Lihat cara mensterilkan bilik selepas pengasingan diri

Penting untuk mensterilkan bilik yang digunakan untuk pengasingan diri setelah pulih dari COVID-19 untuk mencegah penyebaran virus korona kepada orang lain dan diri anda sendiri. Bersihkan semua permukaan dan barang di ruang isoman, terutama yang sering disentuh, dengan berhati-hati menggunakan produk pembersih yang sesuai dan ikuti arahan untuk digunakan..”

, Jakarta - Jika anda terdedah kepada COVID-19, tetapi tidak mempunyai gejala atau hanya mengalami gejala ringan, anda boleh menjalani pengasingan diri (isoman) di rumah. Tetapi syaratnya, anda mesti berada di bilik yang terpisah dari ahli keluarga yang sihat, bilik mandi juga mesti terpisah. Selain itu, anda juga tidak digalakkan untuk meninggalkan bilik dan berjumpa dengan orang lain.

Semasa berbicara mengenai isomanisme, perkara yang menjadi tumpuan yang sering dibincangkan adalah bagaimana meningkatkan daya tahan tubuh agar cepat sembuh. Walau bagaimanapun, orang dengan COVID-19 juga perlu mengetahui perkara-perkara yang perlu mereka lakukan apabila mereka dinyatakan sembuh kemudian. Salah satu perkara penting yang perlu dilakukan selepas isoman adalah mensterilkan bilik. Dengan melakukan ini, anda dapat mencegah penyebaran virus korona, kepada orang lain dan juga diri anda (jangkitan semula). Oleh itu, agar bilik anda benar-benar bersih dari virus korona, lihat cara mensterilkan bilik selepas isoman di sini.

Baca juga: Ini adalah 3 perkara penting yang perlu dilakukan ketika Isoman di rumah

Bilakah Masa yang tepat untuk Pensterilan Bilik Isoman?

Setelah dinyatakan menyembuhkan COVID-19, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar anda menunggu sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum membersihkan dan mensterilkan bilik anda. Inilah masa terbaik untuk mensterilkan bilik:

 • Kurang dari 24 jam

Sekiranya anda ingin membersihkan bilik isoman kurang dari 24 jam selepas penyembuhan, bersihkan dan nyah kuman kawasan dan permukaan di dalam bilik yang sering anda gunakan ketika anda sakit. Ingat, pakai topeng semasa mensterilkan bilik tidur, buka tingkap dan gunakan kipas untuk membantu meningkatkan aliran udara. Di samping itu, selalu gunakan produk pembasmi kuman dengan selamat dengan mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

 • Antara 24 jam dan 3 hari

Sekiranya anda memasuki bilik yang telah digunakan untuk isoman antara 24 jam hingga 3 hari setelah pulih. Bersihkan semula permukaan di bilik yang telah dibersihkan, tetapi tidak perlu menggunakan produk pembasmi kuman.

 • Selepas 3 hari

Sekiranya anda memasuki bilik isoman setelah lebih dari 3 hari anda dinyatakan sembuh, anda tidak perlu melakukan pembersihan tambahan. Lakukan pembersihan secara berkala seperti biasa.

Baca juga: Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyembuhkan Corona

Perkara yang perlu diberi perhatian

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sekiranya anda ingin mensterilkan bilik isoman:

 • Pakai sarung tangan dan topeng sebelum mula membersihkan.
 • Pakai kacamata pelindung apabila ada kemungkinan percikan produk pembasmi kuman
 • Sentiasa gunakan produk pembasmi kuman dengan berhati-hati mengikut arahan penggunaan.
 • Cuba jangan menggunakan produk pembasmi kuman kimia pada kulit anda.
 • Buka tingkap dan hidupkan kipas semasa membersihkan untuk meningkatkan peredaran udara, terutamanya jika anda menggunakan bahan kimia pembasmi kuman.

