5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Pesakit Kanker Prostat

Jakarta - Agar barah prostat tidak memburuk, ada beberapa jenis makanan yang harus dielakkan. Apakah jenis makanan yang harus dielakkan?

  1. daging merah

Pantang larang ini memang boleh menjadi berita buruk bagi pencinta barbeku . Penyelidikan menunjukkan bahawa daging merah dapat meningkatkan risiko barah prostat. Mengurangkan pengambilan daging dan memakan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran adalah pilihan bijak untuk melambatkan pembesaran kelenjar prostat.

  1. Susu

Susu tidak digalakkan untuk penghidap barah prostat kerana kandungan kalsiumnya. Pengambilan kalsium yang berlebihan didapati meningkatkan risiko barah prostat lanjut. Kalsium kekal sebagai nutrien penting untuk kesihatan badan. Tetapi mengambil terlalu banyak kalsium tidak baik untuk barah yang sukar dikesan ini.

Nah, selain susu, penghidap barah prostat juga perlu berhati-hati, walaupun pada sayuran hijau seperti bayam, brokoli, dan kangkung. Kacang seperti kacang soya dan kacang almond juga harus dielakkan. Ini kerana makanan ini mengandungi kalsium yang tinggi.

  1. Keju

Selain perlu dielakkan kerana kandungan kalsiumnya, keju juga tinggi lemak jenuh dan ini berisiko bagi penderita barah prostat. Sebaliknya, satu kajian menyatakan bahawa lelaki yang memakan lebih banyak makanan yang tinggi lemak tak jenuh ganda mempunyai risiko lebih rendah terkena barah prostat. Lemak tak jenuh ganda biasanya terdapat pada ikan dan kacang.

Selain keju, makanan cepat saji, makanan goreng, dan makanan olahan juga berbahaya kerana mempunyai kadar lemak tepu yang tinggi.

(Baca juga: Katakan Ya! Jangan takut gemuk kerana keju)

  1. Gula

Pengambilan gula yang tinggi meningkatkan keradangan di dalam badan, termasuk prostat. Sekiranya anda ingin menjaga kesihatan prostat, anda harus mula mengurangkan pengambilan gula harian anda. Anda boleh berbincang dengan doktor di aplikasi mengenai cara mengurangkan pengambilan gula harian anda. Sangat mudah dan praktikal, melalui Panggilan Video / Suara atau berbual.

  1. Bir

Jenis makanan atau minuman lain yang mesti dielakkan oleh penderita kanser prostat ialah bir. Sekiranya bir telah menjadi minuman kegemaran anda, anda harus berusaha mengurangkan atau berhenti meminumnya. Kerana kandungan ragi dalam bir mempunyai kesan berbahaya pada kelenjar prostat.

Apakah makanan yang tidak disyorkan untuk kanser prostat dan penyakit lain? Dalam aplikasi anda boleh mengetahui jawapannya. Melalui perkhidmatan soal jawab doktor yang selalu dihubungkan dengan mudah. Anda juga boleh membeli ubat melalui perkhidmatan Inter-Apothecary dalam aplikasi ini. Periksa juga makmal yang anda tahu. Semuanya mudah dan praktikal. Ayuh ... muat turun sekarang aplikasi di App Store atau Google Play.

(Baca juga: Pankreatitis Akut, Penyakit yang Memaksa Avicii Berundur Lebih Awal)