Perlu Tahu, Inilah Cara Mengatasi Spina Bifida

, Jakarta - Spina bifida adalah cacat lahir pada tulang belakang pada bayi. Ini berlaku sekiranya bayi mempunyai keadaan semasa perkembangannya, tiub saraf (sekumpulan sel yang membentuk otak dan saraf tunjang bayi) tidak menutup sepanjang jalan, jadi tulang belakang yang melindungi tulang belakang tidak terbentuk sepenuhnya. Ini boleh menyebabkan masalah fizikal dan mental.

Tidak ada yang tahu pasti apa yang menyebabkan spina bifida. Sejauh ini menurut penyelidikan perubatan, keadaan ini berlaku akibat gabungan persekitaran dan sejarah keluarga, atau bahkan kekurangan asid folik (sejenis vitamin B) dalam tubuh ibu.

Sebenarnya, keadaan ini cenderung lebih biasa pada bayi putih dan Hispanik dan pada kanak-kanak perempuan. Juga, wanita dengan diabetes yang tidak diurus dengan baik atau yang gemuk mungkin lebih cenderung mempunyai anak dengan spina bifida.

Rawatan Spina Bifida

Doktor boleh mengendalikan bayi ketika mereka berumur beberapa hari atau bahkan ketika mereka masih dalam kandungan. Sekiranya bayi mempunyai meningocele, kira-kira 24 hingga 48 jam selepas kelahiran, pakar bedah akan meletakkan membran di sekitar saraf tunjang ke belakang dan menutup lubang.

Baca juga: 3 Jenis Spina Bifida Yang Anda Perlu Tahu

Sekiranya bayi mempunyai myelomeningocele , pakar bedah akan memasukkan semula tisu dan saraf tunjang ke dalam badan bayi dan menutupnya dengan kulit. Kadang kala pakar bedah juga akan memasukkan tiub kosong ke otak bayi yang disebut a menjerit agar air tidak terkumpul di otak (dipanggil hidrosefalus ). Ini juga dilakukan 24-48 jam selepas bayi dilahirkan.

Pembedahan kadang-kadang boleh dilakukan semasa bayi masih dalam kandungan. Sebelum minggu ke-26 kehamilan, seorang pakar bedah memasuki rahim ibu dan jahitan menutup lubang di atas saraf tunjang bayi. Kanak-kanak yang menjalani pembedahan jenis ini mempunyai kecacatan kelahiran yang lebih sedikit. Tetapi, ini berisiko bagi ibu dan kemungkinan bayi akan dilahirkan terlalu awal.

Selepas pembedahan ini, orang lain mungkin diperlukan untuk membetulkan masalah pada kaki, pinggul, atau tulang belakang atau untuk menggantikan kotoran di otak. Antara 20–50 peratus kanak-kanak dengan myelomeningocele, mungkin juga mempunyai sesuatu yang disebut progresif tethering, iaitu ketika saraf tunjang mereka diikat ke saluran tulang belakang.

Biasanya, bahagian bawah saraf tunjang terapung bebas di saluran tulang belakang. Semasa anak membesar, saraf tunjang meregang dan menyebabkan kehilangan otot dan masalah usus atau pundi kencing. Pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaikinya juga.

Baca juga: 6 Faktor Ini Mungkin Punca Spina Bifida

Sebilangan orang dengan spina bifida memerlukan tongkat, pendakap, atau kerusi roda untuk bergerak, dan yang lain memerlukan kateter untuk membantu masalah pundi kencing mereka.

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan multivitamin dengan asid folik dapat mencegah spina bifida dan menurunkan kemungkinan bayi mengalami ini dan kecacatan kelahiran yang lain.

Baca juga: Sebab Kekurangan Asid Folik Boleh Menyebabkan Spina Bifida

Setiap wanita yang hamil atau berusaha untuk hamil harus mendapat 400 mikrogram sehari. Sekiranya anda menghidap spina bifida atau mempunyai anak dengan spina bifida, anda harus mengambil 4.000 mikrogram sehari sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum anda hamil untuk beberapa bulan pertama. Asid folik juga terdapat dalam sayur-sayuran hijau gelap, kuning telur, dan beberapa roti, pasta, beras, dan bijirin sarapan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan spina bifida, anda boleh bertanya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci caranya, muat turun aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .