Jangkitan bakteria Menyebabkan Keradangan Tekak

, Jakarta - Ketika udara panas, banyak orang sering minum minuman es untuk menghilangkan dahaga mereka. Walaupun begitu, kadang-kadang beberapa tempat, terutama di pinggir jalan, menggunakan ais berdasarkan air mentah. Oleh kerana bahan asasnya adalah air mentah, tidak mustahil bakteria masih boleh terkandung di dalamnya sehingga ia memasuki badan ketika meminumnya.

Salah satu gangguan yang boleh berlaku adalah radang tekak. Gangguan ini juga dikenali sebagai faringitis. Seseorang yang mengalami gangguan ini mungkin mengalami kesakitan ketika menelan dan rasa tidak selesa sepanjang hari. Oleh itu, anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria ketika menyerang tekak. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Boleh sembuh sendiri, kapan faringitis dianggap berbahaya?

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Faringitis

Faringitis adalah gangguan yang disebabkan oleh keradangan pada faring, sehingga kerongkong terasa tidak selesa. Yang harus anda ketahui ialah faringitis adalah gejala, bukan keadaan. Gangguan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan virus dan / atau bakteria. Jenis bakteria yang boleh menyebabkan gangguan ini adalah Streptococcus.

Gangguan ini termasuk dalam keadaan biasa dan jarang menyebabkan sesuatu yang berbahaya. Walaupun begitu, rawatan awal mesti dilakukan agar gangguan tidak berlaku dalam jangka masa yang lama. Salah satu perkara yang mesti diketahui untuk memastikan jika gangguan yang berlaku disebabkan oleh faringitis adalah gejala yang timbul. Berikut adalah beberapa gejala yang timbul ketika faringitis menyerang:

 • Sakit tekak.
 • Tekak terasa kering dan gatal.
 • Rasa pedih ketika menelan.
 • Kesakitan yang berlaku ketika bercakap.
 • Kelenjar getah bening leher bengkak.
 • Tompok putih atau nanah di bahagian belakang tekak.
 • Amandel bengkak dan merah.

Gejala lain yang boleh timbul bergantung kepada penyebabnya. Beberapa gejala yang boleh timbul termasuk keletihan, malaise, sakit otot, sakit kepala, dan demam. Ini biasanya berlaku akibat selesema atau jangkitan yang disebabkan oleh virus.

Baca juga: Mencegah Faringitis dengan Menerapkan Gaya Hidup Sihat

Cara Mendiagnosis Faringitis

Sakit tekak boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan yang mendasari. Secara amnya, doktor akan mula mendiagnosis faringitis dengan melakukan pemeriksaan fizikal. Tinjauan dilakukan dengan merujuk kepada gejala yang timbul dan memeriksa tekak, telinga, dan hidung jika terdapat tanda-tanda jangkitan.

Sekiranya benar bahawa gangguan itu disebabkan oleh jangkitan bakteria, pemeriksaan tekak yang lebih terperinci akan dilakukan untuk mengesahkan diagnosis faringitis. Biasanya, pemeriksaan ini melibatkan pengambilan swab tekak dan menghantarnya ke makmal untuk dianalisis.

Memang banyak gangguan yang menyerang tekak dan menyebabkan simptom yang serupa dengan faringitis. Untuk benar-benar yakin, anda boleh meminta doktor dari supaya tidak salah diagnosis. Setelah mengesahkan diagnosis, anda juga boleh memesan ubat secara langsung dari aplikasi . Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Rawatan Rumah untuk Faringitis

Rawatan Faringitis yang Berkesan

Cara yang paling tepat untuk merawat faringitis bergantung kepada penyebabnya. Untuk gangguan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik oral. Ubat ini bertujuan untuk mencegah komplikasi, seperti demam reumatik atau penyakit buah pinggang, bukan untuk mengatasi sakit tekak. Sentiasa pastikan anda menghabiskan ubat untuk mencegah jangkitan semula.

Anda juga dapat mengatasi masalah kerongkong dengan beberapa rawatan yang boleh dilakukan di rumah. Berikut adalah beberapa cara:

 • Minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Dapatkan rehat yang banyak sehingga anda berasa lebih baik.
 • Gunakan pelembap.
 • Berkumur dengan air garam suam.
 • Mengambil makanan atau minuman panas.

Dengan melakukan semua rawatan ini, diharapkan gangguan yang menyebabkan keradangan di kerongkong dapat diatasi dengan segera. Jadi, aktiviti harian anda berjalan seperti sebelumnya. Di samping itu, selalu elakkan beberapa aktiviti yang boleh meningkatkan risiko terkena faringitis agar tidak berulang.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2020. Apakah faringitis?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Faringitis.