Ketegangan Rajin Dapat Memantau Keadaan Ginjal

Penyakit buah pinggang berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Oleh itu, salah satu cara yang dapat dilakukan untuk memantau keadaan buah pinggang adalah dengan mengukur tekanan darah secara berkala. Sekiranya anda merasakan tekanan darah anda terus tinggi, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan buah pinggang. "

Jakarta - Adakah anda ingin menjaga kesihatan buah pinggang yang baik? Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan. Selain menjaga gaya hidup yang sihat, juga penting untuk memantau tekanan darah secara teratur atau apa yang sering disebut sebagai ketegangan.

lol, bagaimana rajin mengukur tekanan darah dapat memantau kesihatan buah pinggang? Nah, ternyata buah pinggang mempunyai hubungan rapat dengan tekanan darah. Untuk mengetahui lebih terperinci, anda boleh membaca ulasan berikut!

Baca juga: Hipertensi Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

Hubungan antara Keadaan Ginjal dan Tekanan Darah

Sebenarnya, apabila seseorang mempunyai tekanan darah tinggi, fungsi ginjal mungkin terganggu. Sebenarnya, ada kemungkinan menyebabkan penyakit pada organ-organ ini. Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala.

Ramai pakar mengatakan, hipertensi adalah salah satu penyebab penyakit buah pinggang kronik (CKD). Berdasarkan data Pendaftaran Renal Indonesia , hipertensi menyumbang 35 peratus penyebab tertinggi CKD berbanding faktor lain.

Anda mesti menyedari penyakit ini kerana penyakit ginjal tidak dapat disembuhkan, tetapi hanya dapat diperlahankan. Seseorang dengan gangguan ini tidak dapat kembali normal dan mesti menjalani rawatan sepanjang hayat.

Untuk mengelakkan ini, anda harus mulai sekarang dengan tekun memeriksa keadaan buah pinggang, termasuk tekanan darah. Sekiranya anda ingin merancang pemeriksaan tekanan darah, muat turun permohonan untuk mengetahui langkah-langkahnya.

Baca juga: Hipertensi Boleh Menyebabkan Ginjal Akut?

Mengapa Hipertensi Mempengaruhi Ginjal?

Ramai orang berpendapat bahawa tekanan darah tinggi hanya berkaitan dengan penyakit jantung. Sebenarnya, hipertensi juga boleh merosakkan saluran darah, termasuk yang ada di buah pinggang. Apabila saluran darah di buah pinggang terganggu, fungsinya untuk menyaring produk buangan dalam darah menjadi semakin sukar.

Apabila saluran darah di ginjal rosak, bukan hanya pembuangan sisa dalam darah yang semakin sukar, tetapi juga kelebihan cairan di dalam badan. Apabila cecair berlebihan dalam darah terus terjadi, ini dapat meningkatkan tekanan darah. Sekiranya dibiarkan, sudah tentu kitaran ini boleh menimbulkan bahaya yang mengancam.

Apabila gejala penyakit buah pinggang dirasakan, biasanya fungsi ginjal telah menurun. Beberapa gejala yang boleh timbul termasuk loya dan muntah, sukar menumpukan perhatian, kehilangan selera makan, dan banyak lagi.

Apabila masalah buah pinggang teruk, beberapa gejala muncul, seperti penurunan berat badan, kulit gelap, sakit dada yang kerap, dan kencing yang kerap atau lebih kerap.

Perkara yang paling berbahaya adalah bahawa orang yang menderita penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh hipertensi sering kali tidak menyedari kerana mereka tidak menyebabkan gejala. Namun, ketika ujian darah dan air kencing dilakukan, dia menyedari bahawa kerosakan pada ginjalnya sangat parah dan dia juga pernah mengalami kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Berhati-hati, Kegagalan Ginjal Boleh Menyebabkan Hipertensi

Anda sudah tahu cara mudah untuk memeriksa keadaan buah pinggang. Ayuh, ukur tekanan darah secara berkala agar kesihatan buah pinggang anda terjaga. Anda juga boleh kamu tahu hubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan isu ini.

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Tekanan Darah Tinggi boleh menyebabkan kerosakan atau kegagalan buah pinggang.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Ginjal Kronik.