5 Punca Leukoplakia yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Leukoplakia didefinisikan sebagai tompok putih tebal yang terbentuk di kawasan sekitar mulut, seperti bahagian dalam pipi, gusi, dan bahkan lidah. Malangnya, bintik-bintik ini tidak dapat dikeluarkan begitu sahaja, dan penyebabnya belum diketahui. Kecurigaan yang kuat adalah kesan keradangan kronik akibat tembakau.

Sebilangan besar tompok leukoplakia jinak atau bukan barah, walaupun ada yang menunjukkan tanda-tanda awal kanser. Sebagai contoh, barah di bahagian bawah mulut berlaku di kawasan yang terletak di sebelah tampalan leukoplakia. Sementara itu, kawasan putih bercampur dengan kawasan merah dapat menunjukkan kemungkinan barah.

Salah satu jenisnya, iaitu leukoplakia berbulu atau dipanggil leukoplakia berbulu mulut , sering terjadi pada seseorang dengan sistem imun yang rendah, seperti orang dengan HIV / AIDS. Sebenarnya, apa penyebab leukoplakia ini?

Baca juga: Sebab-Sebab Orang Kesukaran Berhenti Merokok

Punca Leukoplakia

Apa yang menyebabkan leukoplakia tidak diketahui dengan tepat. Walau bagaimanapun, peranan tembakau dikaitkan dengan berlakunya gangguan mulut ini, salah satunya adalah merokok. Namun, mengunyah tembakau boleh meningkatkan risiko. Sebab-sebab lain yang turut mempengaruhi, seperti:

  • Kecederaan pada bahagian dalam pipi, seperti menggigitnya secara tidak sengaja.

  • Gigi kasar atau tidak rata.

  • Menggunakan gigi palsu, terutamanya jika tidak dipasang dengan betul.

  • Keadaan keradangan di badan.

  • Penggunaan alkohol jangka panjang.

Sementara itu, dalam kes leukoplakia berbulu , Virus EBV atau Virus Epstein-Barr adalah penyebab utama. Setelah badan dijangkiti virus ini, ia akan kekal di dalam badan. Walaupun tidak aktif atau tidak aktif, virus ini menyebabkan bintik-bintik leukoplakia berbulu berlaku pada bila-bila masa, sering terjadi pada mereka yang mempunyai imuniti rendah atau menderita penyakit tertentu.

Baca juga: Pengambilan Alkohol Meningkatkan Risiko Kanser Payudara

Leukoplakia biasanya tidak menyebabkan kerosakan kekal pada tisu di mulut. Walau bagaimanapun, gangguan mulut ini dapat meningkatkan risiko terkena barah mulut, yang sering muncul di sebelah tambalan. Walaupun tompokan dikeluarkan, risiko barah mulut masih ada.

Apakah Gejala Leukoplakia?

Gejala yang mudah dikenali adalah penampilan satu atau lebih tompok putih di permukaan lidah, di bahagian bawah lidah, di gusi, atau di bahagian dalam pipi. Tompok tidak dapat dilepaskan, dan tidak menimbulkan rasa sakit atau gejala lain. Bintik-bintik yang muncul di lantai mulut, bawah atau sisi lidah dianggap berisiko berkembang menjadi barah. Ciri leukoplakia yang berkembang menjadi barah termasuk:

  • Tompok putih atau merah dengan tekstur kerikil.

  • Berdarah.

  • Ia kelihatan seperti kudis.

Baca juga: Perlu Tahu Mengganggu Gusi

Banyak kes leukoplakia dapat dicegah dengan perubahan gaya hidup. Perkara utama adalah berhenti merokok, mengunyah tembakau, dan mengurangkan pengambilan alkohol. Sekiranya boleh, singkirkan tabiat buruk. Pengambilan makanan kaya antioksidan seperti wortel dan bayam membantu menyahaktifkan perengsa yang menyebabkan bintik-bintik.

Sekiranya anda mempunyai gejala yang menunjukkan leukoplakia, tanyakan kepada doktor anda dengan segera apa tindakan yang boleh diambil. Anda boleh bertanya secara langsung tanpa memerlukan banyak masa dengan menggunakan aplikasi tersebut . Kaedahnya sangat mudah, secara sederhana muat turun permohonan pada telefon anda dan pilih Tanya Doktor. Mari kita cuba!