Periksa Hubungan antara Kesuburan Lelaki VS Berat

Jakarta - Ketika pasangan merancang untuk segera melahirkan bayi, biasanya masa subur adalah sesuatu yang lebih diminati oleh wanita. Banyak persiapan yang biasanya akan dibuat, seperti menghitung kalendar bulan yang akan datang, untuk menjaga diet dan keadaan badan. Masa subur memang merupakan masa yang paling tepat untuk "membaja" dan bersiap sedia untuk hamil.

Tetapi tahukah anda bahawa mengira tempoh subur bukan hanya pekerjaan wanita? Untuk hamil segar, kedua-dua pihak mesti mempunyai tahap kesediaan dan kesuburan yang mencukupi. Pada wanita tempoh subur memang sesuatu yang mesti diambil kira, tetapi itu tidak bermaksud lelaki tidak. Sebenarnya, terdapat beberapa tabiat dan keadaan yang dapat mengurangkan kesuburan lelaki, salah satunya adalah masalah berat badan. Macam mana boleh jadi?

Kajian yang dilakukan baru-baru ini mendapati bahawa terdapat hubungan antara berat badan lelaki dan jumlah sperma yang dihasilkan oleh tubuh. Tidak terlalu gemuk atau terlalu kurus, mempunyai kesan yang hampir sama terhadap kesuburan lelaki.

Pada lelaki yang berlebihan berat badan atau gemuk, menurut penyelidikan, sperma yang dihasilkan biasanya mempunyai kualiti yang buruk. Ini berlaku kerana perubahan hormon yang menjadi tidak seimbang. Lelaki yang mempunyai berat badan berlebihan biasanya mengalami kesukaran untuk mengalami ereksi.

Sementara itu, jika seorang lelaki mempunyai badan yang terlalu kurus, ia juga boleh menjadi masalah. Kerana lelaki yang mempunyai berat badan di bawah bilangan ideal dikatakan mempunyai sebilangan kecil sperma. Oleh itu, penyelidik menasihatkan lelaki yang melakukan program untuk mempunyai anak agar dapat mengekalkan berat badan yang ideal.

Sebabnya, lelaki dengan berat badan yang ideal dipanggil dapat membaja dengan baik. Lelaki yang tidak terlalu gemuk atau tidak terlalu kurus sebenarnya juga akan menghasilkan sperma yang lebih banyak dan lebih sihat dan lebih sempurna.

Kesimpulan dibuat setelah para pakar melakukan kajian yang melibatkan kira-kira lima ribu peserta. Selain masalah berat badan, penyelidik juga menemui faktor lain yang boleh mempengaruhi kesuburan lelaki. Yaitu faktor gaya hidup dan diet yang buruk.

Lelaki yang perokok berat dan sering mengambil alkohol dalam jumlah yang berlebihan berisiko mempunyai kadar kesuburan yang rendah. Selain itu, faktor usia dan kesihatan tubuh juga mempengaruhi kualiti sperma yang dihasilkan oleh lelaki.

Kesuburan lelaki dan berat badan ideal

Sebenarnya, selain menjaga kesihatan, menjaga berat badan juga merupakan perkara penting yang harus dilakukan. Dan kaedah terbaik untuk mengekalkan berat badan yang ideal adalah memastikan berat badan lelaki itu sesuai dengan Indeks Jisim badan (BMI). Atau paling tidak, tidak terlalu jauh dari berat badan ideal sesuai dengan ketinggian lelaki itu.

Untuk mengira berat badan yang ideal, anda juga mesti memperhatikan ketinggian anda. Mengubah gaya hidup dan diet adalah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Timbang secara rutin setiap hari untuk melihat apakah badan anda masih dalam had yang betul. Berat juga berguna untuk membantu seseorang mengawal pola makannya, seperti meningkatkan atau bahkan membatasi pengambilan makanan tertentu setiap hari.

Selain itu, pasangan yang melakukan program ini juga harus memeriksa keadaan badan mereka dengan kerap. Jadualkan janji temu dengan pakar obstetrik anda. Keseluruhan kesihatan badan juga memberi kesan, anda tahu. Sekiranya anda atau pasangan anda memerlukan nasihat mengenai masa subur atau masalah kesihatan lain, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Muat turun sekarang untuk membeli ubat, berbincang dengan doktor dan merancang ujian makmal.