Bahaya Sukan Tanpa Memakai Kasut

, Jakarta - Ketika bersenam, anda disarankan memakai kasut atau kasut. Memang ada sukan tertentu seperti yoga atau yoga pilates yang tidak perlu menggunakan kasut. Walau bagaimanapun, kebanyakan jenis sukan biasanya memerlukan memakai kasut. Kasut diperlukan ketika bersenam bukan tanpa alasan. Selain dapat bersenam dengan lebih selesa, kasut juga berguna untuk melindungi kaki anda dari pelbagai perkara yang mungkin mencederakan kaki anda. Berikut adalah risiko bahaya latihan tanpa alas kaki yang boleh anda alami.

Kelebihan Sukan Tanpa Kasut atau Kasut

Sesungguhnya, bersenam tanpa alas kaki atau kasut diketahui mempunyai kesan yang sihat seperti terapi. Menurut penyelidikan, senaman, terutama berjalan dan berlari tanpa alas kaki, dapat membuat aliran darah lebih lancar. Ini kerana ketika anda berlari tanpa kasut, anda menggunakan otot tambahan pada kaki dan kaki anda untuk mengimbangkan badan anda. Oleh itu, otot kaki menjadi lebih kuat dan badan menjadi lebih seimbang. Selain itu, bersenam tanpa alas kaki juga dapat mengurangkan pembekuan darah dan pembekuan darah, yang merupakan penyebab utama penyakit jantung.

Bahaya Bersenam Tanpa Kasut

Namun, tidak digalakkan anda bersenam tanpa alas kaki. Inilah sebabnya:

1. Kaki Mudah Terluka

Semasa anda berlari atau melompat semasa bersenam, kaki anda akan mengalami banyak berdebar. Sekiranya anda tidak memakai kasut, tidak mustahil akan ada saluran darah yang dipenuhi dengan sel darah yang menjadi rosak. Kesannya, kaki anda akan terasa sakit dan mudah terseliuh.

2. Kalus

Kesan lain yang akan anda rasakan ketika anda bersenam tanpa alas kaki ialah kulit di kaki anda akan menebal atau tidak lekang. Kalus adalah tindak balas badan untuk melindungi dirinya daripada kerosakan. Kalus yang muncul di kaki tentu akan membuat anda tidak selesa, malah mengganggu ketika berjalan.

3. Kaki dicucuk oleh benda tajam

Tanpa kasut, kaki anda tidak mempunyai perlindungan. Ini akan sangat berbahaya jika anda bersenam di luar rumah, kerana benda tajam di jalan boleh melekat dan mencederakan kaki anda. Jadi, anda harus menggunakan kasut jika anda mahu berjoging atau berjalan-jalan santai di luar.

4. Mudah Diserang Kuman Penyakit

Bersenam di dalam rumah boleh membahayakan jika anda tidak menggunakan kasut. Ini kerana lantai tempat anda bersenam penuh dengan kuman dan bakteria. Kuman juga mudah masuk melalui kaki yang tidak dilindungi, yang boleh membuat anda mudah terkena penyakit.

Kepentingan Menggunakan Kasut yang Betul

Oleh itu, agar tidak mengalami 4 bahaya di atas, anda digalakkan untuk selalu memakai kasut setiap kali anda bersenam. Jangan memakai kasut apa pun, tetapi pilih kasut yang sesuai dengan jenis sukan yang akan anda lakukan. Sebabnya, pelbagai jenis sukan memerlukan kasut yang berbeza. Contohnya, elakkan memakai kasut berlari biasa untuk bermain bola sepak. Semasa bermain bola sepak, kasut anda akan mengalami banyak tekanan, terutamanya jika anda bermain di permukaan kasar seperti padang dengan rumput buatan. Jadi, pakai kasut bola khas untuk mengurangkan tekanan pada kaki anda dan juga untuk mengelakkan bahaya bermain tanpa kasut.

Memakai kasut yang betul juga akan mengelakkan anda dari beberapa kecederaan yang mungkin berlaku semasa bersenam, seperti: belat shin , tendonitis achilles , dan lecet di kaki yang sakit ketika kaki berjalan.

Jadi, jangan malas memakai kasut setiap kali anda bersenam. Sekiranya anda cedera semasa bersenam, anda boleh membeli ubat yang anda perlukan melalui aplikasi . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan hanya melalui ciri Farmasi Pertengahan dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Sebab Anda Memerlukan Kasut Berkualiti untuk Berjoging
  • Mana Yang Lebih Baik: Berlari dengan Kasut atau Tidak?
  • Elakkan Kecederaan, Inilah 4 Petua Untuk Latihan Maraton yang Tepat