Peluang Mengandung Selepas Menggugurkan

, Jakarta - Pengguguran atau pengguguran adalah tindakan yang digunakan untuk membatalkan kehamilan dengan alasan perubatan tertentu. Paling tidak, ada dua kaedah untuk menggugurkan rahim, iaitu mengambil ubat atau prosedur pembedahan.

Sebilangan wanita yang pernah melakukan pengguguran atau keguguran kadang-kadang bimbang untuk hamil lagi. Sebabnya, sejarah pengguguran dikatakan mempengaruhi kemungkinan kehamilan berikutnya. Namun, adakah itu benar? Apa komplikasi pengguguran yang dapat dialami oleh wanita?

Baca juga: Ketahui Tanda dan Gejala Keguguran dan Sebabnya

Pengguguran Menyebabkan Kemandulan?

Seperti yang dijelaskan di atas, beberapa wanita yang telah melakukan pengguguran kadangkala cemas ketika ingin hamil lagi. Pengguguran dianggap menyebabkan kemandulan atau mempengaruhi kemungkinan kehamilan di masa depan. Namun, adakah benar fakta perubatan seperti ini?

Menurut National Health Service (NHS) - UK, pengguguran atau pengguguran tidak mempengaruhi peluang seseorang untuk hamil dan menjalani kehamilan yang normal di kemudian hari.

Ramai wanita boleh hamil sebaik sahaja melakukan pengguguran. Ringkasnya, wanita yang telah melakukan pengguguran atau keguguran masih boleh hamil lagi, selagi mereka tidak mempunyai masalah dengan organ atau hormon pembiakan mereka.

Perkara yang perlu ditekankan, menurut NHS risiko kesuburan dan kehamilan masa depan masih ada, tetapi sangat kecil. Risiko ini boleh berlaku sekiranya pengguguran atau pengguguran menyebabkan komplikasi.

Ingat, pengguguran boleh menyebabkan beberapa komplikasi pada ibu, salah satunya adalah penyakit radang panggul atau penyakit radang panggul penyakit keradangan pelvis (PID). Nah, PID ini dapat meningkatkan risiko kemandulan atau kehamilan ektopik, di mana telur menanam di luar rahim. Nasib baik, kebanyakan jangkitan selepas pengguguran dapat dirawat sebelum mereka mencapai tahap ini.

Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggugurkan kandungan. Tujuannya jelas, supaya prosedur ini berlangsung dengan selamat tanpa menimbulkan komplikasi. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Baca juga: Wanita Hamil Menaiki Tangga Risiko Keguguran, Benarkah?

Terdapat Risiko Perubatan dan Akibat Undang-Undang

Di negara kita, pengguguran atau pengguguran diatur dalam UU No. 36 tahun 2009 tentang Kesehatan dan KUHP (KUHP). Pendek kata, pengguguran tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Sesiapa yang melanggar mesti menghadapi saksi undang-undang.

Walau bagaimanapun, terdapat dua pengecualian untuk melakukan pengguguran atas sebab perubatan:

 • Keadaan kecemasan yang mengancam nyawa ibu atau janin.
 • Kehamilan akibat trauma trauma.

Sebagai tambahan kepada alasan sah, wanita yang ingin menggugurkan kehamilan juga harus mengetahui risiko yang boleh berlaku akibat proses pengguguran. Dalam kes tertentu pengguguran (baik dengan ubat atau pembedahan) boleh menimbulkan risiko seperti:

 • Kerosakan pada rahim atau serviks.
 • Perforasi rahim (membuat lubang di rahim secara tidak sengaja dengan salah satu alat yang digunakan).
 • Pendarahan berlebihan.
 • Jangkitan rahim atau tiub fallopio.
 • Tisu parut di bahagian dalam rahim.
 • Reaksi terhadap ubat-ubatan atau anestetik, seperti masalah pernafasan.
 • Tidak membuang semua tisu, sehingga memerlukan prosedur lain.
 • Masalah psikologi seperti tekanan atau kemurungan.
 • Beberapa gangguan sistem pembiakan, seperti penyakit radang pelvis.

Baca juga: Inilah Cara Memeriksa Keguguran Yang Perlu Anda Ketahui

Nah, tidak bergurau bukan risiko pengguguran? Nah, bagi anda yang mempunyai kehamilan atau masalah kesihatan yang lain, anda boleh memeriksa sendiri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Kesihatan A hingga Z. Risiko - Pengguguran.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Pengguguran
Penerbitan Kesihatan Harvard Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Pengguguran (Penamatan Kehamilan).
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Pengguguran - pembedahan