mengurangkan Pendedahan kepada Pencemaran Udara

Anda dapat mengurangkan pendedahan anda terhadap pencemaran udara dengan mengehadkan jumlah masa yang anda habiskan di kawasan dengan kualiti udara yang buruk. Juga penting untuk mengetahui bahawa pencemaran udara juga berlaku bukan sahaja di luar rumah, tetapi juga di dalam rumah.

Bagi penduduk bandar dengan tahap pencemaran yang tinggi, anda boleh melindungi kesihatan anda dengan:

  • Elakkan berjalan di jalan yang sibuk atau sesak;

  • Kurang bersenam di luar rumah, lakukan lebih banyak aktiviti di dalam rumah;

  • Gunakan topeng.

Sementara itu, untuk mengurangkan pencemaran udara dalaman, pastikan bangunan atau rumah anda bersih dan mempunyai pengudaraan yang betul.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Pencemaran Udara Merosakkan Kesihatan Kita.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Pencemaran Udara Mempengaruhi Kesihatan Kita?