5 Buah yang tidak boleh dimakan bagi mereka yang sedang menjalani diet

, Jakarta - Sebuah kajian dari Economic Research Service, Departemen Pertanian Amerika Syarikat mendedahkan bahawa orang yang mempunyai berat badan normal sebenarnya mengkonsumsi lebih banyak buah daripada mereka yang gemuk. Setelah menggali lebih lanjut, kesan kenyang yang diberikan oleh buah menjadikan mereka tidak makan makanan kalori yang lain.

Buah mempunyai kebaikan untuk mengekalkan berat badan. Tetapi ternyata tidak semua buah baik untuk diet. Daripada mendapatkan berat badan yang ideal, berat badan anda sebenarnya meningkat. Ayuh, periksa di sini buah-buahan yang tidak dimakan bagi mereka yang sedang berdiet.

  1. Durian

Durian adalah salah satu buah yang menyediakan bekalan tenaga dan memberi rasa kenyang. Namun, rasa kenyang yang disediakan durian tidak baik untuk diet. Buah durian mengandungi lemak dan kalori yang tinggi. Selain itu, durian dapat memicu tekanan darah tinggi sehingga menjadi buah yang tidak sesuai untuk dimakan ketika berdiet. (Baca juga: Bukan Daging, Adakah Makan Serangga Benar-benar Membuat Tubuh Anda Lebih Sihat?)

  1. Wain

Anggur sedap dan segar, sama ada digunakan sebagai pendamping salad atau hanya memakannya. Namun, bagi anda yang sedang menjalani diet, anda harus mengelakkan memakan anggur kerana anggur mengandungi banyak gula. Anda masih boleh makan anggur, tetapi tidak terlalu banyak.

  1. Pisang

Pisang adalah salah satu buah yang tidak sesuai untuk diet. Kandungan karbohidrat dalam pisang sangat tinggi, 93 peratus kalori berasal dari karbohidrat. Pisang juga mengandungi gula sebanyak 16 peratus. Semakin masak pisang, semakin tinggi karbohidrat dan gula. Sekiranya anda sangat menyukai pisang, pilih pisang dengan warna hijau dan ukuran yang lebih kecil.

  1. Mangga

Sama seperti pisang, buah mangga juga mempunyai kandungan gula yang tinggi berbanding buah-buahan lain. Manga memang kaya akan serat, tetapi jika anda mengikuti program diet, anda harus memilih buah yang lain. Sekiranya anda benar-benar mahu makan manga, makanlah dalam bentuk kecil dan lakukan pada waktu siang. Apabila anda makan makanan yang mengandung gula pada waktu malam. Kemungkinan besar kandungan gula dalam makanan ini akan menetap, kerana pada waktu malam anda mempunyai aktiviti yang minimum.

  1. Ceri

Ceri bukan hanya pilihan yang tidak sesuai bagi mereka yang sedang menjalani diet, tetapi juga untuk pesakit diabetes. Ini kerana kandungan gula yang tinggi dalam ceri. Ceri juga boleh menyebabkan perut kembung jika dimakan terlalu banyak, atau ketika perut tidak kenyang. Sementara itu, semasa menjalani diet, hadkan bahagian makanan supaya perut anda tidak kenyang.

Kunci untuk Diet yang Berjaya

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan memakan sekurang-kurangnya 400 gram buah dan sayur-sayuran untuk diet. Pembatasan jenis makanan yang mengandungi kalori tinggi juga perlu dilakukan agar diet anda berjalan dengan optimum. Jangan makan makanan ringan dan minuman ringan lagi. Anda juga perlu menghadkan jumlah nasi yang anda makan, dan mengurangkan gula dalam kopi dan teh yang biasa anda minum.

Tidak makan selepas jam 7 malam dan melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 45-60 minit setiap hari adalah kunci diet yang berjaya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis buah yang sesuai untuk diet atau tidak dimakan ketika anda ingin menurunkan berat badan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .