Bolehkah Menonton Joker Mencetuskan Gangguan Psikologi?

, Jakarta - Joker adalah salah satu filem yang dinanti-nantikan oleh netizen tahun ini. Filem ini, yang diarahkan oleh Todd Phillips, mendapat klasifikasi R kerana mengandungi kekerasan dan tingkah laku ganas.

Filem ini mempunyai tema thriller psikologi dengan pemandangan yang tidak dibenarkan dilihat oleh kanak-kanak di bawah umur. Selain itu, berkaitan dengan tema psikologi filem, seseorang yang mengalami gangguan psikologi mungkin terpicu dengan menonton filem ini. Lalu, bagaimana menonton filem Joker boleh mencetuskan gangguan psikologi? Inilah ulasannya!

Baca juga: 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu

Filem Joker Boleh Mencetuskan Gangguan Psikologi

Joker adalah filem yang menceritakan kisah Arthur Fleck, yang dilakonkan oleh Joaquin Phoenix dengan latar belakang pada tahun 1981. Orang ini bekerja sebagai badut di kota Gotham yang kelam-kabut. Malangnya, dia sering mendapat ejekan daripada orang lain kerana profesionnya. Di samping itu, dia bercita-cita untuk menjadi pelawak tetapi terhalang oleh penyakit mentalnya.

Arthur ternyata mempunyai kelainan di otaknya yang membuatnya tertawa pada waktu yang salah. Kerana itu, dia sering mengunjungi perkhidmatan sosial untuk mendapatkan ubat. Akses ke ubat-ubatan yang semakin sukar untuk membuatnya terbiasa melayani gangguan yang mempunyai otak untuk membuat masalah.

Di sebalik cerita itu, ternyata tidak sedikit orang yang mengalami gangguan psikologi setelah menontonnya. Ini berlaku kerana terdapat banyak adegan ganas yang berlaku. Selain itu, rasa simpati yang timbul dengan watak utama membuat anda merasakan penderitaan yang menimpanya, sehingga menyebabkan kemurungan.

Seseorang yang mengalami gangguan psikologi boleh dicetuskan untuk kambuh dan mengalami kegelisahan yang berlebihan. Semasa menonton, anda mungkin merasakan simptom, seperti gegaran badan, jantung berdegup kencang, dan sukar berdiri. Ini adalah petanda sekiranya gangguan psikologi berlaku kepada anda.

Sesungguhnya, adalah baik untuk tidak memerhatikan seseorang yang mengalami gangguan psikologi. Selain itu, malah seseorang yang telah pulih sekiranya ingin menonton lebih baik ditemani oleh orang lain. Anda pasti tidak mahu mengalami perkara yang tidak diingini berlaku.

Di samping itu, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan psikologi, doktor dari boleh tolong. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Dalam aplikasi itu, anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan psikiatri secara dalam talian di talian ke hospital terpilih.

Baca juga: Jaga kesihatan mental anda, ini adalah perbezaan antara psikologi dan psikiatri

Jenis-Jenis Kelainan yang Dilakukan oleh Joker

Terdapat beberapa jenis gangguan mental yang serupa dengan yang dialami oleh Joker, iaitu menderita kemurungan akut dan kemurungan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). Ini menjadikannya selalu merasa tidak pernah dilihat dan didengar oleh orang lain. Oleh itu, dia merasa perlu membuktikan sesuatu untuk dilihat oleh orang lain.

Kemurungan akut dan PTSD boleh membahayakan penghidapnya. Tetapi, apa makna kedua-dua gangguan ini? Inilah penjelasannya!

  1. Kemurungan

Depresi adalah gangguan yang menyebabkan penderita mengalami gangguan mood. Ini dalam tahap akut dapat membuat anda selalu merasa sedih dan tidak mempunyai keinginan untuk sesuatu. Ini mempengaruhi cara anda berfikir dan berkelakuan, serta masalah emosi dan fizikal.

Gangguan ini yang terus berlaku tanpa rawatan boleh mengganggu kerja dan orang di sekeliling anda. Tanpa diagnosis yang tepat, orang yang terdekat dengan mereka tidak mengetahui masalah yang berlaku sehingga mereka dipandang rendah. Oleh itu, penghidapnya cenderung untuk membunuh diri.

  1. Gangguan Tekanan Pasca Trauma (PTSD)

Gangguan tekanan PTSD atau pasca trauma dipicu oleh pengalaman buruk yang pernah berlaku atau disaksikan. Oleh itu, ini boleh menyebabkan gangguan mental. Gangguan ini menyebabkan penderita mengalami kegelisahan yang berlebihan, jadi mereka selalu berfikiran negatif setelah melihat peristiwa yang sama atau dicetuskan ketika mereka melihat peristiwa yang sama.

Baca juga: Perlu Tahu, Amputasi Boleh Menyebabkan Gangguan Psikologi

Itulah perbincangan mengenai filem Joker yang boleh mencetuskan gangguan psikologi. Bagi seseorang yang sudah menderita gangguan mental, ada baiknya anda mengetahui lebih lanjut mengenai filem yang akan ditonton. Jangan biarkan filem yang sepatutnya menjadi keseronokan akhirnya menjadi sesuatu yang menjadikan hari anda baik-baik saja?

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2019. 'Joker' membuat hubungan yang jelas antara penyakit mental dan keganasan. Inilah sebabnya mengapa itu berbahaya dan salah.
10 setiap hari. Diakses pada tahun 2019. Berfokus pada Keganasan Joker Menghancurkan Potret Penyakit Mental yang Kuat