Ketahui Komplikasi Ujian Serologi

, Jakarta - Ujian serologi adalah ujian darah yang melibatkan sejumlah teknik makmal untuk memeriksa antibodi dalam darah seseorang. Walaupun berguna dalam mendiagnosis pelbagai penyakit, seperti pemeriksaan umum, ujian serologi juga dapat menyebabkan beberapa komplikasi. Ayuh, ketahui komplikasi ujian serologi di bawah.

Dalam memeriksa antibodi dalam darah seseorang, ujian serologi menumpukan pada protein yang dihasilkan oleh sistem imun anda. Sistem tubuh yang penting ini membantu menjaga kesihatan anda dengan memusnahkan mikroorganisma penyebab penyakit. Proses untuk melakukan ujian ini sama seperti untuk ujian darah normal, tanpa mengira teknik apa yang digunakan di makmal semasa ujian serologi.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Serologi dan Imunoserologi

Jenis Ujian Serologi

Pelbagai jenis antibodi. Itulah sebabnya ujian serologi juga berbeza-beza untuk mengesan kehadiran pelbagai jenis antibodi. Jenis ujian serologi, termasuk:

  • Ujian agregasi, menunjukkan sama ada antibodi yang terdedah kepada antigen tertentu akan menyebabkan pengumpulan zarah.

  • Ujian pemendakan, adalah ujian yang menunjukkan sama ada antigen sama, dengan mengukur kehadiran antibodi dalam cairan tubuh.

  • Ujian Western blot mengenal pasti kehadiran antibodi antimikroba dalam darah dengan melihat reaksi mereka terhadap antigen sasaran.

Kelebihan Ujian Serologi

Ujian serologi sangat membantu untuk mengetahui mengenai sistem imun seseorang dan sebab-sebab penyakitnya.

Antigen adalah bahan yang mencetuskan tindak balas dari sistem imun. Antigen biasanya terlalu kecil untuk dilihat dengan mata kasar. Bahan-bahan ini boleh memasuki tubuh manusia melalui mulut, melalui kulit yang terdedah, atau melalui saluran hidung. Antigen yang biasanya menyerang orang termasuk bakteria, kulat, virus, dan parasit.

Nah, sistem kekebalan tubuh berperanan melawan antigen dengan menghasilkan antibodi. Bahan-bahan ini adalah zarah yang boleh melekat pada antigen dan melumpuhkannya. Semasa doktor anda melakukan ujian darah, dia dapat mengenal pasti jenis antibodi dan antigen yang terdapat dalam sampel darah anda, serta jangkitan yang anda alami.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang tubuh menyalahi tisu sihatnya sendiri untuk penyerang luar, mengakibatkan pengeluaran antibodi yang tidak diperlukan. Keadaan ini juga dikenali sebagai gangguan autoimun. Nah, ujian serologi dapat membantu doktor mendiagnosis apabila terdapat gangguan autoimun.

Baca juga: 7 Penyakit Yang Boleh Diagnosis Melalui Serologi

Bagaimana Proses Ujian Serologi Selesai?

Ujian serologi hanya memerlukan sampel darah untuk diuji di makmal. Pengumpulan darah boleh dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan di hospital. Doktor akan memasukkan jarum ke dalam urat anda dan mengambil darah untuk mengambil sampel. Pada kanak-kanak, doktor biasanya akan menggunakan lancet untuk mengambil darah.

Prosedur ujian serologi hanya memerlukan satu minit. Kesakitan yang ditimbulkannya biasanya tidak teruk dan kesan sampingan jarang berlaku.

Komplikasi Ujian Serologi

Pada dasarnya, ujian serologi adalah prosedur yang agak selamat, kerana risiko komplikasi sangat rendah. Anda mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan ketika sampel darah diambil. Anda mungkin juga merasa sakit di tempat tusukan semasa atau selepas ujian, tetapi ini biasanya tidak teruk.

Komplikasi lain yang boleh berlaku akibat pengambilan darah semasa ujian serologi termasuk:

  • Kesukaran mengambil sampel darah, jadi perlu memasukkan jarum beberapa kali.

  • Pendarahan berlebihan di tapak jarum.

  • Pingsan akibat kehilangan darah.

  • Pengumpulan darah di bawah kulit dikenali sebagai hematoma.

Jadi, anda tidak perlu risau untuk melakukan ujian serologi. Kerana selain selamat, pemeriksaan yang satu ini juga sangat berguna untuk membantu doktor mengesan penyakit.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk menjalani Ujian Serologi

Untuk melakukan pemeriksaan kesihatan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Serologi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian Serologi CMV