Ternyata migrain boleh disebabkan oleh faktor genetik

Jakarta - Sakit kepala migrain atau migrain boleh menyebabkan sakit berdenyut yang teruk. Biasanya, migrain disertai dengan loya, muntah, dan kepekaan yang melampau terhadap cahaya dan suara. Gangguan ini dapat berlangsung selama berjam-jam hingga berhari-hari, dan rasa sakitnya sangat teruk sehingga mengganggu aktiviti harian.

Bagi sesetengah orang, gejala migrain, yang dikenali sebagai aura, berlaku sebelum atau dengan sakit kepala. Aura boleh merangkumi gangguan penglihatan, seperti kilatan cahaya atau bintik buta, atau gangguan lain seperti kesemutan di satu sisi wajah atau di lengan, kaki, dan kesukaran bercakap.

Baca juga: Serangan Migrain Sering, Berhati-hati dengan Gejala Vertigo

Pelbagai Punca Migrain

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan sakit kepala migrain, tetapi ada kemungkinan terdapat ketidakseimbangan bahan kimia otak tertentu. Genetik boleh menjadi sebabnya. Beberapa perkara membuka peluang untuk migrain, termasuk:

 1. Gen. Sekiranya seseorang dalam keluarga anda mengalami sakit kepala migrain, anda lebih cenderung mendapatnya daripada orang yang tidak mempunyai sejarah keluarga.

 2. Umur. Sakit kepala migrain boleh menyerang pada usia berapa pun, tetapi kemungkinan besar akan berlaku untuk pertama kalinya pada usia remaja anda. Sakit kepala cenderung memuncak pada usia 30-an dan menjadi lebih ringan di kemudian hari.

 3. Jantina. Wanita kira-kira tiga kali lebih mungkin mendapatnya daripada lelaki.

 4. Isyarat saraf dan bahan kimia otak. Saraf trigeminal, yang terletak di kepala, menggerakkan mata dan mulut anda. Ia juga membantu anda merasakan sensasi di wajah anda dan merupakan jalan utama untuk kesakitan. Apabila tahap serotonin anda turun pada permulaan migrain, saraf ini dapat melepaskan bahan kimia yang disebut neurotransmitter yang bergerak ke otak dan menyebabkan kesakitan.

 5. Perubahan hormon. Perubahan hormon estrogen boleh menyebabkan migrain pada wanita. Ubat-ubatan seperti pil kawalan kelahiran atau terapi penggantian hormon boleh menyebabkan sakit kepala atau membuatnya lebih teruk. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita mempunyai migrain lebih sedikit semasa mereka mengambil ubat ini.

Baca juga: Biar saya lihat! Punca Migrain Yang Anda Perlu Tahu

 1. Tekanan emosi. Ini adalah salah satu pencetus migrain yang paling biasa. Apabila anda tertekan, otak anda melepaskan bahan kimia yang menyebabkan tindak balas melawan. Kegelisahan, kebimbangan, dan ketakutan dapat menimbulkan ketegangan dan membuat migrain bertambah buruk.

 2. makanan tertentu. Makanan masin, olahan dan keju diketahui sebagai pencetus. Pemanis buatan dan penambah rasa monosodium glutamat (MSG) juga boleh menyebabkan migrain.

 3. Makan lewat. Sekiranya anda melewatkan makan, gula darah anda boleh turun dan mencetuskan sakit kepala.

 4. Alkohol dan kafein. Sekiranya anda mengalami sakit kepala setelah minum segelas alkohol, penyebabnya adalah migrain.

 5. Beban deria. Lampu yang terang, suara yang kuat, dan bau yang kuat dapat menyebabkan sakit kepala pada beberapa orang.

 6. Perubahan corak tidur. Sekiranya anda tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit, anda mungkin mengalami migrain.

 7. Ketegangan fizikal. Senaman yang kuat, seperti senaman atau persetubuhan yang kuat, boleh menyebabkan migrain. Anda harus tetap aktif, tetapi anda perlu menyeimbangkan semula masanya agar anda tidak mengalami migrain.

Baca juga: Punca Vertigo Yang Perlu Anda Ketahui

 1. Perubahan cuaca. Ini adalah pencetus besar. Begitu juga perubahan tekanan udara secara keseluruhan.

 2. Terlalu banyak ubat. Sekiranya anda menghidap migrain dan mengambil ubat untuk mengatasinya lebih dari 10 hari sebulan, anda mungkin akan mengalami migrain lagi. Doktor boleh menyebutnya sebagai ubat sakit kepala yang berlebihan. Makan kepada doktor melalui aplikasi mengenai dos ubat sakit kepala yang betul.

Rujukan:

WebMD. Diperoleh pada 2019. Mengapa Anda Mengalami Sakit Kepala Migrain?