Cara mencegah sakit gigi semasa mengandung

, Jakarta - Ketika anda hamil, kemungkinan akan ada peningkatan selera makan. Ini boleh disebabkan oleh peningkatan keperluan pengambilan nutrien untuk memenuhi pertumbuhan janin. Oleh kerana lebih banyak makanan dimakan, risiko menghidap masalah gigi juga meningkat.

Sakit gigi adalah salah satu yang paling biasa semasa mengandung. Oleh itu, penting untuk memeriksa bahagian mulut agar tidak menimbulkan gangguan. Selain itu, ibu juga dapat mengetahui cara mencegah sakit gigi agar tidak mengganggu semasa hamil. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan sakit gigi semasa mengandung!

Baca juga: Rawatan Sakit Gigi yang Betul semasa Kehamilan

Beberapa Langkah Mencegah Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Pada wanita yang sedang hamil, penting untuk menjangkakan beberapa gangguan yang boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa kehamilan. Salah satu masalah yang boleh timbul adalah sakit gigi. Selain peningkatan diet, ini juga dapat disebabkan oleh perubahan hormon estrogen dan progesteron.

Seseorang yang mengalami ini boleh menjadikan plak pergiginya lebih mudah terdedah. Penumpukan plak ini boleh menjadi masalah utama pendarahan dan keradangan gusi, yang juga dikenal sebagai gingivitis. Sekiranya gangguan ini berada pada tahap yang teruk, wanita hamil mungkin mengalami sakit gigi kerana kelainan pada kawasan periodontal.

Salah satu penyakit periodontal yang boleh berlaku pada seseorang adalah jangkitan gusi yang serius. Ini boleh menyebabkan sakit gigi pada jangkitan gusi yang serius. Sekiranya tidak dicegah, penghidapnya dapat merasa hancur di tulang yang menyokong gigi sehingga kehilangan gigi. Berikut adalah beberapa kaedah berkesan untuk mencegah sakit gigi semasa mengandung:

  1. Jaga Kesihatan Gigi secara rutin

Salah satu cara untuk mengelakkan sakit gigi semasa kehamilan adalah dengan menjaga kesihatan dan kebersihan gigi secara berkala. Memang, ketika wanita hamil lebih mudah letih sehingga mudah lupa menggosok gigi. Ibu harus tetap melakukan rutin yang baik ini dengan menggosok gigi dua kali sehari. Pastikan menggunakan ubat gigi fluorida dan ubat kumur untuk mengelakkan rongga dan menjadikan gigi lebih kuat.

Baca juga: Wanita hamil mengalami sakit gigi, inilah penyebabnya

  1. Bersihkan Mulut Anda Selepas Muntah

Cara lain untuk mencegah sakit gigi semasa hamil adalah dengan memastikan membersihkan mulut selepas muntah. Semasa muntah, asid perut akan dibawa keluar dari perut dan boleh dibiarkan pada gigi. Bilas mulut dengan tekun atau berkumur selepas itu dapat memastikan gigi anda bersih dari cecair berasid. Namun, jangan gosok gigi dengan segera kerana boleh membahayakan.

  1. Memeriksa dengan Doktor Gigi

Penting untuk memeriksa gigi dan gusi ibu semasa mengandung untuk mengetahui rawatan yang tepat agar gangguan tidak berlaku. Pastikan anda membuat rancangan mengenai penjagaan gigi yang lebih baik semasa kehamilan. Di samping itu, cuba hadkan pengambilan makanan yang manis dan kaya dengan karbohidrat. Tukar makanan ringan semasa mengandung dengan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah sakit gigi semasa hamil. Dengan melakukan beberapa tabiat baik ini, diharapkan tidak ada gangguan pada kawasan mulut. Semua orang tahu bahawa kesakitan yang disebabkan oleh penyakit gigi boleh menjengkelkan. Sentiasa pastikan untuk mengelakkan gangguan seperti itu.

Baca juga: 6 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Mengandung

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan cara mencegah sakit gigi semasa mengandung. Ia sangat mudah, ibu hanya memerlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan setiap hari untuk kemudahan mendapatkan kesihatan semasa kehamilan.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Gigi dan gusi semasa mengandung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Sakit Gigi Semasa Kehamilan Adalah Perkara - dan Apa Yang Anda Boleh Lakukan Mengenai Ini.