Makanan yang Baik untuk Kesihatan Pergigian dan Mulut Kanak-kanak

Jakarta - Menjaga kesihatan gigi dan mulut anak-anak tidak hanya dilakukan dengan menggosok gigi, tetapi juga dapat dilakukan dengan memakan makanan yang sihat. Inilah beberapa makanan sihat yang dapat diberikan oleh ibu untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut anak-anak mereka:

1. telur

Tidak ada keraguan bahawa telur mempunyai sejumlah makanan yang baik untuk tubuh, salah satunya adalah menjaga kesihatan gigi dan mulut. Makanan yang sihat ini adalah sumber kalsium, protein, dan vitamin D. Selain baik untuk kesihatan mulut, kandungan telur juga dapat menyerap kalsium yang dapat menjaga gigi lebih kuat.

2. Epal

Tahukah anda bahawa makan epal secara berkala dapat merawat rongga pada kanak-kanak? Bukan hanya epal, memakan buah-buahan dengan kandungan serat yang tinggi dapat menghilangkan plak pada gigi, sehingga rongga dapat dicegah. Selain mengandungi serat tinggi, epal juga kaya dengan vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.

Baca juga: Kepentingan Mengajar Kesihatan Pergigian dan Mulut kepada Kanak-kanak

3. Kacang dan Biji-bijian

Adakah anak anda gemar makan makanan ringan? Cuba ubah makanan ringan menjadi lebih sihat, iaitu dengan memberi kacang dan biji. Kedua-dua jenis makanan sihat mengandungi kalsium dan fosforus yang tinggi yang dapat melindungi kesihatan gigi. Jenis kacang yang boleh dimakan adalah kacang almond, kacang tanah, dan kacang mete.

4. Susu, Keju dan Yogurt

Susu, keju, dan yogurt adalah makanan yang mengandungi kalsium, kasein, dan fosfor, yang dapat melindungi enamel gigi. Selain itu, bahan semula jadi ini juga dapat meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria penyebab plak.

5. Sayuran Hijau

Sayuran hijau seperti brokoli adalah makanan sihat yang kaya dengan vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan mulut. Asid folik, yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau seperti bayam, dapat membantu meningkatkan gigi dan gusi yang sihat.

6. saderi dan lobak merah

Lobak mengandungi banyak air. Sekiranya kerap dimakan, wortel akan menggosok permukaan gigi dan dapat menghilangkan plak. Air dan serat dalam wortel menyeimbangkan gula dan membantu membersihkan gigi. Sama seperti wortel, saderi mempunyai banyak serat yang baik untuk kesihatan gigi.

Baca juga: Kepentingan Mengajar Kanak-kanak untuk Menjaga Kesihatan Pergigian dan Pergigian

Makanan sihat bukanlah satu-satunya perkara yang harus diberi perhatian oleh ibu untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut anak-anak. Ibu juga perlu membiasakan anak-anak untuk mengambil banyak air untuk mengelakkan mulut kering. Air berfungsi dengan mencetuskan pengeluaran air liur, sehingga risiko kerosakan gigi dapat berkurang. Perkara yang paling penting adalah mengajar anak-anak menggosok gigi dengan tekun.

Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari, selama dua minit. Bukan hanya gigi yang perlu dibersihkan, lidah juga perlu dibersihkan. Untuk membersihkan lidah, ibu dapat mengajar si kecil dengan menggosok lidah dengan lembut untuk membersihkan sisa-sisa kotoran yang melekat. Jangan lupa menukar berus gigi anda setiap 3 bulan, OK!

Baca juga: 6 Tabiat Ini Dapat Membantu Memelihara Kesihatan Pergigian dan Pergigian

Perkara yang tidak kurang pentingnya dan mesti dilakukan ialah memeriksa gigi dan mulut anda ke doktor gigi di hospital terdekat setiap 6 bulan. Memeriksa gigi anda dengan kerap adalah salah satu langkah paling berkesan untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut anak anda. Sekiranya terdapat masalah dengan gigi yang dikesan semasa rawatan, doktor dapat merawatnya dengan segera.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan dan Kesihatan Pergigian Anak Anda.
Hidup dengan baik. Diakses pada tahun 2020. Makanan Terbaik dan Terburuk untuk Gigi Kanak-kanak yang Sihat.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan dan Gigi Anak Anda.