Kaedah Pensterilan Bilik

Inilah cara mensterilkan bilik tidur anda dengan betul setelah menggunakannya untuk isoman:

 1. Lantai Bilik

Berikut adalah arahan dari Pusat Kawalan Penyakit Nasional (NCDC) untuk mensterilkan lantai bilik:

 • Siapkan tiga baldi, satu berisi air bersih, satu berisi air suam dicampur dengan pencuci cecair, dan satu lagi mengandungi 1% natrium hipoklorit.
 • Pertama sekali, lap lantai bilik dengan campuran air suam dan pencuci cecair. Jangan tuangkan campuran terus ke lantai, tetapi gunakan minimum.
 • Kemudian, bersihkan pel dengan air bersih.
 • Setelah lantai kering, gunakan natrium hipoklorit (1 peratus) untuk membersihkannya semula.
 1. Permukaan atau Barang Rumah Tangga
 • Pegangan pintu dan permukaan lain yang sering disentuh hendaklah dibasmi kuman setiap hari dengan larutan natrium hipoklorit 1 peratus.
 • Meja, kabinet, bangku, rak, dll boleh dilap dengan campuran air suam dan pencuci.
 • Gunakan pembersih serbuk untuk membersihkan sinki. Ingat, basuh sinki terlebih dahulu sebelum membersihkannya.
 1. Bilik mandi
 • Adalah disyorkan agar orang yang dijangkiti COVID-19 menggunakan tandas yang terpisah dari anggota rumah tangga yang lain.
 • Permukaan tandas harus dibasmi kuman setiap hari dengan larutan peluntur rumah tangga biasa atau disinfektan fenolik.
 • Gunakan sikat gosok dan serbuk sabun untuk membersihkan lantai tandas. Membasmi kuman dengan natrium hipoklorit 1 peratus.
 • Bersihkan faucet dan peralatan lain dengan kain lembap dan bahan pencuci. Jangan ketinggalan mengelap bahagian bawah.
 • Bersihkan bahagian dalam jamban dengan berus sudut panjang dan agen pembersih yang disyorkan.
 1. Dobi
 • Pakai sarung tangan sekali pakai semasa mencuci pakaian yang kotor. Sekiranya tidak, pastikan anda mencuci tangan selepas itu.
 • Basuh pakaian, tuala, cadar, dan lain-lain seperti biasa, menggunakan air suam dan sabun cuci atau pencuci, kemudian keringkan hingga kering sepenuhnya. Sekiranya boleh, anda juga boleh merendam pakaian anda dalam larutan pemutih.
 • Segera buang atau cuci pakaian atau sprei yang terkena darah, tinja, atau cairan tubuh orang yang sakit.
 • Kumpulkan sarung tangan sekali pakai dan barang-barang lain yang tercemar di dalam bekas berlapis sebelum membuangnya. Jangan lupa juga membersihkan dan membasmi kuman pakaian dengan 0.1 peratus natrium hipoklorit atau menyemburkannya dengan pembasmi kuman.
 1. Barang elektronik

Sekiranya boleh, pasangkan penutup yang boleh ditanggalkan ke barang elektronik, seperti telefon bimbit, komputer riba, papan kekunci, alat TV atau alat kawalan jauh AC untuk memudahkan pembersihan. Ikuti arahan produk untuk membersihkan peranti elektronik. Sekiranya perlu, gunakan pembasmi kuman, tetapi ketahuilah bahawa kebanyakan produk pembersih elektronik mengandungi alkohol, sehingga cepat kering.

Baca juga: Perhatikan perkara ini jika anda tinggal di rumah bersama pesakit Corona

Itulah cara mensterilkan bilik selepas pengasingan diri. Sekiranya anda terdedah kepada COVID-19 dan menjalani isomanisme, anda boleh membincangkan keadaan kesihatan anda dengan doktor anda atau bertanya mengenai perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa isoman melalui aplikasi tersebut. . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021.Membersihkan dan Membasmi Kediaman Anda
Pusat Kawalan Penyakit Nasional. Diakses pada tahun 2021. Garis panduan pembasmian kuarantin kemudahan kuarantin (untuk COVID-19)
The Quint. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan COVID Cara Membersihkan Pembersihan Rumah.
Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kanan Missouri. Diakses pada tahun 2021. Amalan Pembersihan COVID-19 untuk Individu di Pengasingan Rumah / Kuarantin