Ini 6 Pilihan Kontraseptif Semasa Pandemik

Jakarta - Sejak COVID-19 dinyatakan sebagai wabak, banyak pasangan suami isteri berfikir dua kali untuk merancang kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak kes kehamilan yang tidak dirancang. Pemerintah menasihati semua orang untuk tinggal di rumah sebanyak mungkin semasa wabak tersebut.

Ini menjadikan pasangan usia subur enggan atau lambat berjumpa doktor, sekiranya mereka tidak berada dalam keadaan kecemasan. Di samping itu, kekerapan melakukan hubungan seks juga meningkat, kerana pasangan suami isteri lebih kerap bersama.

Baca juga: Cara Menggunakan Kontraseptif yang Betul

Pelbagai Pilihan Kontraseptif semasa Pandemik

Memetik halaman Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sebenarnya semua kaedah kontrasepsi selamat digunakan semasa wabak. Jadi, pilih yang mana yang paling sesuai dengan keperluan anda. Kaedah kontraseptif mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, serta sebutan yang berbeza.

Contohnya, terdapat kaedah kontraseptif yang bersifat sementara dan ada yang bersifat kekal. Adakah anda dan pasangan anda termasuk mereka yang ingin menangguhkan kehamilan buat sementara waktu atau selama-lamanya? Sudah tentu kembali kepada keperluan masing-masing, bukan?

Memetik halaman Ready for Wedding, sebuah laman web yang diterbitkan oleh Badan Penduduk dan Perancang Keluarga Nasional (BKKBN), terdapat beberapa pilihan kontraseptif yang dapat digunakan oleh pasangan suami isteri untuk mencegah kehamilan, sesuai dengan keperluan mereka:

1. pil kawalan kelahiran

Sebagai kontraseptif oral untuk wanita, pil kawalan kelahiran mengandungi hormon progesteron dan gabungan progesteron-estrogen. Keberkesanan pil kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan cukup baik. Tetapi, jika anda terlepas atau terlupa mengambilnya, kesuburan akan segera kembali. Jadi, jika anda ingin mencegah kehamilan dengan pil kawalan kelahiran, pastikan anda meminumnya setiap hari, okey?

Pilihan kontraseptif ini sangat sesuai untuk pengantin baru yang ingin melambatkan kehamilan. Selain cepat kembali kesuburan ketika mereka ingin memulakan program kehamilan, pengantin baru tidak perlu menunggu terlalu lama kerana tempoh pil kawalan kelahiran hanya sehari dalam satu minuman.

Baca juga: Petua Memilih Kontraseptif untuk Wanita

2. suntikan KB

Suntikan kawalan kelahiran juga merupakan pilihan kontraseptif yang berkesan untuk mencegah kehamilan. Terdapat dua jenis, iaitu suntikan kawalan kelahiran 1 bulan dan 3 bulan. Ini bermaksud bahawa ada suntikan KB yang perlu dilakukan sebulan sekali, dan ada yang perlu dilakukan setiap tiga bulan. Anda boleh memilih mana yang anda rasa paling sesuai.

3. Implan atau implan

Dengan ukuran batang mancis, penggunaan implan KB harus dimasukkan ke bahagian bawah kulit wanita. Biasanya di bahagian atas lengan.

Dalam satu penggunaan, implan KB mempunyai jangka masa pencegahan kehamilan yang panjang, iaitu 3 tahun. Walau bagaimanapun, harganya juga lebih mahal daripada pil atau suntikan kawalan kelahiran.

4. IUD (Intrauterine Device) atau Spiral KB

Kontraseptif ini digunakan dengan memasukkannya ke dalam rahim, untuk menyekat sel sperma yang berusaha menembusi telur. Keberkesanannya juga bertahan lama. Spiral yang diperbuat daripada tembaga dapat bertahan selama 10 tahun, sementara spiral yang mengandungi hormon dapat bertahan selama 5 tahun.

Pasangan berumur 20-35 tahun yang ingin melambatkan kehamilan sesuai untuk menggunakan kaedah kontraseptif ini. Memandangkan jarak antara kehamilan cukup ideal, iaitu 3-5 tahun. Di samping itu, penggunaan pil kontraseptif juga tidak memberi kesan terhadap pembebasan susu ibu, jadi tidak mengganggu jika anda hamil setelah mengeluarkan spiral.

Baca juga: 13 Fakta Mengenai Kontraseptif IUD yang Perlu Anda Ketahui

5. Vasektomi

Pilihan kontraseptif ini boleh diambil oleh lelaki yang tidak mahu mempunyai anak lagi, kerana ia tetap. Melalui pembedahan, vasektomi dilakukan dengan menutup saluran vas deferens untuk menghentikan aliran sel sperma. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa jenis kontraseptif ini tidak akan mempengaruhi ejakulasi, gairah seksual, dan kemampuan ereksi.

6. Tubektomi

Kaedah kontrasepsi ini juga kekal, seperti vasektomi. Ini hanya dilakukan pada wanita, dengan memotong atau menutup tiub fallopio, sehingga telur tidak memasuki rahim dan mencegah sperma memasuki tiub fallopio. Sama seperti vasektomi, tubektomi tidak mempengaruhi dorongan seks atau menopaus.

Itulah pilihan kontraseptif yang boleh digunakan untuk mencegah kehamilan semasa wabak. Sebagai tambahan kepada kaedah ini, anda dan pasangan anda juga dapat memilih alat kontrasepsi semula jadi dan mempunyai kesan sampingan yang minimum, seperti mengira tempoh subur anda dengan kalendar, melakukan hubungan seksual yang terganggu, atau menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks.

Walau bagaimanapun, kontraseptif sebenarnya bersifat peribadi, jadi anda dan pasangan perlu mempertimbangkannya dengan menyesuaikan keadaan dan keperluan anda. Sekiranya ada yang masih ingin ditanya mengenai kaedah kontraseptif yang paling sesuai, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan pakar sakit puan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Kontraseptif / Perancangan keluarga dan COVID-19.
Sedia untuk Perkahwinan - BKKBN. Diakses pada tahun 2020. Petua Memilih Peranti Kontraseptif yang Tepat untuk Perancangan Keluarga.