Hernia diafragma boleh mengganggu fungsi paru-paru

Hernia diafragma berlaku apabila terdapat lubang pada otot diafragma, sehingga organ perut memasuki rongga dada. Penyakit yang juga boleh berlaku sebagai kongenital tidak boleh dipandang rendah. Penyakit ini boleh mengganggu fungsi paru-paru, dan meningkatkan risiko masalah pada organ ini, seperti barah paru-paru, penyakit paru-paru kronik, hingga jangkitan paru-paru. "

Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai hernia diafragma? Seperti namanya, penyakit ini menyerang diafragma, yang merupakan otot yang berperanan penting dalam proses pernafasan manusia. Penyakit ini berlaku apabila terdapat bukaan yang tidak normal pada diafragma, sehingga organ perut memasuki rongga dada.

Apabila hernia diafragma berlaku sebagai penyakit kongenital, ketidaksempurnaan diafragma dan saluran pencernaan berlaku di rahim. Penyakit ini tidak boleh diabaikan kerana boleh menyebabkan komplikasi, termasuk gangguan paru-paru.

Baca juga: Adakah Gangguan Genetik Benar-benar Menyebabkan Hernia Diafragma?

Gangguan Paru-paru Kerana Hernia Diafragma

Diafragma yang tidak normal dapat membuat fungsi pernafasan pada orang dengan hernia diafragma terganggu. Sebenarnya, penghidap penyakit ini juga mempunyai risiko tinggi untuk penyakit paru-paru kronik, barah paru-paru, dan penyakit jantung.

Selain itu, orang dengan keadaan ini juga terdedah kepada jangkitan paru-paru. Penyakit ini berlaku apabila paru-paru meradang akibat mikroorganisma seperti bakteria, kulat, parasit, dan virus. Gejala yang dapat dialami adalah batuk, sakit tekak, demam, dan hidung berair.

Baca juga: Berhati-hati, Hernia Diafragmatik Boleh Memudaratkan Anak

Risiko Komplikasi Lain yang mengintai

Selain gangguan paru-paru, orang dengan hernia diafragmatik juga dapat mengalami komplikasi lain, seperti:

  • Penyakit asid perut. Dicirikan oleh sensasi terbakar di dada kerana asid perut naik ke kerongkongan. Gejala lain termasuk belching, mual, muntah, dan gangguan pencernaan lain.
  • Kelewatan perkembangan. Berlaku sekiranya keadaan ini didiagnosis sebagai penyakit kongenital. Dicirikan oleh kelewatan dalam pengembangan kemahiran bahasa atau pertuturan, dan pengembangan fungsi motor.
  • Apendiks. Ini adalah radang usus buntu, organ berbentuk tiub kecil dan nipis yang melekat pada awal usus besar (usus besar).
  • Sembelit. Juga dikenali sebagai sembelit, dicirikan oleh kekerapan buang air besar kurang dari tiga kali seminggu.
  • Penyumbatan usus. Boleh berlaku pada usus kecil atau usus besar. Keadaan ini menyebabkan penyerapan cecair atau makanan terganggu di saluran pencernaan.

Baca juga: Ketahui Kaedah FETO untuk Mengubati Hernia Diafragma pada Bayi

Ketahui gejala dan cara mencegahnya

Gejala utama hernia diafragma adalah gangguan pernafasan, kerana perkembangan tisu paru-paru yang tidak mencukupi. Selain itu, gejala lain yang muncul adalah warna kulit biru, degupan jantung lebih cepat, dan nafas lebih cepat dan pendek.

Langkah pencegahan penyakit ini sebenarnya tidak diketahui dengan pasti. Namun, ada beberapa langkah pencegahan yang dapat diambil, yaitu:

  • Elakkan melakukan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan pada perut atau dada.
  • Berhati-hati ketika memandu, dan pastikan memakai alat pelindung untuk mengelakkan kesan buruk sekiranya berlaku kemalangan.
  • Elakkan memandu semasa berada di bawah pengaruh alkohol. Ini dapat meningkatkan risiko kemalangan.

Di samping itu, untuk mengurangkan risiko penyakit ini pada bayi, penting bagi wanita hamil untuk memeriksa kehamilan mereka secara berkala. Dengan cara itu, pelbagai masalah dan kemungkinan gangguan pada janin dapat dikesan lebih awal dan langkah pencegahan diambil jika mungkin.

Sentiasa menjaga kesihatan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan makan makanan berkhasiat yang seimbang. Sekiranya anda mengalami gejala hernia diafragma seperti yang dijelaskan di atas, anda harus segera membuat temu janji dengan doktor di hospital melalui aplikasi , untuk memeriksa.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hernia diafragma.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Hernia Diafragma?