Kecederaan Semula Jadi, Inilah Cara Meningkatkan Fungsi Tulang Kering

, Jakarta - Bahagian tulang kering adalah tulang besar yang terletak di bahagian depan kaki. Tulang ini juga dikenali sebagai tibia dan merupakan tulang kedua terbesar di dalam badan. Tulang shin di kaki akan dilengkapi dengan tulang betis yang berfungsi untuk menstabilkan kaki dan memberikan sokongan untuk otot kaki bawah.

Tulang kering juga cukup biasa untuk mengalami gangguan, seperti lebam, sakit, dan patah tulang. Oleh kerana fungsi tulang shin sangat penting, anda mesti segera mengembalikan peranannya kembali normal. Inilah cara untuk meningkatkan fungsi tulang kering pada kaki.

Baca juga: Ini adalah rawatan yang tepat apabila anda mendapat belat

Cara Meningkatkan Fungsi Tulang Kering

Shinbone atau tibia adalah tulang utama yang berjalan di sepanjang kaki bawah. Dari segi perubatan, bahagian ini disebut tibia dengan panjang rata-rata sekitar 36 sentimeter. Tulang ini sering terganggu kerana fungsi dan kedudukannya. Beberapa gangguan yang boleh berlaku adalah sakit dan patah tulang.

Berikut adalah beberapa kecederaan yang boleh berlaku yang mempengaruhi tulang kering:

  1. Tulang Kering

Kecederaan yang paling biasa pada tulang kering adalah patah tulang. Fraktur tibia ini adalah kecederaan traumatik, sehingga penyembuhan memakan masa. Anda boleh mengalaminya semasa dalam perjalanan atau dalam kemalangan.

  1. Sindrom Tekanan Medial Tibial

Sindrom tekanan silinder adalah keadaan biasa pada pelari dan disebabkan oleh hentakan berulang kaki pada permukaan yang keras. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada pelari jarak jauh.

  1. Osteoporosis

Kelainan lain yang boleh berlaku pada tulang kering adalah osteoporosis. Penipisan tulang ini boleh menyebabkannya melemah, jadi risiko patah tulang lebih besar. Tulang anda menjadi lebih rapuh kerana kekurangan mineral.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai bagaimana meningkatkan fungsi tulang kering, doktor dari sedia menolong. Ia mudah, anda hanya perlu muat turun permohonan ke telefon pintar yang anda gunakan! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dengan aplikasi ini.

Baca juga: Pelbagai Keadaan Yang Mempengaruhi Fungsi tulang shin

Cara Memulihkan Fungsi Tulang Kering

Setelah anda mengetahui apa kecederaan yang boleh terjadi pada tulang kering, maka sekarang anda harus mengetahui cara mengembalikan fungsi tulang kering agar tetap optimum. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kepadatan tulang anda, iaitu:

  1. Sukan

Bersenam dapat meningkatkan kesihatan tulang, terutama tulang kering. Semakin kerap seseorang melakukan senaman yang membebankan tulang, semakin kuat tulang di tubuhnya. Walaupun begitu, anda mesti memanaskan badan sehingga tulang siap diberi lebih banyak aktiviti selepas itu.

  1. Keperluan Protein dan Kalsium yang mencukupi dalam Badan

Cara lain untuk mengekalkan fungsi tulang kering anda agar tetap sihat adalah dengan memenuhi keperluan tubuh anda untuk protein dan kalsium. Kedua-dua bahan ini adalah keperluan utama yang dapat membuat tulang menjadi kuat. Ia juga dapat menjaga kesihatan tulang, terutama tulang kering.

  1. Mengonsumsi Makanan Dengan Kandungan Magnesium dan Zink

Tubuh juga memerlukan magnesium dan zink yang dapat menjaga tulang anda kuat. Magnesium yang masuk ke dalam badan dapat menjadikan tubuh anda lebih optimum dalam menyerap kalsium. Selain itu, zink yang mencukupi dapat mengelakkan tulang mudah cedera.

Baca juga: Ini 5 Fungsi Tulang Kering untuk Badan

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki fungsi tulang shin setelah kecederaan. Perkara yang paling penting ialah sentiasa memperhatikan pengambilan makanan dan pastikan untuk memanaskan badan sebelum bersukan supaya anda tidak mudah cedera.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada 2019. Anatomi Tibia
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Patah Tibia